ανοίξετε Το κουτί του Σιλάν

Εσείς θα …ανοίξετε Το κουτί του Σιλάν; – Βιβλιοπαρουσιάση – Δείτε αποσπάσματα

Η βραβευμένη συγγραφέας, Άλκηστη Χαλικιά, μέσα από το παραμύθι “Το κουτί του Σιλάν” (Εκδόσεις Ίκαρος σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη) που έχει έρθει στη νέα του πατρίδα από πολύ μακριά, φέρνει τους μικρούς αναγνώστες σε επαφή με ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα της εποχής μας.
Το θέμα των προσφύγων, και κυρίως των παιδιών!

Όταν ενημερώθηκα για το βιβλίο μια ερώτηση μπήκε στο κεφάλι μου και η μόνη αρμόδια να μας την απαντήσει είναι η κυρία Χαλικιά: 
Σε ποια «μεγάλα» παιδιά θα θέλατε να διαβάσετε την ιστορία του «Κουτιού του Σιλάν»;

Σε όλα και κυρίως στους γονείς-μεγάλα παιδιά που χρειάζονται, κάποιες φορές, λίγη βοήθεια για να μιλήσουν για τα δύσκολα θέματα.

Δεν θα διάβαζα τον Σιλάν στους μεγάλους-μεγάλους που, σε αντίθεση με τη φώκια μονάχους-μονάχους, η παρουσία τους δεν κρινεται απαραίτητη για την ισορροπία της φύσης ή της κοινωνίας!

Δυό λόγια για το βιβλίο

O Σιλάν έχει έρθει από πολύ μακριά. Ζει στη νέα του πατρίδα λίγο καιρό µόνο. Κάθε µέρα πηγαίνει στο σχολείο και δεν αποχωρίζεται ποτέ το κουτί του. Κανείς δεν ξέρει, όµως, τι έχει μέσα, ούτε η δασκάλα του, ούτε οι συµµαθητές του. ∆εν µπορεί να τους το αποκαλύψει, νοµίζει πως δεν θα καταλάβουν. Το κουτί του Σιλάν δεν περιέχει παιχνίδια, ούτε δώρα, κρύβει, όµως, κάτι πολύ πιο δυνατό…

Η ιστορία του Σιλάν είναι τρυφερή και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την σχολική ζωή που κάθε παιδί θα αναγνωρίσει, ενώ οι λέξεις που περιγράφουν τις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής του ήρωα, όπως «συσσίτιο» ή «δομή φιλοξενίας» είναι απολύτως ενταγμένες στη ροή της αφήγησης.

(Πατήστε καθε φωτογραφία για να δείτε πιο καθαρά την προδημοσίευση)

ανοίξετε Το κουτί του Σιλάν ανοίξετε Το κουτί του Σιλάν ανοίξετε Το κουτί του Σιλάν

Το κείμενο σε συνδυασμό με την εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, περνά ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον αναγνώστη, και μπορεί να αποτελέσει την ιδανική αφορμή για μια συζήτηση με τα μικρά παιδιά για το καίριο θέμα της εποχής μας.

“Ανοίξτε” Το κουτί του Σιλάν, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στη μία το μεσημέρι στον ΙΑΝΟ. Γνωρίστε από κοντά τους δημιουργούς και πάρτε αφορμές για κουβέντα! Κι αν δεν μπορείτε εσείς οι μεγάλοι, τα παιδιά σίγουρα θα το εξερευνήσουν! 

 

ανοίξετε Το κουτί του Σιλάν

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:
Η Άλκηστη Χαλικιά έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο της Αθήνας κι έχει μετεκπαιδευτεί στη Μουσειολογία στο Essex της Μ. Βρετανίας. Διευρύνοντας στη συνέχεια τα πεδία εκπαίδευσής της με γνώσεις στην Αισθητική Αγωγή, το Θεατρικό παιχνίδι, την Προφορική Αφήγηση και την Ιστορία της Τέχνης, ανέπτυξε ένα προσωπικό τρόπο διδασκαλίας με επίκεντρο τη βιωματική μάθηση.

Από το 1996, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε μουσεία, μνημεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης και πολιτισμού.

Έχει εκδόσει τα βιβλία: Κίου-Νίου, Μια ιστορία με πολλή φασαρία (Βιβλιόφωνο, 2003), Ένα Απίθανο Βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά (Καλειδοσκόπιο, 2007), Στην κατσαρόλα με τα χρώματα (Καλειδοσκόπιο, 2010), Στο πάρκο με τα ζώα (Καλειδοσκόπιο, 2010 – Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, 2011), Στα Χρώματα της Θάλασσας (Καλειδοσκόπιο, 2011). Επίσης, έχει γράψει τους στίχους στο μουσικό άλμπουμ για παιδιά «Τραγουδάκια Γάλακτος», σε μουσική Μέλπως Χαλκουτσάκη που κυκλοφόρησε το 2008.
Το 2011 ίδρυσε την ομάδα «Άκου-Κοίτα» με στόχο την εκπόνηση προγραμμάτων ανάπτυξης της δημιουργικότητας μέσα από τις τέχνες για σχολικές ομάδες (www.akoukoita.gr).

 

Η Ντανιέλα Σταματιάδη είναι απόφοιτος της Καλών Τεχνών και εργάζεται στην Αθήνα ως ζωγράφος, εικονογράφος και καθηγήτρια εικαστικών μαθημάτων σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων από το 2000 και έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 100 τίτλους.

Το 2009 έλαβε βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο του παιδικού βιβλίου και το 2012 έπαινο ΕΒΓΕ, καθώς και πρόσκληση συμμετοχής ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Salon du Livre στο Παρίσι. To 2013 έλαβε δύο επαίνους ΕΒΓΕ, και τιμήθηκε με υποψηφιότητα για το διεθνές βραβείο εικονογράφησης Andersen. Το 2016 έλαβε το βραβείο Peter Pan για το καλύτερο μεταφρασμένο εικονογραφημένο βιβλίο από την Σουηδική IBBY.

Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις εικονογράφησης και ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ από το 2010 συνεργάζεται με την γκαλερί και το μουσείο Φρυσίρα. Επίσης έκανε ατομική έκθεση εικονογράφησης στο Godland’s Art Museum στην Σουηδία.

Το 2017 έλαβε μέρος ως μέλος της επιτροπής για την διεθνή έκθεση εικονογράφησης της Bologna. Στο εξωτερικό εκπροσωπείται από την Astound illustration Agency.

 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top