10/12/2022

Subbuteo ή Επιτραπέζιο Ποδοσφαιράκι; όπως και να το πεις είναι Αρρώστεια


Σάββατο απόγευμα, τα τραπέζια έχουν πάρει φωτιά. Οι παίκτες φωνάζουν, μερικές φορές χάνουν την ψυχραιμία τους, οι διαιτητητές προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Γέλια και τσαντίλα. Φανατισμός. 
Χειρουργικές κινήσεις με τα δάχτυλα. Τσαντίλα και καζούρα! 

Εγώ, ένας άμπαλος, όπως με λέει ο γιος μου σε ημιτελικό ποδοσφαίρου … ένταξει επιτραπέζιου, αλλά ποδοσφαίρου!

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Subbuteo! Eπιτραπέζιο ποδόσφαιρο επί τω ελληνικότερω. Μια τρέλλα που απόκτησαν τα παιδιά που μεγάλωσαν στο τέλος της δεκαετίας του 80 και τους κρατάει ακόμη παιδιά. 
Κοπάνες από τις γυναίκες, όπως στα νιάτα τους την κοπάναγαν από το φροντιστήριο ή το σχολείο και μαζευόντουσαν σε γκαράζ ή σε άλλους χώρους που ηταν στημένο στην ξύλινη επιφανεία το τσόχινο γήπεδο. Διαστάσεις 2χ1 μέτρο. Δύσκολο για παδικό δωμάτιο. Δύσκολο να το ανεχτεί μια μάνα στο σαλόνι. Κάποιοι τα καταφερναν.

(πατήστε στις φωτο για να δείτε τη γκαλερί)

 


Και κάπως έτσι κάθε γειτονιά απέκτησε την ομάδα της. Σήμερα οι παίκτες παντρεύτηκαν ή δεν παντρεύτηκαν, πάντως οι ομάδες της γειτονιάς σκόρπισαν στους πέντε ανέμους. Η ομάδα όμως παραμένει. Και τα τουρνουά συνεχίζονται. Ταξίδια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Ιδρώτας, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο. Πολύς ιδρώτας και αδρεναλίνη. 

Οι ομάδες αποτελούνται από φιλαράκια. Μπορεί όταν βλέπουν μπαλίτσα να έχουν …να το πω κομψά διαφορετικά οπαδικά γούστα. Στο Subbuteo όμως είναι ομάδα!!! Τα "αποδυτήρια ειναι ξύλινα κουτάκια με τις θέσεις για τους παίκτες και τον "γιατρό" (την απαραίτητη κόλα για τα "καταγματα"). Τα πολλά λεφτά πάνε στις βάσεις, αυτές θα στείλουν τον παίκτη στη σωστή θέση. Οι μερακλήδες μπορεί να ζωγραφίσουν μόνοι τους απίστευτες λεπτομέριες στα παιχτρόνια τους. Μιλάμε για μια ποδοσφαιρική τρέλα σε …σμίκρυνση

Η Ένωση Ελληνικού Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου έχει δέκα ομάδες σε όλη την ελλάδα και διοργανώνει ομαδικά και ατομικά τουρνουά. Έχει ομάδες Α' και Β' κατηγορίας, και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (συνήθως στον τελικό φτάνουν Ισπανία και Ιταλία μου είπαν με πόνο ψυχής τα "παιδιά'.

 Τα "παιδιά" μπορεί να φύγουν από το σπίτι για προπόνηση το μεσημέρι, να κάνουν διάλειμμα για να δουν κάποιο ματσάκι στην τηλεόραση ή στο γήπεδο (με τα παρελκόμενα πίτσες μπύρες και λοιπά αθλητικά…) και να μαζευτούν σπίτι στις τρεις το πρωί! Ακούνε την κατσάδα από τις συμβίες τους, αλλά η ομάδα πάντα υπεράνω όλων! 


Αν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας παρέα-ομάδα μπορείτε να επικοινωνήσετε στο http://www.uhtf.gr (Union of Hellenic Table Football) ή στο facebook 

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2032 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*