Το αυτοκίνητο TUC ECO RACER, φτιάχτηκε το 2008 από μια ομάδα του Πολυτεχνείου με το όνομα TUCER (Technical University of Crete Eco Racing), που ξεκίνησε να υπάρχει απ' το 2007.
Η ομάδα TUCER του Πολυτεχνείου Κρήτης, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη οχημάτων. Υποστηρίζεται από το Διατμηματικό Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα οποία γίνεται εξ' ολοκλήρου κάθε κατασκευή.
Η ομάδα αποτελείται κυρίως από φοιτητές της σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και έχει και 1-2 άτομα από την σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ.
Με αφορμή τον διεθνή Μαραθώνιο της Shell, που στοχεύει στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών για την κίνηση οχημάτων με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου, η ομάδα έφτιαξε το TUC ECO RACER.
Το αυτοκίνητο εξωτερικά είναι φτιαγμένο από ανθρακόνημα και ο σκελετός του αποτελείται από αλουμίνιο για να είναι ελαφρύ. Κινείται με υδρογόνο και η λειτουργία του βασίζεται στην αντίστροφη διαδικασία της ηλεκτροκόλλησης και έχει μηδενική ρύπανση στο περιβάλλον.
Το υδρογόνο είναι αποθηκευμένο σε μπουκάλες, το οποίο δεν κατασκευάζεται απ' το Πολυτεχνείο. Το παραλαμβάνουν έτοιμο, καθώς δεν διαθέτουν τα μέσα για να το κατασκευάσουν στον βαθμό που οι διεθνείς οργανισμοί που συμμετέχουν.
Στόχος είναι καθαρά η οικονομία και όχι η ταχύτητα και η αλλαγή του τρόπου μετακίνησης στις πόλεις. Μέγιστη ταχύτητα του οχήματος είναι τα 50 km/h. Το αυτοκίνητο ανανεώνεται κάθε χρόνο με μικροαλλαγές για την βελτίωση του.
Από το 2008, η ομάδα συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς μη ρυπογόνων οικονομικών αυτοκινήτων της Shell, όπου έχει κατακτήσει 4 φορές το 1ο βραβείο ασφαλείας.
Φέτος, στα πλαίσια του Shell Eco Marathon, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το καλοκαίρι, η ομάδα παρουσίασε ένα εξελιγμένο όχημα με το όνομα «Σπύρος Λούης», με σκοπό τη διάκριση σε μία νέα και ιδιαίτερα απαιτητική διαδρομή.
Σημαντικές βελτιώσεις έγιναν στο πλαίσιο του οχήματος, το οποίο μελετήθηκε εξ' αρχής με στόχο τη βελτιστοποιημένη συμπεριφορά και την αυξημένη ασφάλεια στις συνθήκες του αγώνα. Νέα συστήματα προστέθηκαν στο σύστημα διαχείρησης ενέργειας για την επίτευξη χαμηλότερης κατανάλωσης καυσίμου, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε μεγάλη σημασία στην ασφάλεια του οδηγού.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν νέα αεροδυναμικά βοηθήματα, έγιναν μετατροπές στο σύστημα μετάδοσης κίνησης/ενέργειας και τοποθετήθηκαν εξελιγμένα συστήματα τηλεμετρίας, με ζωντανή μετάδοση δεδομένων για την κατάσταση του οδηγού του οχήματος.
Η έμφαση στην ασφάλεια του οδηγού και του οχήματος και η γενικότερη οργάνωση και λειτουργία της ομάδας στον τομέα αυτό, εντυπωσίασε τους κριτές του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα η TUCER να κατακτήσει το 1ο Βραβείο Ασφαλείας Οχημάτων για άλλη μία φορά στην ιστορία της.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης με την ομάδα TUC Eco Racing έχει κατακτήσει συνολικά 5 τρόπαια σε εννιά χρόνια και κάθε χρόνο βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στα καλύτερα ιδρύματα της Ευρώπης.
Περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε στην ιστοσελίδα και τα social media της ομάδας: