22/09/2023

Τι μπορεί να ξεχάσεις σε ένα ταξί!

σε ένα ταξί!

Όταν είχα δει τον «Επίμονο Κηπουρό» στο σινεμά, το πιθανότερο είναι – κατά την προσφιλή μου συνήθεια – να είχα γυρίσει σπίτι με ταξί. Επίσης πολλές είναι οι πιθανότητες ο οδηγός να άκουγε κάποιον σταθμό με λαϊκά (σημ.: ο derti fm άνοιξε ένα χρόνο μετά) ή να μου έπιασε την κουβέντα και έτσι να ξέχασα ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο αφρικανικό τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία. Δεν είχαμε και facebook ακόμη, για να το πετύχω τις επόμενες μέρες πουθενά  στο newsfeed μου και να το ξαναθυμηθώ.

Προχθές είχα πάρει ταξί, πάλι για να πάω σινεμά, και μπαίνοντας ο οδηγός άκουγε ένα funk τραγούδι mid 70s από cd. Εννοείται των ρώτησα τον τίτλο και ανοίξαμε έτσι μια κουβέντα περί μουσικής, η οποία συνοδευόταν από τραγούδια του cd που εξακολουθούσε να παίζει…

Το τελευταίο τραγούδι που έπαιζε, καθώς έβγαζα χρήματα να τον πληρώσω, ήταν ένα ατμοσφαιρικό κομμάτι με πολύ ωραία φωνητικά που εκείνη τη στιγμή είχα την εντύπωση πως το ακούω για πρώτη φορά και άνοιξα αμέσως το shazam για να το «αποθηκεύσω» και να το ψάξω με την ησυχία μου πιο μετά.

Όταν ήρθε το «πιο μετά», αργά το βράδυ που γύρισα σπίτι, δεν άργησα να συνειδητοποιήσω – χάρη στο YouTube – ότι το “Kothbiro” του Ayub Ogada (που καμάρωνε στο πιο πρόσφατο entry του shazam μου) ήταν ένα από τα τραγούδια που ακούγονταν στον «Επίμονο Κηπουρό». Απλώς το είχα ξεχάσει… ή, για την ακρίβεια, μάλλον το είχα χάσει σε ένα ταξί και το ξαναβρήκα 14 χρόνια μετά!

Καθώς το άκουγα ξανά και ξανά, το βράδυ της Κυριακής γινόταν σταδιακά ξημέρωμα Δευτέρας και ο «Γηρυόνης» είχε ξεκινήσει να κάνει τη δουλειά του. Έξω η βροχή να δυναμώνει κι εγώ μέσα να απολαμβάνω ένα τραγούδι που – κοίτα σύμπτωση – όταν κοίταξα στα σχόλια κάτω από το βίντεο βρήκα τις εξής περιγραφές:

Kothbiro (rain is coming)

Its a call for herdsmen informing them on the impeding (coming) rain, they should take the cattle’s and goats home from valleys.

Θωμάς Χρίσταινας


mm
About Θωμάς Χρίσταινας 12 Articles
Μπαίνοντας στην εφηβεία (στις αρχές των 90s) αποφάσισε ότι ήθελε να κάνει ραδιόφωνο, να γράφει σε μουσικά έντυπα και να πίνει καφέ στα φανερά! Ευτυχώς τα κατάφερε και τα τρία...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*