30/01/2023

10 + 10 – Ο Πάνος Γιαννόπουλος διάλεξε τα Ελληνικά και ξένα άλμπουμ που ξεχώρισε το 2017

10 + 10

Καθώς το 2017 μας αποχαιρέτησε είπα να κάτσω να διαλέξω και να σας προτείνω  δέκα δίσκους απο μια πολύ καλή χρονιά για τη μουσική βιομηχανία. Οι επιλογές
είναι χωρισμένες σε Ελληνικές και Ξένες και δεν έχουν σχέση με βαθμολογικά κριτήρια αλλά είναι κυρίως προσπάθεια παρουσίασης μέσα απο ένα πλήθος πολύ καλών κυκλοφοριών, ελπιζουμε και στο τέλος του 2018 να έχουμε έναν τέτοιο ευχάριστο πονοκέφαλο.

Ελληνικοί Δίσκοι

1) A Victim of Society – Freaktown (Experimental Rock)

Οι A Victim of Society υπάρχουν εφτά χρόνια τώρα και το Freaktown είναι ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος τους. Έχοντας δείξει τις δυνατότητες τους με την κυκλοφορία του Freaktown φέτος ήρθαν να εδραιώσουν την θέση τους ως μια από τις καλύτερες μπάντες της εγχώριας σκηνής. Ο ήχος τους μπαίνει κάτω από την ταμπέλα του Experimental καθώς μπορείς να συναντήσεις στοιχεία από Punk, Garage εως Lo-Fi.

2) Holy Monitor – Holy Monitor (Psychedelic Rock)

Οι Holy Monitor είναι απο τις μπάντες που κυκλοφόρησαν τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τους φέτος και έκαναν αρκετή αίσθηση. Ειδικά σε μια πληθώρα πολύ καλών κυκλοφοριών στο χώρο της ψυχεδέλειας που τα τελευταία χρόνια έχει αρκετή άνοδο στη χώρα μας. Μελωδίες και ρυθμοί που πατάνε στο παρελθόν αλλά με ένα φρέσκο αέρα, δεν είναι τυχαίο εξάλλου που οι Black Angels τους διάλεξαν για να ανοίξουν την συναυλία τους στην Αθήνα φέτος.

3) Deaf Radio – Alarm (Alternative Rock)

Επίσης μια απο τις μπάντες με πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο που βγήκε φέτος και μάλιστα από τις πρώτες του 2017. Δυνατός καθαρός ήχος και μια ροπή προς το Αμερικάνικο ήχο που σίγουρα μπορεί να σταθεί επάξια σε κυκλοφορίες του εξωτερικού, επίσης το ότι ο δίσκος έγινε σχεδόν αμέσως Sold Out στη φυσική μορφή του νομίζω λέει πολλά απο μόνο του.

4) Illegal Operation – Down (Blues-Rock)

Οι Illegal Operation του Μανώλη Αγγελάκη δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς μιλάμε για ένα σχήμα με πορεία στο χώρο εδώ και δεκαεφτά χρόνια. Τρίτος δίσκος λοιπόν για το σχήμα με τον γνώριμο Blues-Rock ήχο που τους χαρακτηρίζει και μια πειραματική διάθεση που φέρνει στο μυαλό μέχρι Tom Waits μας ταξιδεύουν ακόμα μια φορά.

5) The Dead Ends – The Dead Ends (Psychedelic Rock)

Από τις τελευταίες κυκλοφορίες της χρονιάς αλλά καθόλου αμελητέα σε ποιότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Είναι ένα σχήμα από την Καβάλα που δημιουργήθηκε το 2015 και κινείται
στο χώρο του ψυχεδελικού ροκ με κύριες επιρροές από 60s και 70s, ο πρώτος δίσκος τους βγήκε πριν μερικές εβδομάδες και εκτός των άλλων ήταν η μπάντα που άνοιξε το Live των
Black Angels στη Θεσσαλονίκη. Τέλος στη σύνθεση τους βρίσκουμε και τον Σείριο Σαββαΐδη γνωστό παλιότερα σαν μέλος των Μωβ Άστρο και από την Solo πορεία του.

