21/02/2024

Τι θα θυμάται για πάντα η Φαίδρα Παπανικολάου από την παράσταση «Η Σολομώντεια λύση»

Φαίδρα Παπανικολάου

Ένα κείμενο βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος αι. μ.Χ.) «Ο Κύκλος με την Κιμωλία», από το οποίο εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του, σκηνικά, όλα από ανακυκλωμένα υλικά που μπορείς να βρεις σπίτι σου, μεράκι και πολύ δουλειά με τρυφερότητα και κέφι για τους μικρούς θεατές έκαναν την παράσταση «Η Σολομώντεια λύση» να συνεχίσει για δεύτερη σεζόν τις παραστάσεις της στο Θέατρο Άβατον.

Ακολουθεί μια  μικρή κουβέντα λοιπόν με την Φαίδρα Παπανικολάου για να γνωρίσετε καλύτερα και την ίδια αλλά και την παράσταση!

Η «Σολομώντεια Λύση» παίζεται για δεύτερη χρονιά. Ποιο είναι το κύριο συστατικό που την οδήγησε στην επιτυχία, κατά τη γνώμη σας;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Το κύριο συστατικό της παράστασης είναι ότι συμπεριλαμβάνει τους θεατές, δηλαδή τα παιδιά, σαν δρώντα πρόσωπα στην έκβαση της ιστορίας. Ένας παλιός μύθος, όπου η Βασιλομήτωρ σε καιρό πολέμου εγκαταλείπει το παιδί της στην υπηρέτρια. Όταν τελειώνει ο πόλεμος το διεκδικεί μαζί με τη βασιλική περιουσία. Ο Κύκλος Με Την Κιμωλία γίνεται ο τρόπος για να αποφασιστεί ποια από τις δύο αξίζει να φροντίσει αυτόν τον μελλοντικό άνθρωπο.  Τα παιδιά παίρνουν τη θέση του δικαστή στην τελική σκηνή του έργου και είναι αυτά που αποφασίζουν για το μέλλον του παιδιού και άρα το δικό τους μέλλον.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον ρόλο σας και για τον τρόπο με τον οποίο τον προσεγγίσατε;

  Σ’ αυτό το έργο, έχουμε  θέατρο μέσα στο θέατρο. Στο σπίτι του παππού με τα εγγόνια, έρχονται οι φίλοι του ηθοποιοί και βοηθούν να παιχτεί μία ιστορία. Οπότε έχουμε μεταμφιέσεις κι αλλαγές ρόλων.

Εκτός από φίλη, γίνομαι βασιλομήτωρ, συνωμότης, χωριάτισσα και στρατιώτης. Αλλάζοντας κοστούμια, αλλάζει όχι μόνο ο ρόλος αλλά και η οπτική στα πράγματα. Το ίδιο γεγονός, δηλαδή, τι θα απογίνει το μωρό – κούκλα, έχει άλλο αντίκτυπο στον κάθε ήρωα. Δεν πρόκειται για ψυχολογική προσέγγιση αλλά για τύπους που εκφράζουν είτε θεσμούς, όπως είναι η βασίλισσα κι ο στρατιώτης, είτε κοινωνική θέση όπως είναι ο συνωμότης ή η χωριάτισσα. 

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από την παράσταση και τι μέσα επιστρατεύετε για να το καταφέρετε;

Βασικό μήνυμα που είναι και στη φύση της τέχνης, είναι ότι μπορούμε διασκεδάζοντας να εκπαιδευόμαστε. Να βιώνουμε καταστάσεις μέσω της φαντασίας και να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις συνθήκες ζωής που στην πραγματικότητα ίσως είναι ανυπόφορες. Ένα άλλο είναι η στήριξη στον αδύναμο, που δείχνει ότι η ιδιοτέλεια δεν ανήκει στη φύση του ανθρώπου.  Υπάρχουν και ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, αν χρειάζεται να είναι κάτι δικό μου για να έχει αξία. Κάθε μα κάθε φορά, τα παιδιά απαντούν με την γνήσια ανθρώπινη στάση υπέρ της αγάπης και της στοργής. Κι αυτό είναι πολύ συγκινητικό. Δείχνει ότι υπάρχει αντικειμενικά ηθική στάση, δηλαδή μία συνειδητή πράξη κόντρα στην ατομικιστική λύση που μας επιβάλλεται σε κρίσιμες περιόδους όπως είναι ο πόλεμος και η ανέχεια.

