01/10/2023

2020: Μήνυμα υπευθυνότητας από τρεις Γερμανίδες

Επιθεώρηση Επικαιρότητας #211

2020: Μήνυμα

Καήκαν κάτι ζώα, ε και; Ή το μήνυμα που μου «έστειλε» το 2020

Είναι κάτι ειδήσεις που μέσα στις χιλιάδες πληροφορίες που βλέπουμε, που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν εκείνο το «κάτι» που σε κάνουν να σταθείς λίγο παραπάνω.

Καλή χρονιά να έχουμε, υγεία σωματική και ψυχική για να μπορούμε να στεκόμαστε σε ό,τι μας κάνει «κάτι» και να μην είμαστε αδιάφοροι.

Είναι πολλά τα θέματα που μου γέννησε η είδηση που θα σας περιγράψω: Την ώρα της αλλαγής του χρόνου, στην πόλη Κρέφελντ της Γερμανίας πήρε φωτιά ο ζωολογικός κήπος. Κάηκαν πέντε ουρακοτάγκοι, δύο γορίλες και ένας χιμπαντζής, καθώς και νυχτερίδες και πουλιά.

Η πρώτη ενημέρωση μιλούσε για φωτιά από τα βεγγαλικά, όσο περνούσαν όμως οι ώρες και άρχισαν οι έρευνες αποδείχτηκε ότι η φωτιά μπήκε από φαναράκια των ευχών. Ξέρεις αυτά τα χάρτινα μικρά σαν αεροστατάκια, με ένα κεράκι στη βάση τους. Ο θερμός αέρας από τη φλόγα του κεριού τα ανυψώνει.

Κοίτα μια μικρή από τις τραγικές ειρωνείες που μας κυκλώνουν: Έγραψαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά, πάνω στα φαναράκια, και τις έστειλαν στον ουρανό. Να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά, μπας και πιάσουν.

Αυτό που κάνει την είδηση ξεχωριστή, και μέσα στην τραγωδία αναδεικνύει την ανθρωπιά είναι το γεγονός ότι οι υπαίτιοι της καταστροφής πήγαν και παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Κάνει εντύπωση η ντομπροσύνη, το θάρρος και το ήθος τους σε μια εποχή που ο καθένας κρύβεται πίσω από ψεύτικες ταυτότητες για να προβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσωπικά μου κάνει εντύπωση, τεράστια γιατί, δυστυχώς – όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι – έχουμε υποστεί συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την υπευθυνότητα των τριών Γερμανών πολιτών που πήγαν και παραδόθηκαν για να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Δεν έστειλαν τον δικηγόρο τους, πήγαν και ομολόγησαν.

Δεν έβαλαν άλλον να κάνει τη βρώμικη δουλειά γι’ αυτούς. Παραδέχτηκαν το λάθος τους.

Δεν ξέρω αν η προτεσταντική ηθική τους επέβαλλε την πράξη αυτή, σε κάθε περίπτωση είναι ένα παράδειγμα που λείπει από τη δική μας πραγματικότητα.

Εδώ, έχουμε γεμίσει με τυπάκια που παίρνουν αξιώματα αλλά στα δύσκολα κρύβονται και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Αφήνουν άλλους να «καούν».

Θα ήθελα πολύ να πω ένα μπράβο στους τρεις πολίτες που παραδέχτηκαν την καταστροφή που προκάλεσαν. Είναι παράδειγμα, και για εμάς τους πολίτες, αλλά και για τους μονίμως ανεύθυνους πολιτικούς.

Όσο κι αν μας αρέσει να «είμαστε παιδιά» είναι ώρα πια να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πρέπει να το κάνουμε εμείς για να βλέπουν και τα παιδιά μας. Ίσως έτσι κάποια στιγμή θα ζούμε σε μια πολιτεία που θα είμαστε περήφανοι για μας και τους δίπλα μας.

Οι τρεις Γερμανίδες, γιατί τρεις κυρίες ήταν οι, υπεύθυνες της πυρκαγιάς, είναι το μήνυμα που «έπιασα» καθώς έμπαινε το 2020: Υπευθυνότητα!

Εύχομαι σε όλες και όλους να γίνουμε πιο υπεύθυνοι και να απαιτούμε υπευθυνότητα το 2020. Μαζί με υγεία, και καλή διάθεση να συνυπάρχουμε!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2125 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*