6) Mr. Highway Band – The Rebel Artist (Americana)

Τρίτη δουλειά για τους Mr. Highway Band που είναι μια από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη μπάντα στον χώρο της Americana στην Ελληνική σκηνή. Το The Rebel Artist είναι ο πιο ώριμος
και ολοκληρωμένος δίσκος που έχουν παρουσιάσει ως τώρα, ωραίες συνθέσεις και στίχους που  εκτός των άλλων θίγουν κοινωνικά ζητήματα όπως στα At the end of the day και Open The Door.

7) The Randen – Strange Times (Alternative Rock)

Οι The Randen είναι μια μπάντα που κινείται στον χώρο του Alternative Rock και υπάρχουν από το 2014. Φέτος κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Strange Times που είναι ένα κράμα
από εναλλακτικό ροκ και πιο κλασσικές επιρροές τους με φρέσκο ήχο που βγάζει ένα πολύ ωραίο ηχητικό κολάζ, σίγουρα ένα από τα νέα ελπιδοφόρα σχήματα της σκηνής.

8) Prins Obi – The Age of Tourlou (Psychedelic Rock)

Ο Prins Obi είναι ένα απο τα μέλη των Baby Guru και φέτος κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο The Age of Tourlou. Ο δίσκος αποτελεί ένα κράμα απο διάφορους ήχους των 60s και 70s
που προφανώς πρέπει να είναι και οι βασικές επιρροές του, μην περιμένετε να ακούσετε ακριβώς τον ήχο των Baby Guru. Βέβαια κάποια στοιχεία υπάρχουν αλλά με μια ροπή προς το πιο κλασσικό ήχο που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φαν του ήχου αυτού.

9) Penny Dreadful – Pilgrimage (Alternative Country)

Οι Penny Dreadful παίζουν Alternative Country η οποία περιέχει και άλλα ηχητικά στοιχεία από τις επιρροές τους από Rock ‘n’ Roll μέχρι Garage. Αυτό κάνει το Pilgrimage που κυκλοφόρησε
φέτος και είναι ο δεύτερος δίσκος τους τόσο ξεχωριστό, καθώς ξεφεύγουν από τα στενά όρια που έχουν οι μπάντες αυτού του είδους τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Μια ωραία πρόταση για να
ανακαλύψουν τη σκηνή και οι μη εξοικειωμένοι με αυτή.

10) Maplerun – Partykrasher (Alternative Metal)

Τρίτος δίσκος για τους Maplerun που αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες στο χώρο του Alternative Metal για την Ελληνική σκηνή αλλά και το εξωτερικό. Ωραίες στιβαρές κιθάρες
και συνθέσεις που μπορούν άνετα να κοντραριστούν με αντίστοιχα μεγάλα γκρουπ του εξωτερικού και φυσικά ο έμπειρος David Bottrill πίσω από την κονσόλα που βάζει και αυτός το χέρι του
ώστε το αποτέλεσμα του Partykrasher να βγεί τόσο άρτιο.

Ξένοι δίσκοι:

1) The National – Sleep Well Beast (Indie Rock)

Έβδομος δίσκος για τους National και δυναμική επιστροφή μετά απο
τέσσερα χρόνια απουσίας, παρότι δεν υπήρξα ποτέ μεγάλος φαν του
γκρουπ με αυτή την δουλειά τους οφείλω να πω οτι ενθουσιάτηκα.
Άψογες συνθέσεις, ωραίος συνδιασμός και αναλογία ηλεκτρονικής και
Rock μουσικής.

2) Royal Blood – How Did We Get So Dark? (Hard Rock)

Οι Royal Blood είναι μια απο τις μπάντες που έκαναν αίσθηση απο την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου το 2014. Φέτος με τον δεύτερο δίσκο τους εδραίωσαν την θέση τους στον μουσικό
τους χώρο, με έξυπνες συνθέσεις και κολλητικούς ρυθμούς.