 Τα μέσα που επιστρατεύουμε είναι το παιχνίδι, η γλυκιά και ρυθμική μουσική που έγραψε ο Γιώργος Θεοφάνους, το τραγούδι, η αλήθεια των καταστάσεων με αδρές γραμμές και η ξεκάθαρη ερώτηση σε ποιον ανήκει ένα παιδί . Τα παιδιά επιλέγουν κάθε φορά την αγάπη. Η σκηνοθεσία του Γιώργου Τσαγκαράκη αναδεικνύει με χιούμορ το καθε σημείο του εκπληκτικού κειμένου του Γιάννη Καλατζοπουλου. Επιπλέον δίνει στα ίδια τα παιδιά τη δυνατότητα να ελέγξουν αυτό που βλέπουν αφού δεν εκβιάζονται συναισθηματικά, ούτε αφήνονται σε παθητική στάση.  Ως θεατές, κρίνουν τους δρώντες ήρωες και τις πράξεις τους στα γεγονότα και παίρνουν θέση.

Μια μάνα εγκαταλείπει το παιδί της και μια ξένη, με κίνδυνο της ζωής της, το αναθρέφει. Κάποια στιγμή, η πρώτη το διεκδικεί. Πώς αντιδρούν τα παιδιά απέναντι σ’ αυτή την αδικία;

Τα παιδιά είναι ξεκάθαρα, σχεδόν αμείλικτα: το μωρό ανήκει σε αυτήν που τ’ αγαπάει.

Όλα τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά που μπορεί κανείς να βρει εύκολα στο σπίτι του. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την απόφαση και τον συμβολισμό της.

Η εικαστικός μας Βικτώρια Νταρίλα έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Το σκηνικό της είναι ένα ζωντανό παιχνίδι, ένα σπίτι από χαρτόνι με όλες τις παρεμβάσεις ώστε να εκπαιδευτεί το μάτι μας στην ομορφιά και στην καλαισθησία. Τα ρούχα – σύμβολα είναι και αυτά παιχνίδια , που τα παιδιά μπορούν να τα φτιάξουν μόνα τους ή και με τη βοήθεια των γονιών τους. Είναι μία πρόκληση στην ικανότητα  να χτίζουμε τον κόσμο , να μην έχουμε ανάγκη από έτοιμα πράγματα, για τη φαντασία να μπει σε δράση. Είναι μια αντίσταση στην καταναλωτική μανία που μας εμποδίζει να είμαστε εφευρετικοί και τελικά εμποδίζει την εξέλιξή μας.

Τι έχετε εισπράξει μέχρι τώρα από τα παιδιά; Υπάρχει κάποιο περιστατικό μετά την παράσταση που θα θυμάστε για πάντα;

Από τα παιδιά αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η ειλικρίνεια, το πόσο νοιάζονται για την έκβαση της δίκης. Το χιούμορ τους, η ευκολία να καταλαβαίνουν τη γλώσσα της Τέχνης. Η προσοχή τους στα κρίσιμα σημεία του έργου. Και πάνω από όλα το αίσθημα δικαίου που εκφράζεται από όλα τα παιδιά,  σε κάθε παράσταση ομόφωνα και χωρίς δεύτερη σκέψη.

 Λαμβάνω το μήνυμα από τα παιδιά ότι θέλουν έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο. Αυτό  νιώθω σαν αίτημά τους κι αυτό επιθυμώ να θυμάμαι για πάντα. 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Οπωσδήποτε να συνεχίσω τη θεατρική μου έρευνα μέσα από τις συνεργασίες μου με τον θίασο Maticapi, αλλά και με την Δήμητρα Μπάσιου με την οποία συνεργάζομαι για δεύτερη θεατρική χρονιά στο Ψυχών Λύτρωσις και στη Δίκη των Έξι όπου συνυπογράφει τα κείμενα με την Καίτη Αναστασίου.

«Σολομώντεια λύση» – Πληροφορίες για την παράσταση

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ |«Η Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου | Από 22/10 στο Θέατρο Άβατον

Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο της την περασμένη σεζόν και μια μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα, ο θίασος λαϊκού θεάτρου MATICAPI επιστρέφει στην Αθήνα με τη  «Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη. 

Πρόκειται για μία διαδραστική παιδική παράσταση με ζωντανή μουσική, γεμάτη συμβολισμούς. Μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, έρχεται να προτείνει σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και το δίκιο των πολλών, ως μόνα αντίδοτα στη ματαιοδοξία και τον ατομικισμό.

