Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 18:30 εγκαινιάζεται μία μεγάλη Ομαδική Έκθεση Εικαστικών έργων, με τίτλο ΤΕΧΝΗ – ΛΗΘΗΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ.
Η έκθεση είναι επετειακή για τα 80χρονα από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός, με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, video, performance τα οποία θα εκτίθενται σ’ όλο το χώρο/μουσείο του πολυχώρου ΙΣΛΑΧΑΝΕ στη Θεσσαλονίκη.
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Christine Willis, Σάκης Αθανασιάδης, Χρήστος Αλαβέρας, Λιλίκα Αρνάκη, Βαμβουκάκη Ειρήνη,
Γιάννης Βούρος, Γρηγορία Βρυττιά, Σύνη Βυζοβίτου, Αθηνομαίρη Τσιρλιάγκου Γαβριηλίδου, Έλενα Γανδά, Σύνθια Γεροθανασίου, Γιώργος Γκιζάρης, Βασιλική Δελέρη, Αλεξανδρος Δημητριαδης, Σώτος Ζαχαριάδης, Ελευθερία Ζαχαριάδου, Μαρί Θεοφίλου, Ελένη Ιωάννου, Άννη Καλτσίδου, Σίσσυ Καραδημητρίου, Βασίλης Καρκατσέλης, Κίμων Αξαόπουλος, Αργυρώ Κούκου, Νίκος Κρυονίδης, Καίτη – Ξανθούλα Νικηφόρου Λιαλιαμπίδου, Μαργαρίτα Λυπιρίδου,
Έφη Μανωλεδάκη, Bασιλική Μάττα, Όλγα Μελισσαρίδου – Μπάμπουρα, Όλγα Μητσέλη, Χριστίνα Μήχου, Ειρήνη Μονομάτου, Όλγα Μούτσιανου, Νίκος Μπασιάς, Κατερίνα Μπουρατζή, Στέλιος Ντεξής και Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης, Δημήτρης Πάλλης, Σταύρος Παναγιωτάκης, Δέσποινα Πανταζή, Βασιλική Πανταζή, Γωγώ Παπαβασιλείου, Μαρία Παπαβασιλείου, Λούλα Παπαδοπούλου, Καίτη Παπαναούμ, Στεφανία Πατρικίου, Θανάσης Ράπτης, Τασία Σέμψη, Γιάννης Σταμενίτης, Λουκία Στόγιου -Ξανθάκη, Νίκος Τερζής, Τάκης Τσεντεμαΐδης, Αθηνά Τσιρίκα, Βούλα Φερεντίνου, Άρια Φωτιάδου, Φωτεινή Χαμιδιελή, Κατερίνα Χατζηγιαννούλη, Εύη Χατζημητάκου, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Μαρία Χατζοπούλου και η Βιργινία Χορμοβίτη.
Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από μία άλεκτη performance της Εύης Χατζημητάκου (‘Silent Comfort’ – κρουστά Αλέξης Νάνος), από μουσικό δρώμενο από την Gorkem Saoulis με το “Κανονάκι” της και από μια μικρή συναυλία μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και με άλλα δρώμενα.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης κάθε Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ένα πλούσιο πολύτεχνο πρόγραμμα. Αναζητήστε το.
INFO:
Πολυχώρος Πολιτισμού “Ισλαχανέ”
(Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη), τηλ 231 020 6910
Διάρκεια έως τις 30 Οκτώβρη 2024
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 π.μ.–2:00 μ.μ .
Σάββατο και Κυριακή: Κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:
Βασίλης Καρκατσέλης τηλ 6942 860 890
Διοργάνωση: Σύλλογος Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, Κίνηση πολιτών Χορτιάτη, Εφημερίδα Χορτιάτης 570.
Με την υποστήριξη του Δήμου Χορτιάτη και του Πολυχώρου Πολιτισμού “Ισλαχανέ” και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.
Παραγωγή της Φωτογραφικής Ομάδας Θεσσαλονίκης «UMBRA»
και επιμέλεια του Βασίλη Καρκατσέλη.
