Toto, Γιατί τους ακούνε ακόμη όλοι - Αναμνήσεις από τα 80's

Toto, Γιατί τους ακούνε ακόμη όλοι – Αναμνήσεις από τα 80’s

Πριν από μερικές μέρες βρέθηκα σε ένα πάρτι πιτσιρικάδων και με το που μπήκαν οι Toto στο μενού της βραδιάς έγινε πανικός.

Οι Toto είναι ένα από τα λίγα συγκροτήματα που καταφέρνουν και δένουν τις γενιές μεταξύ τους. Η ιστορία συνεχίζεται για την ομάδα που συνδύασε την παρουσία της ιδιαίτερα με τη δεκαετία του 80.

Ξεκίνησαν στο τέλος των 70’s απογειώθηκαν το 1978 με το ανεπανάληπτο Hold the line και είναι γεγονός ότι καταφέρνουν να συγκινούν σήμερα τα παιδιά εκείνων που ερωτεύτηκαν για πρώτη φορά ακούγοντας τα τραγούδια τους.

Τους είχα δει πριν από μια δεκαετία στην Αθήνα όταν είχαν έρθει για την πρώτη εν Ελλάδι εμφάνιση τους και είχαμε μιλήσει για πολλά.

«Γονείς μαζί με τα παιδιά τους έρχονται να μας δουν. Δεκάχρονοι μαζί με  40ρηδες, άτομα κάθε ηλικίας που ανακάλυψαν τη μουσική μας όλα αυτά τα χρόνια…» μου είχαν πει γεμάτοι χαρά.

Τους είχα απολαύσει live στο γήπεδο του Softball στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Τους είχα ξαναδεί πιο παλιά άλλη μια φορά σε ένα καταπληκτικό live τους στην Ευρώπη.

Όλα τα κομμάτια τους που σφράγισαν τα πάρτι των 80’s και των 90’s εξακολουθούν σήμερα να έχουν την τιμητική τους.

Rosanna’, ‘I Won’t Hold You Back’, ‘99’, ‘Georgy Porgy’, ‘Pamela’, ‘Takin’ It Back’, ‘Out Of Love’, ‘I’ll Supply The Love’, ‘Hydra’ και οι τεράστιες επιτυχίες ‘Hold The Line’ και ‘Africa’ είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια τους που όλοι γνωρίζουν.

Ο Bobby Kimball, είναι η φωνή που τραγουδά το κλασσικό Hold The Line και είναι ο άνθρωπος που κρατά ακόμη ψηλά τη σημαία τους. Ο Greg Phillinganes, είναι το νέο αίμα των Toto. Οι δύο τους μου είχαν πει πολλά για τη νέα προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η ομάδα.

Toto, Γιατί τους ακούνε ακόμη όλοι - Αναμνήσεις από τα 80's

«Έχουμε τεράστιο ακροατήριο. Να φανταστείς ότι μόνο στην Αμερική βλέπεις παλαιούς και νέους ακροατές μαζί. Στην Ευρώπη πιστεύω ότι σε πολλά σημεία ισχύει κάτι παρόμοιο. Είναι καταπληκτικό να βλέπεις γονείς που φέρνουν μαζί τα παιδιά τους για να μας δουν επί σκηνής » μου είχαν πει και το θυμάμαι ακόμη.

Ο Bobby Kimball αναφερόμενος στο κλασσικό χιτ της μπάντας το τραγούδι Rosanna  μου είχε τονίσει ότι δεν έχει γραφτεί για την Ροζάνα Αρκέτ όπως νομίζουν πολλοί. «Την εποχή εκείνη που το κομμάτι έκανε απίστευτη τροχιά απλά η Ροζάνα Αρκέτ συζούσε με τον Steve Porcaro και είναι κάτι που διέδωσε μόνη της».

Αναφερόμενος στα live που κάνουν φανατικά εδώ και δεκαετίες σε όλα τα σημεία του πλανήτη υποστηρίζει : «Έχουμε παίξει ως μουσικοί σε χιλιάδες δίσκους. Έχουμε κάνει πολλά άλμπουμ. Αυτό που συμβαίνει μαζί μας είναι ξεχωριστό. Μας θυμούνται, μας ακούνε και μας αγαπούν ιδιαίτερα».

Toto, Γιατί τους ακούνε ακόμη όλοι - Αναμνήσεις από τα 80's

Μιλώντας για τη σύγχρονη μουσική τα μέλη των Toto θεωρούν ότι «απέχει αιώνες από την μουσική που φτιαχνόταν πριν από 20 και πριν από 30 χρόνια καθώς πλέον δεν ηχογραφείται τίποτα με φυσικό τρόπο αλλά όλα γίνονται με προγράμματα σε υπολογιστή».

Ρομαντικοί και συναισθηματικοί τύποι όλοι τους δεν ξεχνούν ποτέ το αδικοχαμένο μέλος τους, τον Jeff Porcaro, που έφυγε το 1992 από την παρέα τους.

«Ηταν ο υπέρτατος ντράμερ» λένε και το πιστεύουν όλοι τους και κάνουν ότι μπορούν για να συνεχίσουν επάξια το έργο του.

«Είναι ο καλύτερος ντράμερ στον κόσμο γι αυτό και σε κάθε σόου μας κάθε τραγούδι μας, μετά το θάνατο του, αποτελεί μια ένδειξη σεβασμού, ένα αφιέρωμα στον ιδρυτή μας. Ότι κι αν παίζουμε είναι αφιερωμένο σ΄εκείνον» εξομολογείται ο τραγουδιστής της παρέας που άκουσες μικρός σε εκείνο το πάρτι της ίδιας μπάντας που ακούνε τα παιδιά σου ακόνη και σήμερα και του ίδιου γκρουπ που θα ακούνε και τα εγγόνια σου.

Το γιατί θα το εξηγήσεις μόνος σου όταν ξαναβάλεις να ακούσεις όλα τα διαμάντια που έχουν κυκλοφορήσει και αφού κάνεις τις συγκρίσεις με το σκουπιδαριό που πλημμυρίζει τις λίστες των music radios δίπλα σου…

Βασίλης Λούκας

 

Σχόλια

1 thought on “Toto, Γιατί τους ακούνε ακόμη όλοι – Αναμνήσεις από τα 80’s”

  1. Pingback: Ο Βασίλης Λούκας με τους Toto - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top