08/06/2023

Το απόλυτο πάρτι ο Μοριέντες και η Βασίλισσα της Ευρώπης

ο Μοριέντες και η Βασίλισσα

Η πρόσφατη κατάκτηση του 13ου τροπαίου σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ μου δίνει την ευκαιρία και την αφορμή να ασχοληθώ σήμερα με την ωραία ιστορία της ποδοσφαιρικής αφρόκρεμας. Η ποδοσφαιρική Ρεάλ είναι η κορυφαία ομάδα του 20ου αιώνα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της FIFA. Στη συλλογή της η Ισπανική ομάδα έχει κατακτήσει 13 Τσάμπιονς Λιγκ και 33 πρωταθλήματα Ισπανίας, ενώ τη λευκή φανέλα της έχουν φορέσει απίθανοι και κορυφαίοι ποδοσφαιριστές.

Οι σταρ της Μαδρίτης ξεκίνησαν τη συλλογή τροπαίων από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του ’50 όταν σάρωσαν τα πάντα.
Τη δεκαετία του ’60, εκτός από τη Ρεάλ, πρωταγωνίστησαν η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπενφίκα και βέβαια οι Βρετανοί στη διάρκεια της διετίας 1967 – 1968 με τη Σέλτικ και τη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ.
Η δεκαετία του ’70 ξεκίνησε με την υπεροχή του Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και του Ρίνους Μίχελς. Το 71 στο Γουέμπλει ο μεγάλος Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον τεράστιο Άγιαξ στο ιστορικό παιχνίδι που είδε όλος ο πλανήτης και έχασε 2-0. Αυτή ήταν η κορυφαία συμμετοχή ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας σε τελικό συλλόγων και τότε συνέβη και το εκπληκτικό γεγονός. Οπαδοί άλλων ελληνικών ομάδων όπως του Ολυμπιακού στήριζαν δημόσια τον Παναθηναϊκό στις εκτός Ελλάδας αναμετρήσεις του. Ειδικά σε εκείνη του τελικού. Μετά ήρθαν στην καθημερινότητα του νεοέλληνα αστειότητες με οπαδικές κόντρες που αφορούσαν σε παιχνίδια ελληνικών συλλόγων με ξένους αλλά και διάφορα ευτράπελα… Εκτός από τον τελικό του Γουέμπλεϊ, δύο ακόμη φορές ο Παναθηναϊκός έδωσε το «παρών» στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Αυτό έγινε με αντίπαλο τη Λίβερπουλ το 1985 (0-4, 0-1) και με τον Άγιαξ το 1996 όπου επικράτησε στην Ολλανδία με 1-0 με το τεράστιο γκόλ του Κριστόφ Βαζέχα που ήρθε μετά από την ανεπανάληπτη κούρσα του μεγάλου Γιώργου Δώνη και στη συνέχεια στο ΟΑΚΑ δυστυχώς ηττήθηκε με 0-3.
Στα 70’ς υπήρξε και η μεγάλη πορεία της Μπάγερν του Φραντς Μπεκενμπάουερ ενώ η Λίβερπουλ από το 1977 σηματοδότησε την κυριαρχία των αγγλικών ομάδων.

Το γλυκό δεν έδεσε όμως από την 29η Μαΐου 1985 όταν έγινε η Τραγωδία του Χέιζελ που είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων εξαιτίας του χουλιγκανισμού. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε Ιταλικές και Ισπανικές ομάδες να κυριαρχήσουν.

Βέβαια το 1986 ήρθε η απόλυτη έκπληξη με τη Στεάουα Βουκουρεστίου που έγινε η πρώτη και μοναδική ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη που κατακτά το τρόπαιο στον τελικό με την Μπαρτσελόνα και ήρωα τον τερματοφύλακα Χέλμουτ Ντουκαντάμ.
Από το 1999 και μετά ξαναρχίζει η κυριαρχία της Βρετανίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το στοιχείο ότι την περίοδο 1990 – 1991 το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης άλλαξε μορφή καθώς μπήκαν όμιλοι και προστέθηκαν περισσότερα παιγνίδια για τις μεγάλες ομάδες και πάρα πολλά λεφτά από τους χορηγούς. Την επόμενη σεζόν μετονομάζεται σε Τσάμπιονς Λιγκ.

ο Μοριέντες και η Βασίλισσα

Στη φετινή διοργάνωση του τελικού που έφερε την κατάκτηση του τροπαίου από τη Ρεάλ η Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φρόντισαν να δώσουν ένα ιδιαίτερο τόνο επιλέγοντας την Αθήνα ως πόλη του ποδοσφαίρου. Έφεραν τον Fernando Morientes στο City of Champions, έτσι ονομάστηκε η Αθήνα για λίγες μέρες, και o Ισπανός θρύλος του ποδοσφαίρου έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε μια σειρά από εκδηλώσεις όπως το φαντασμαγορικό πάρτι “City of Champions” της Heineken για τον εορτασμό του τελικού του UEFA Champions League στο Ζάππειο.