Σημαντικές τιμητικές εκδηλώσεις για τα 80χρονα του Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Όταν, πριν 20 περίπου μήνες, ο “Σύλλογος Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος”, η “Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη” και ο “Χορτιάτης 570,” πρωτοξεκινήσαμε το σχεδιασμό για την επέτειο των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα με κεντρικό στόχο την εξωστρέφεια των εκδηλώσεων, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε όλα όσα τελικά έγιναν και θα γίνουν για να τιμηθεί η εμβληματική αυτή επέτειος, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Όλο τον αρχικό σχεδιασμό και τις αρχικές σκέψεις μας, αλλά και τις πρώτες σημαντικές επαφές με τους μεγάλους θεσμικούς Πολιτιστικούς Φορείς της Θεσσαλονίκης (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) τα γνωρίσαμε με Ανοιχτή Επιστολή στο περσινό επετειακό τεύχος της εφημερίδας μας, και στη συνέχεια, στις αρχές του 2024, σε συνάντησή μας με το δήμαρχο κ. Καϊτεζίδη, όπου υπήρξε πλήρης συμφωνία για το προτεινόμενο περιεχόμενο του “Έτους Ολοκαυτώματος Χορτιάτη”.
Έτσι λοιπόν, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη απ’ την αρχή δήλωσε την υποστήριξη και την έμπρακτη συμμετοχή του σ’ όλα τα τιμητικά δρώμενα στη Θεσσαλονίκη, ξεφεύγοντας από τα στενά χρονικά και τοπικά όρια του Χορτιάτη όπως γινόταν χρόνια τώρα (2-3 μέρες πριν την επέτειο). Εξωστρέφεια, για να γίνει η μνήμη του Χορτιατινού Ολοκαυτώματος υπόθεση και των Σαλονικιών, και όχι μόνον… Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν ομόφωνα και στην “Επιτροπή Μαρτυρικότητας” του Δήμου μας που συνεδρίασε την περασμένη άνοιξη, υπό την προεδρία και την καθοριστική συμβολή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Μιχάλη Γεράνη. Και έτσι όλα πήραν το δρόμο τους…
Το πρώτο σημαντικό τιμητικό αφιέρωμα στα 80χρονα, έγινε στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο, με την προβολή δύο σημαντικών ταινιών για το κάψιμο του Χορτιάτη. Μεγάλη η συμμετοχή και η συζήτηση που ακολούθησε τις προβολές.
Ήδη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.) μας είχαν γνωρίσει την απόφασή τους να συμμετάσχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις. Το μεν Κ.Θ.Β.Ε. με την συγγραφή έργου και το “ανέβασμα” της παράστασης στο Χορτιάτη και στη Θεσσαλονίκη, για τις ανάγκες τις οποίας μας ζητήθηκε μάλιστα ανάλογο αρχειακό υλικό που το προσφέραμε με όλη μας την καρδιά… Η δε Κ.Ο.Θ μας πρότεινε την ανάθεση της δημιουργίας πρωτότυπου συμφωνικού έργου, εμπνευσμένου από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, σε διεθνούς κύρους συνθέτη, με τη συμπαραγωγή του Δήμου. Η Δημοτική μας αρχή συμφώνησε και έτσι δρομολογήθηκε αυτό το εξαιρετικό και μοναδικό γεγονός.
Τη δημιουργία του έργου ανέλαβε ο διάσημος Άγγλος συνθέτης συμφωνικής μουσικής David Bruce, στον οποίο στείλαμε αρκετό πληροφοριακό υλικό (ντοκιμαντέρ, μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό κ.α.) σχετικά με το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
Πέρα από τις παραπάνω εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάσαμε και μια σειρά άλλες, εξίσου σημαντικές. Μία μεγάλη Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Έργων με θέμα το Ολοκαύτωμα, με την καθοριστική συνεργασία της “Φωτογραφικής Ομάδας Θεσσαλονίκης – UMBRA”, και ιδιαίτερα του σπουδαίου εικαστικού Βασίλη Καρκατσέλη, που ανέλαβε την επιμέλεια και όχι μόνο, του σημαντικού αυτού εικαστικού γεγονότος. Προβολές ταινιών τεκμηρίωσης, λογοτεχνικά και μουσικά δρώμενα, ποίηση αλλά και performance, κ.α. Όσο για το χώρο που θα λάβουν χώρα όλα τα παραπάνω; Τον υπέροχο πολυχώρο πολιτισμού ΙΣΛΑΧΑΝΕ θέλαμε, και έτσι προσφύγαμε στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων στην οποία ανήκει ο χώρος. Το αίτημά μας έγινε δεκτό και έτσι προγραμματίστηκαν όλα τα παρακάτω. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι παρακάτω εκδηλώσει στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ τελούν και υπό την ιδιαίτερα τιμητική αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ
- Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει την θεατρική παράσταση “Μετράει μέσα μου η ζωή”.
Κείμενο: Ροδή Στεφανίδου
Σκηνοθεσία: Ελευθερία Τέτουλα
Σκηνογραφική και Ενδυματολογική επιμέλεια: Δανάη Πανά
Μουσική: Παναγιώτης Ανδρέογλου
Οργάνωση Παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Πρωταγωνιστούν: Μαριάνα Αβραμάκη, Μάνος Γαλάνης, Δημήτρης Καρτόκης, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, και Νίκος Τσολερίδης.
Μουσικός επί σκηνής: Παναγιώτης Ανδρέογλου
Δυο λόγια για το έργο από την σκηνοθέτη: “Το έργο αποτελεί έναν στοχασμό για το πώς η διαμεσολαβημένη μαρτυρία μπορεί μέσω του θεάτρου να αφυπνίσει τη μνήμη, να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις όλων μας προκειμένου να μην ξαναγίνει κάτι παρόμοιο… Και να αναδείξουμε το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη ως μια πανανθρώπινη καταγγελία για τη βία και τον πόλεμο…”
Αλήθεια, πόσο αναγκαίο στις μέρες μας που “φλέγονται” πολλά μέρη του πλανήτη μας και κυρίως η μαρτυρική Παλαιστίνη.
- Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 18:30
Εγκαίνια της Ομαδικής Έκθεσης Εικαστικών Έργων με τη συμμετοχή εξήντα (!) σημαντικών καλλιτεχνών, κυρίως Σαλονικιών. Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός, με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, video, performance τα οποία θα εκτίθενται σ’ όλο το χώρο του ΙΣΛΑΧΑΝΕ. Η οργάνωση – επιμέλεια της έκθεσης, όπως και του εξαιρετικού καταλόγου όλων των έργων, έχει την υπογραφή του Βασίλη Καρκατσέλη, φίλου και συνεργάτη πολύτιμου. Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από μία άλεκτη performance της Εύης Χατζημητάκου (‘Silent Comfort’ – κρουστά Αλέξης Νάνος), μια μικρή συναυλία μουσικών την Κ.Ο.Θ., και με άλλα δρώμενα.
- Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 18:30
Μια”βραδιά ωραίων λέξεων”, όπου πολίτες και πολίτισες διαβάζουν στίχους για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους, γενοκτονίες και Ολοκαυτώματα, που δυστυχώς, 80 χρόνια μετά ο κάψιμο του Χορτιάτη, συνεχίζονται χωρίς σταματημό στον κόσμο…
Τις απαγγελίες συνοδεύουν μουσικοί, ενώ ο εικαστικός Χρήστος Αλαβέρας και ο μουσικός Γιώργος Αετόπουλος μας παρουσιάζουν μια ωραία performance με ανάλογο θέμα. Τέλος, η ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Μαριάνα Αβραμάκη, θα αποδώσει έναν μικρό μονόλογο από το έργο “Μετράει μέσα μου η ζωή.”
- Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ώρα 18:30
Θα προβληθεί η μαρτυρία της Ελένης Γκουραμάνη – Νανακούδη, που εντεκάχρονο παιδί επέζησε ως από θαύμα μέσα από το “Φούρνο Γκουραμάνη”. Τη φοβερή μαρτυρία επιμελήθηκαν ο Άκης Κερσανίδης και η Χρύσα Τζελέπη από το σημαντικό αρχειακό τους κινηματογραφικό υλικό. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το σημαντικό ρόλο του Κινηματογράφου και ειδικότερα του Ντοκιμαντέρ στην ανάδειξη – διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Συμμετέχουν: Οι προαναφερθέντες κινηματογραφιστές, ο Στέφανος Χατζημιχαηλίδης, που έκανε το 1977 το πρώτο ντοκιμαντέρ για το Χορτιάτη με τίτλο “Χορτιάτης, υψόμετρο 670 μ.” και είχε και αρκετές περιπέτειες με τη λογοκρισία. Ο Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος ντοκιμαντερίστας. Ο Βαγγέλης Πλάκας,δημοσιογράφος – συγγραφέας. Η Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ο Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Α.Π.Θ. και ο Θανάσης Γάλλος, ιστορικός, στέλεχος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.), υπεύθυνος του τελευταίου σημαντικού ιστορικού πονήματος “Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη,” έκδοση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, που δυστυχώς όμως δεν είχε την πρέπουσα προβολή από την πλευρά της δημοτικής μας αρχής.
