08/06/2023

17αρηδες στην κάλπη. Είναι ελπίδα! Επιθεώρηση Επικαιρότητας #146

17αρηδες

Ο 17αρηδες ψηφίζουν, το θέμα είναι αν θα πάνε…

·         Με βάση τον «Κλεισθένη 1» από τις επόμενες εκλογές θα ψηφίζουν οι 17αρηδες και οι 17αρισσες!

·         Πολύ σημαντική απόφαση και ελπίδα ότι μπορεί το εκλογικό σώμα να αυγατίσει μιας και τα τελευταία χρόνια η αποχή αυξάνει τα ποσοστά της.

·         Και όσο αυξάνονται τα ποσοστά της αποχής τόσο χάνει η Δημοκρατία και τόσο μεγαλώνει ένα κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που γίνεται ανεύθυνο.

·         Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές είναι – όσο κι αν ακούγεται κλισέ ή ντεμοντέ – η γιορτή της Δημοκρατίας. Είναι η πιο σημαντική στιγμή για έναν πολίτη αφού με την ψήφο του αναλαμβάνει μια ευθύνη.

·         Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι μόνο δικαιώματα, επιδόματα και λοιπά. Είναι και υποχρεώσεις. Και η μέγιστη των υποχρεώσεων είναι η συμμετοχή του πολίτη στις εκλογές.

·         Τα τελευταία χρόνια η απαξίωση του πολιτικού συστήματος  – για την οποία ευθύνονται το πολιτικό προσωπικό (χαχα, εμείς το επιλέγουμε!) αλλά και κομμάτι του συστήματος εξουσίας που ασκούν τα ΜΜΕ – έχει κάνει πολύ κόσμο να γυρίσει την πλάτη του στην εκλογική διαδικασία.

·         Πρώτα κοιτάνε τον καιρό και μετά τα γκάλοπ τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων και κυρίως της Κυβέρνησης – που έχει την ευθύνη για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

·         Αλλά η παραλία θα είναι πάντα εκεί. Και την επόμενη Κυριακή των εκλογών.

·         Γι’ αυτό χαίρομαι που οι νέοι από τα 17 τους θα μπορούν να ψηφίσουν! Θες η κάψα της πρώτης φοράς, θες η ελπίδα ότι αυτοί καταλαβαίνουν καλύτερα και αλλιώς την πολιτική από ό,τι εμείς οι …μεγάλοι … χαίρομαι και ελπίζω ότι θα νικήσουν την ανευθυνότητα της αποχής!

·         Βλέπεις αυτοί, οι 17αρηδες μπορεί να είναι παιδιά, αλλά ελπίζω ότι δε θα συμπεριφερθούν παιδιάστικα σαν κάτι ενήλικες που προτιμούν τον καναπέ, το πληκτρολόγιο και την παραλία εκείνη ειδικά την Κυριακή που πρέπει να πάνε ψηφίσουν!

·         Η Δημοκρατία χρειάζεται υπεύθυνους πολίτες, και η ελπίδα στα νέα παιδιά είναι ό,τι έχει απομείνει από μια γενιά – τη δική μου που είμαι στα 50 – που έκανε ό,τι μπορούσε για να απαξιώσει και την πολιτική και τις διαδικασίες (όταν αυτά δεν είχαν κάποιο αντίκρισμα… ευμάρειας – να το πω κομψά!)

·         (ελπίζοντας ότι οι νέοι ψηφοφόροι δεν είναι χρυσαυγίτες ) Να πάνε να ψηφίσουν όποιο κόμμα, όποιο Δημοκρατικό κόμμα επιθυμούν και αν είναι δυνατόν να ξεσηκώσουν και τους γονείς, και τους άλλους, τέλος πάντων, που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην υπέρτατη έκφραση Δημοκρατίας.

·         Η Δημοκρατία χρειάζεται τους πολίτες και οι πολίτες μόνο σε συνθήκες δημοκρατίας μπορούν να εκφραστούν και να ζήσουν. Η Δημοκρατία δεν είναι για τους λίγους και χρειάζεται υπευθυνότητα. Αυτή που έχουν χάσει οι «μεγάλοι» και που είμαι σίγουρος – θέλω να είμαι σίγουρος – ότι την διαθέτουν τα νέα παιδιά! 

 Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2083 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*