«Η Σολομώντεια Λύση»
Στο Θέατρο Άβατον
Για παιδιά από 5 ετών
Προπώληση:
https://t.ly/HGDOd

Λίγα λόγια…

… για την ιστορία

Όταν δυο αδέρφια μαλώνουν για μια κούκλα,  ο παππούς τους αποφασίζει να τους πει μια ιστορία…

«Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν πόλεμο, μια υπηρέτρια έσωσε το παιδί της βασίλισσάς της, όταν εκείνη το εγκατέλειψε προκειμένου να πάρει τις γούνες και τα χρυσαφικά της. Το έσωσε και το μεγάλωσε με κίνδυνο της ζωής της κι έτσι ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια σχέση αληθινής αγάπης. Μετά από χρόνια, όταν το παιδί γίνεται κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, η βασίλισσα γυρίζει με σκοπό να το διεκδικήσει…»

Σε ποιον ανήκει όμως ένα παιδί;
Σε ποιον το γάλα για να μεγαλώσει;
Σε ποιον πόλεμο βρισκόμαστε άραγε και πόσοι έγιναν πριν από αυτόν;

Ένας παράξενος δικαστής δίνει τη λύση σ’ αυτό τον δύσκολο γρίφο, μέσω ενός κύκλου με κιμωλία.


… για την προσέγγιση

Το κείμενο είναι βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος αι. μ.Χ.) «Ο Κύκλος με την Κιμωλία», από το οποίο εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά που βρίσκει κανείς σε αφθονία στο σπίτι και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια: Χαρτόκουτα, ρετάλια από υφάσματα, καπάκια και κουμπιά είναι μόνο μερικά από αυτά.

Ακριβώς επειδή η αφήγηση του μύθου ξεκινά ως θεατρικό παιχνίδι από το σπίτι του παππού της ιστορίας μας, καθημερινά αντικείμενα όπως η τηλεόραση, το ψυγείο, ο πάγκος, ακόμη και ένα χαλασμένο νάυλον μετατρέπονται σε παλάτι, αγροτόσπιτο, γέφυρα και ποτάμι, βάζοντας φωτιά στη φαντασία των μικρών θεατών. Έτσι, τα παιδιά παίρνουν ιδέες για να στήσουν αντίστοιχα παιχνίδια αξιοποιώντας αντικείμενα που έχουν στο δικό τους σπίτι.

Στην συγκεκριμένη παράσταση, η μουσική έχει ρόλο πρωταγωνιστικό, αφού είναι πρωτότυπη και ζωντανή επί σκηνής, το ίδιο και οι μικροί θεατές από τους οποίους-στο διαδραστικό μέρος της- ζητείται να δώσουν λύση στον αιώνιο γρίφο.

… για τον θίασο

Ο Θίασος Λαϊκού Θεάτρου MATICAPI προέκυψε έπειτα από διετές εργαστήρι έρευνας και δημιουργίας πάνω στα διάφορα είδη λαϊκού θεάτρου (Documento, θέατρο καταπιεσμένου, επικό θέατρο, τσίρκο, καραγκιόζη, κ.ά.), με επικεφαλής τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Τσαγκαράκη. Αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, εικαστικούς και παιδαγωγούς. Στόχος του είναι η δημιουργία σύγχρονου λαϊκού θεάτρου καθώς και οι παιδαγωγικές παρεμβάσεις με σκοπό τη διάδοση του είδους σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ταυτότητα παράστασης

Η Σολομώντεια Λύση
Από τον Θίασο Λαϊκού Θεάτρου MATICAPI

Για παιδιά από 5 ετών

Πρεμιέρα: Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 11:30

Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης
Σκηνικά / Κοστούμια: Βικτώρια Νταρίλα
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Θεοφάνους
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας
Μουσική διδασκαλία: Αμέρισσα Φτούλη
Φωτογραφίες/Trailer: Άκης Βαλεργάκης
Γραφιστικά: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Υπεύθυνη Παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου- We Will

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας, Νίκη Κάβουρα, Φαίδρα Παπανικολάου, Γιώργος Τσαγκαράκης

Μουσικοί επί σκηνής: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας 

Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός – Μετρό Κεραμεικός
Πότε: Κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινές για σχολεία και συλλόγους
Εισιτήρια: 10 € (γενική είσοδος), 8 € (Άνεργοι, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών)
Προσφορά προπώλησης: 7 € για τα εισιτήρια που θα κλειστούν έως τις 30/9 (ισχύει για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη).
Προπώληση: Ticketservices
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6934654289
Διάρκεια: 80’ (χωρίς διάλειμμα)


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*