29/03/2024

20 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, Πώς θα ήταν o κόσμος χωρίς μέλισσες;

20 Μαΐου

Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας την 20ή Μαΐου. Η μέρα αυτή συμπίπτει με τα γενέθλια του Σλοβένου Anton Janša, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας. Σήμερα, εξέχουσες προσωπικότητες παγκοσμίως τάσσονται υπέρ της προστασίας  των μελισσών.
Η Νορβηγίδα συγγραφέας Maja Lunde, εμπνευσμένη από τη ζωή και τη σπουδαιότητα των μελισσών, υπογράφει ένα βαθιά οικολογικό βιβλίο συστήνοντας στο ελληνικό κοινό ένα νέο λογοτεχνικό είδος, αυτό του «cli-fi» (climate fiction). Το βιβλίο έχει σημειώσει παγκόσμια επιτυχία και κυκλοφορεί ήδη σε 35 γλώσσες. Στα ελληνικά, «Η ιστορία των μελισσών» κυκλοφόρησε στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Οι τρεις ιστορίες του βιβλίου αναδεικνύουν το αόρατο νήμα που συνδέει τον κόσμο των ανθρώπων με τον κόσμο των μελισσών.
20 Μαΐου
«Αυτό το βιβλίο θα βουίζει στο κεφάλι μας για καιρό.» – έγραψε η Eva Hilde Murvold, δημοσιογράφος της Tronder Avisa.
Οι μέλισσες, αυτές οι μικρές ακούραστες εργάτριες, φροντίζουν αδιάκοπα για κάτι σπουδαίο: την αναπαραγωγή των περισσότερων φυτών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, την αύξηση της παραγωγής τροφίμων αλλά και τη βελτίωση της γεύσης των φρούτων και των λαχανικών.
Πώς θα ήταν η ζωή μας λοιπόν χωρίς κακάο, καφέ, φράουλες και μήλα;
 
Η ομάδα του The Bee Camp γνωρίζοντας τη σημασία της μέλισσας για τη φύση και τον άνθρωπο προτείνει: Ας κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλόξενες για τις αστικές μέλισσες!
Μέσω βιωματικών εργαστηρίων ευαισθητοποίησης για παιδιά και ενήλικες και δράσεων για την αύξηση του πρασίνου σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, η ομάδα του Τhe Bee Camp στοχεύει σε έναν κόσμο όπου άνθρωποι και επικονιαστές συμβιώνουν αρμονικά.
 Ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας με 10 νέες συνήθειες!
  • Άφησε τα αγριόχορτα να ανθίσουν. Αποτελούν τροφή για τις πεινασμένες μέλισσες την άνοιξη.
  • Περιόρισε το κούρεμα του γκαζόν. To τριφύλλι θρέφει τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.
  • Φύτεψε μελισσοκομικά φυτά πλούσια σε νέκταρ και γύρη.
  • Κατάλογος φυτών φιλικών προς τις μέλισσες και τους επικονιαστές για την Ελλάδα: καμπανούλα, σινάπι, ρίγανη, μάραθος, θυμάρι, αμυγδαλιά, σχινόπρασο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ερείκη η φθινοπωρινή, μελισσόχορτο, λεβάντα, σπαθόχορτο, κρεμμύδι, κενταύριο, κ.ά. Προσέξε: Εάν αγοράζεις σπόρους ή φυτά για τις μέλισσες, είναι σημαντικό να είναι βιολογικής καλλιέργειας και να μην υποβάλλονται σε επεξεργασία με παρασιτοκτόνα σε οποιοδήποτε φάση. Επίλεξε φυσικά τοπικά αγριολούλουδα, για να βοηθήσεις τους ντόπιους πληθυσμούς μελισσών να επιβιώσουν!
  • Άσε λίγο έδαφος γυμνό. Οι περισσότερες μοναχικές μέλισσες χρειάζονται γυμνό έδαφος για να φτιάξουν τη φωλιά τους.
  • Μην ψεκάζεις. Η χρήση ζιζανιοκτόνων μειώνει την διαθέσιμη τροφή για τους επικονιαστές.
  • Επίλεξε βιολογικά. Η βιολογική γεωργία αποφεύγει τη χρήση φυτοφαρμάκων και τεχνητών λιπασμάτων. Έτσι έδαφος και άνθη παραμένουν φιλόξενα για τις μέλισσες.
  • Φτιάξε το δικό σου ξενοδοχείο εντόμων. Τα ξενοδοχεία μελισσών (insect hotels) δίνουν τη δυνατότητα στις μοναχικές μέλισσες να βρουν μες στην πόλη ασφαλή σημεία για να εναποθέτουν τα αυγά τους.
  • Παρατήρησε την πόλη. Ποια μέρη της πόλης έχουν ανάγκη για περισσότερο πράσινο; Ποια γωνιά θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για να φιλοξενήσει ένα Bee spot;
  • Παρατήρησε εσένα. Ποιες συνήθειες σου μπορεί να είναι βλαβερές για το φυσικό περιβάλλον και τις μέλισσες; Ποιες συνήθειές σου θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με άλλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον;
  • Γίνε εθελοντής. Η ενασχόληση με το περιβάλλον και τη διατήρηση των ειδών είναι σημαντική αλλά και βαθιά ικανοποιητική. Γίνε εθελοντής του The Bee Camp. Έλα να μετατρέψουμε τις πόλεις σε πολύχρωμα και πράσινα βιώσιμα κέντρα για τους επικονιαστές και για εμάς. Η εκπαίδευση των παιδιών, τα Bee Spots και οι δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού είναι οι προτάσεις μας!

#WorldBeeDay #SavetheBees


mm
About Γιάννης Καφάτος 2244 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*