Μικρή παρέμβαση από τον Μπάμπη Νανακούδη για την παρουσίαση του συνόλου της σχετικής φιλμογραφίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό μουσικό δρώμενο.
- Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ώρα 18:30
Οι εκδηλώσεις στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ θα ολοκληρωθούν με τη Λογοτεχνία να έχει την τιμητική της. Δώδεκα συγγραφείς – λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης συζητούν για το ρόλο της Λογοτεχνίας ως αντίδοτο στη λήθη. Παράλληλα, διαβάζουν αποσπάσματα από μικρά λογοτεχνικά έργα που έγραψαν εμπνεόμενοι και εμπνεόμενες από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Τους τα ζητήσαμε για να κοσμήσουν τον Συλλογικό Τιμητικό Τόμο που ετοιμάζουμε με όλη την ιστορία του Ολοκαυτώματος, μέσα από πλούσιο και μοναδικό αρχειακό υλικό που διαθέτουμε, καρπό της πενηντάχρονης ενασχόλησής μας με το Ολοκαύτωμα.
Συμμετέχουν: η Χαρούλα Αποστολίδου, η Γιούλη Βέττα, ο Ισίδωρος Ζουργός, η Δάφνη Θεοχάρη, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Αλέκα Μητσιάλη, η Ελένη Οφλίδη, η Αθηνά Παπανικολάου, ο Σάκης Σερέφας, η Άννα Στεφούλη, ο Θανάσης Τριαρίδης και ο Βασίλης Τσιράκης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος. Μικρή παρέμβαση από τον Μπάμπη Νανακούδη που θα αναφερθεί στο σύνολο της βιβλιογραφίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
Η τελευταία εκδήλωση στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ θα ολοκληρωθεί με τον μικρό θεατρικό μονόλογο της ηθοποιού του Κ.Θ.Β.Ε. Μαρίνας Αβραμάκη, αλλά και με μικρά αλλά ιδιαίτερα σημαντικά μουσικά δρώμενα.
Όλες οι εκδηλώσεις στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ είναι με Ελεύθερη Είσοδο, θα τηρηθεί όμως σειρά προτεραιότητας στις δύο θεατρικές παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε.
———–
Η Μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
- Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ώρα 21:00
Κορυφαία τιμητική εκδήλωση για τα 80χρονα του Ολοκαυτώματος, θα είναι η μεγάλη συναυλία της Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια μάλιστα του φεστιβάλ των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Σε τούτη την ιστορική συναυλία θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το συμφωνικό έργο που έγραψε ο πολυβραβευμένος Άγγλος συνθέτης David Bruce για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, αφιερωμένο στη μνήμη όλων αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και μαρτυρικά από τη ζωή, σε συνέχεια της πρόσκλησης – ανάθεσης που του έγινε από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτάτη και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα ζωντανό μνημείο για τα θύματα του Χορτιάτη -αλλά και για τα θύματα όλων των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων- που θα μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης και να κάνει γνωστή σε όλους τη Σφαγή. Η συναυλία ολοκληρώνεται απολύτως ταιριαστά με την «Όγδοη Συμφωνία» του Σοστακόβιτς, η οποία γράφτηκε τη χρονιά του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, και περιγράφει τη φρίκη ενός πολέμου εκφράζοντας τον πόνο από τα μαρτύρια των αθώων θυμάτων του, προφέροντας και μια στάλα παρηγοριάς στο τέλος. Την Κ.Ο.Θ θα διευθύνει ο διάσημος αρχιμουσικός της, Leo Mcfail.
Εξαιρετικά σπουδαίο από κάθε πλευρά τούτο το σημαντικό τιμητικό γεγονός για το οποίο νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια, αλλά και την υποχρέωση συνάμα να ευχαριστήσουμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κ.Ο.Θ., Σίμο Παπάνα, όπως βέβαια και τη δημοτική μας αρχή, και προσωπικά τους κ.κ. Καϊτεζίδη και Γεράνη, που συνέβαλαν να γίνει πράξη το σπουδαίο συμφωνικό έργο για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
Τέλος, όλα τα παραπάνω καλλιτεχνικά δρώμενα στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα οποία δρομολογήθηκαν πριν 20 μήνες περίπου, πιστεύουμε πως τιμούν με τον καλύτερο τρόπο το “Έτος Ολοκαυτώματος Χορτιάτη” και συμβάλουν σημαντικά στον διαρκή αγώνα της Μνήμης απέναντι στη Λήθη.