ο Μοριέντες και η Βασίλισσα
O Fernando Morientes, στο παρελθόν έχει προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις στους φιλάθλους της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και της Λίβερπουλ, των δυο ομάδων δηλαδή που βρέθηκαν αντιμέτωπες στον φετινό τελικό του UEFA Champions League ενώ είναι βασικός πρωταγωνιστής των προτιμήσεων του γυναικείου πληθυσμού που βλέπει ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

ο Μοριέντες και η Βασίλισσα

Ο Ισπανός αστέρας της μπάλας συμμετείχε επίσης και σε ένα πάρτι που έγινε στο Skyfall όπου οι τυχεροί παρευρισκόμενοι έμαθαν τα πάντα για την καριέρα του. Στο πάρτι αυτό τον άκουσα να δηλώνει ενθουσιασμένος που βρίσκεται στην Ελλάδα και πραγματικά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι ο άνθρωπος έδειξε τι σημαίνει επαγγελματίας! Δεν είπε όχι σε κανένα αίτημα για φωτογράφηση. Δεν σταμάτησε να χαμογελάει. Ηταν κύριος τυπικός και 100% γήινος και το σπουδαιότερο καθόλου ψωνισμένος.

Η Αθήνα μεταμορφώθηκε σε πόλη των πρωταθλητών (“City of Champions”) από την Heineken με ένα παγκόσμιο πάρτι που έγινε στο πλαίσιο της χορηγίας της Heineken® στο UEFA Champions League και κράτησε από την Παρασκευή 25 Μαΐου έως την Κυριακή 27 Μαΐου.
Το κλου της διοργάνωσης ήταν το απόλυτο πριβέ πάρτι που έγινε στο περιστύλιο του Ζαππείου. Συμμετείχαν 200 καλεσμένοι της Heineken από όλο τον κόσμο και μερικοί τυχεροί «μιντιάδες» που είδαν live τον απίθανο τελικό που χαρακτηρίστηκε από την τεράστια νίκη της Ρεάλ και το μαγικό γκόλ αλα Κριστιάνο Ρονάλντο που πέτυχε ο Γκάρεθ Μπέί΄λ.
Μαζί με το Ισπανό παλαίμαχο άσο ήταν στο πάρτι και ο επίσης παλαίμαχος σταρ της μπάλας Christian Karembeu. Οι δύο μεγάλοι ποδοσφαιριστές, 20 χρόνια μετά την κοινή τους ποδοσφαιρική εμφάνιση στον τελικό του UEFA Champions League, παίζοντας τότε στη Ρεάλ Μαδρίτης, βρέθηκαν ξανά μαζί παρακολουθώντας αυτή τη φορά τον μεγάλο τελικό, στην Αθήνα.
Σε μια βραδιά όνειρο που έζησα από κοντά είχα την ευκαιρία να θυμηθώ μεγάλες στιγμές της μπάλας από τα 80΄ς μέχρι σήμερα και να συνειδητοποιήσω για μια ακόμη φορά ότι θα περάσουν αμέτρητα χρόνια για να ξαναδούμε Ελληνικό σύλλογο να επαναλάβει τον άθλο του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη.

Ακόμη συνειδητοποίησα για μια ακόμη φορά πόσο μπροστά είναι ονόματα όπως αυτοί οι δυο θρύλοι της μπάλας και πόσο ξεχωριστοί είναι σε σχέση με διάφορους πουθενάδες εγχώριους «συναδέλφους» τους που πρωταγωνιστούν στην άνω κάτω ραχούλα και έχουν ύφος εκατό καρδιναλίων χωρίς να έχουν πετύχει στη καριέρα τους (λέμε τώρα….) ούτε το ένα εικοστό από όσα έχουν κάνει ο Καρεμπέ και ο Μοριέντες. Για να γίνεις πρωταθλητής στα γήπεδα και στη ζωή, όπως τόνισε και ο Μοριέντες συνομιλώντας σε ένα μικρό πηγαδάκι με τη Φένη Αποστόλου με τον υπογράφοντα και με το Νίκο Φίλη, στο Ζάππειο, πρέπει να κάνεις κάτι απλό. «Να είσαι πάνω από όλα προσγειωμένος και ανθρώπινος και να μη σταματάς να προσπαθείς. Όλα τα άλλα ρεκόρ έρχονται από μόνα τους».

Βασίλης Λούκας


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*