3) The Black Angels – Death Song (Psychedelic Rock)

Μια από τις κορυφαίες μπάντες του ψυχεδελικού ροκ τα τελευταία χρόνια επέστρεψε με το Death Song. Οι Black Angels είναι μια από τις μπάντες που συνδυάζουν τόσο καλά τον παραδοσιακό ήχο των 60s με τις σύγχρονες επιρροές τους, κάνοντας μια ακρόαση στον δίσκο θα το διαπιστώσετε.

4) Radio Moscow – New beginnings (Psychedelic Rock)

Άλλη μια μπάντα που κινείται με αξιώσεις στο χώρου της αναβίωσης του ψυχεδελικού ροκ σε λίγο πιο Underground κύκλους σε σχέση με την προηγούμενη. Οι Radio Moscow είναι μια μπάντα με βάση την ψυχεδέλεια των 60s και είναι απο τις περιπτώσεις που θα μπορούσαν άνετα να κάνουν καριέρα και εκείνη την εποχή, καθώς έχουν και μια ροπή στον πιο Heavy ήχο των Mid 60s.

5) LCD Soundsystem – American Dream (Dance – Punk)

Ο James Murphy έκανε το θαύμα του για άλλη μια φορά, η επιστροφή των LCD Soundsystem μόνο απόλυτα επιτυχημένη μπορεί να λογιστεί. Καθώς φέρνει έντονα στο μυαλό την επιτυχία του πρώτου δίσκου της μπάντες με δυνατές συνθέσεις που έχουν ως βάση την Dance – Punk. Αλλά και γενναίες δόσεις από Synth-pop και New Wave έως Post-Punk, πατήστε το Play και αφεθείτε στο ρυθμό.

6) Feist – Pleasure (Indie Pop)

Η Feist είναι μια Καναδή τραγουδοποιός/Μουσικός με πορεία δεκαοχτώ χρόνων, φέτος βγήκε ο πέμπτος δίσκος της με τίτλο Pleasure. Είναι μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες στο χώρο της Indie Pop όπου φέτος είχαμε πολύ καλές δουλειές, ο δίσκος αποπνέει μια ηχητική φρεσκάδα και κατά σημεία φέρνει λίγο στο μυαλό πρώιμη Pj Harvey σε ένα πιο Pop υπόβαθρο.

7) Robert Plant – Carry Fire (Rock)

Ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές στην ιστορία της Rock που δεν έχει πάψει να εντυπωσιάζει με τις Solo κυκλοφορίες του επέστρεψε με νέο δίσκο. Ο Robert Plant λοιπόν συνδυάζει για ακόμη μια φορά τις μουσικές του παρελθόντος με τις σύγχρονες επιρροές του από ηλεκτρονική έως ανατολίτικη μουσική, πραγματικά ένας από τους δίσκους που αξίζετε να ακούσετε.

8) Cigarettes After Sex – Cigarettes After Sex (Dream Pop)

Οι Cigarettes After Sex είναι από τις μπάντες που με την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει στην επανεκκίνηση του ρεύματος της Dream Pop. Με τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τους αποδεικνύουν πως άνετα στέκονται δίπλα σε σημαντικά ονόματα της σκηνής αυτής από τα 90s όπως οι Mazzy Star.

9) Crystal Fairy – Crystal Fairy (Alternative Rock)

Οι Crystal Fairy είναι ένα Side Project του Roger Osborne και του Dale Crover των Melvins. Η μπάντα συμπληρώνετε απο τον Omar Rodriguez και τη Teresa Suaréz, ο ήχος τους βρίσκεται υπό την ταμπέλα του Alternative αν και όπως συμβαίνει με τους περισσότερους δίσκους των Melvins θα βρείτε στοιχεία απο Alternative, Hard μέχρι και Sludge.

10) Yellow Days – Is Everything Okay in Your World? (Indie Pop)

Τελευταία επιλογή και μια απο τις πολύ ενδιαφέρουσες στο χώρο της Indie Pop που όπως είπα παραπάνω μας έδωσε ωραίες δουλειές φέτος ήταν του Yellow Days.
Ο George van den Broek όπως είναι το πλήρες όνομα του έφτιαξε ένα δίσκο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ηχητικό κολάζ από Indie, Rock έως Blues και Soul.

Πάνος Γιαννόπουλος

 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*