18/05/2022

«Το τετράγωνο ενός κύκλου» του Ορέστη Μπαζού – Μια ελληνική όπερα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας

τετράγωνο ενός κύκλου

«Το τετράγωνο ενός κύκλου» είναι ο τίτλος της όπερας του συνθέτη Ορέστη Μπαζού, ο οποίος έγραψε και το λιμπρέτο.
Το έργο τοποθετείται χρονικά στη σημερινή εποχή. Ο χώρος που εξελίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής, είναι ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, δηλαδή ένα τυπικό αστικό τοπίο. Η υπόθεση της όπερας εξετάζει τις συγκρούσεις που προκαλεί η πολιτική στράτευση – υποστήριξη της Δεξιάς και της Αριστεράς, στις ακραίες εκδοχές τους. Στους ρόλους των πολιτικών αντιπάλων βρίσκονται πρόσωπα με οικογενειακούς δεσμούς: δύο αδέλφια (ο τενόρος Θάνος Ζήσης και ο βαρύτονος Μαρίνος Ταρνανάς). Πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι σύντροφοι των δύο αδελφών (η υψίφωνος Βιβή Συκιώτη και η μεσόφωνος Μαρία Μπαζού). Η ζωή τα φέρνει έτσι που τα αδέλφια καλούνται να υπερβούν τις πολιτικές διαφορές τους. Θα πρέπει είτε να εμμείνουν σ’ αυτές, ή να πληρώσουν ακριβό τίμημα, υμνώντας έτσι την αξία των ανθρώπινων σχέσεων.

Πρεμιέρα στις 6 Μαϊου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, ακολουθούν δύο παραστάσεις 13 και 20 Μαίου.

Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη του Δήμου Καλλιθέας, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γαλάντη και με την συμμετοχή της ηθοποιού Φρέζης Μαχαίρα, όπως επίσης της Παιδικής-Εφηβικής και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Καλλιθέας και της Ορχήστρας ”Συγχορδία”.

“Για πρώτη φορά ένας δήμος, ο δήμος Καλλιθέας, ανεβάζει δική του όπερα”, σημειώνει σε χαιρετισμό του για το έργο ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος. Και προσθέτει: “Η όπερα «Το τετράγωνο ενός κύκλου» του Ορέστη Μπαζού, είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του δημοτικού ωδείου μας, τόσο των άξιων στελεχών του, όσο και των μαθητών του. Εύχομαι – καταλήγει ο κ. Κάρναβος, καλή επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια, που προωθεί με τον καλύτερο τρόπο την μουσική παιδεία στην πόλη μας”.

Ο συνθέτης και μαέστρος Ορέστης Μπαζός, είναι επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας, ενός από τα μεγαλύτερα ωδεία με παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης από το 1995. Δημιούργησε και διευθύνει τα τελευταία χρόνια την Ορχήστρα Δωματίου «Συγχορδία» (την οποία συγκροτούν κυρίως μουσικοί που διδάσκουν στο Ωδείο), την Παιδική-Εφηβική Χορωδία του Δήμου Καλλιθέας και τα πέντε τελευταία χρόνια διευθύνει και την Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλλιθέας (με πολλές συμμετοχές σε χορωδιακά φεστιβάλ).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://the-square-of-a-circle.webnode.com/ 

(Συνολικές Επισκέψεις 760, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1984 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*