26/01/2022

40 χρόνια «Θέατρο της Κούκλας» του Τάκη Σαρρή:  Συνέντευξη στην Νατάσα Καλογήρου

Θέατρο της Κούκλας

«Το δικό μας κουκλοθέατρο είναι μια αγκαλιά στοργική και αφού σε κρατήσει σε αυτήν την αγκαλιά και νοιώσεις σιγουριά και ασφάλεια, με λίγα λόγια την εμπιστευτείς, τότε θα σου διηγηθεί και τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, τα σκληρά και τα τρυφερά της ζωής και ακόμη ακόμη θα σου δημιουργήσει απορίες και ερωτήματα για δουλειά στο… σπίτι»

Ο «μάστορας» Τάκης Σαρρής, ο μαέστρος θα έλεγα, με την έννοια του δασκάλου και του καθοδηγητή, έγραψε αυτό το κειμενάκι στο φυλλάδιο που καλεί τους φίλους του «Θεάτρου Της Κούκλας» Του Τάκη Σαρρή, αλλά και όλους όσους δεν έχουν ακόμα γνωρίσει τους Σαρρήδες, να προσέλθουν για να γιορτάσουν τα 40 χρόνια δημιουργίας τους στον χώρο του κουκλοθέατρου.

Ο ίδιος βέβαια ποτέ δεν θα χαρακτήριζε τον εαυτό του με αυτά τα λόγια. Σπουδαίος τεχνίτης της κούκλας –και όχι μόνο-, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, κατασκευαστής σκηνικών και κουκλοπαίχτης, μαζί με την σύντροφο της ζωής του, Μίνα, αρχικά και την κόρη τους, Σοφία, στη συνέχεια, έχουν γράψει την δική τους ιδιαίτερη ιστορία, που φέτος με την ευκαιρία των 40ων γενεθλίων του θεάτρου τους θέλουν να την μοιραστούν με το κοινό τους.

Θέατρο της Κούκλας

Πότε δημιουργήθηκε το “Θέατρο Της  Κούκλας” του Τάκη Σαρρή;

Το «Θέατρο της Κούκλας» δημιουργήθηκε πρώτα στο μυαλό μου όταν επηρεασμένος από το αμερικάνικο κουκλοθέατρο «Bread and Puppet Theatre» ένιωσα μια εσωτερική δύναμη να με φωνάζει να ακολουθήσω έναν άγνωστο για μένα δρόμο, του κουκλοθέατρου, και εγώ να ανταποκρίνομαι. Ήδη ήμουν ηθοποιός στο θέατρο και είχα αρχίσει να νοιώθω «άβολα» με τις σκηνοθετικές αυθεντίες και τους αυταρχικούς τρόπους διδασκαλίας. Σημειωτέον ότι είχα πετάξει στα αζήτητα τις γεωπονικές σπουδές τόσων χρόνων για χάρη του θεάτρου. Συν της άλλοις πλησίαζα τα 30  και μόλις είχαμε παντρευτεί με τη Μίνα. Το περιβάλλον λοιπόν εξωτερικό (οικογένεια) και εσωτερικό (απογοήτευση από το θέατρο) ήταν πιεστικό αλλά εγώ άκουσα την φωνή να χαράξω μια καινούρια πορεία και δεν απογοητεύτηκα. Δούλεψα σκληρά με όνειρο και πείσμα και μετά 2 χρόνια περίπου από την πρώτη απόφαση μου να μπω στην περιπέτεια κουκλοθέατρο δόθηκε η πρώτη παράσταση. Ήταν 26 Φεβρουάριου του 1978 ημέρα Κυριακή στον Προοδευτικό Μορφωτικό Σύλλογο Γκύζη «Ο ΚΑΛΒΟΣ » Το έργο ήταν το « Διαταγή για γέλια» που είχα γράψει εγώ και παίζαμε  ο Τάκης Θεοφανίδης. η Αγνή Στρουμπούλη, η Μίνα Σαρρή και εγώ. Την μουσική της παράστασης είχε γράψει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Η πρώτη μας ονομασία δεν ήταν Θέατρο της Κούκλας αλλά Κουκλοθίασος  « Το Κόσκινο». Την ονομασία «Θέατρο της Κούκλας» την πήρε ο θίασος το 1981 όταν προετοιμάζαμε την παράσταση «Ο καλός άνθρωπος του Σε – Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρέχτ και η ιδέα της ονομασίας ήταν του Γιάννη Χουβαρδά που σκηνοθέτησε το έργο.

Ποια είναι η ταυτότητα του; 

Την ταυτότητα του «Θεάτρου της Κούκλας» διαμορφώνουν κυρίως οι παραστάσεις μας και όλες οι δράσεις γύρω από το κουκλοθέατρο : σεμινάρια , εργαστήρια , ημερίδες, ομιλίες. Το «Θέατρο της Κούκλας» φτιάχνει μιαν άλλη πραγματικότητα επί σκηνής ονειροπόλα τρυφερή γεμάτη συναισθήματα , παίρνοντας υλικά από την πεζή πραγματικότητα που μας περιβάλει. Η κατασκευή των κουκλών και των σκηνικών , η σκηνοθεσία,  ο τρόπος παιξίματος αλλά και όλες οι επί μέρους εργασίες για το ανέβασμα μιας παράστασης υπακούουν σε μια μυστική συμφωνία όλων των συνεργατών για παράσταση δημιουργικής έκφρασης.

Ποιοί είναι οι Σαρρήδες; Ποιός είναι ο Τάκης Σαρρής; Ποιά η Μίνα και ποια η Σοφία;

Σιγά σιγά  με τα χρόνια και κυρίως μετά την 20ετία το « Θέατρο της Κούκλας» έγινε πιο οικογενειακό. Σε αυτό συνετέλεσε το ότι μαζευτήκαμε σε ένα μικρό θεατράκι κυριολεκτικά κουκλίστικο που δεν χωράει τις μεγάλες και βαριές παραγωγές αλλά και η οικονομική κρίση που δεν μας επιτρέπει να απλωνόμαστε . Έτσι βασιζόμαστε στην οικογένεια αφού και η Σοφία έχει μπει για τα καλά στη δουλειά φέρνοντας φρέσκο αέρα και νέες ιδέες. Ο Τάκης λοιπόν είναι ο πρωτεργάτης , η Μίνα είναι αφανής ήρωας και η Σοφία η νεραϊδούλα του «Θεάτρου της Κούκλας».

 Ποιες θεωρείτε ιδιαίτερες στιγμές του “Θεάτρου Της  Κούκλας” του Τάκη Σαρρή; 

Όταν καθόμαστε μαζί οι Σαρρήδες αλλά και άλλοι συνεργάτες και κοιτάζουμε προς τα πίσω και αναλογιζόμαστε τις χαρές και τις απογοητεύσεις αυτής της 40χρονης πορείας δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε με ευκολία κάποιες στιγμές γιατί θα αδικήσουμε άλλες. Εγώ ο Τάκης ξεχωρίζω πάντως την στιγμή που ολοκλήρωσα αυτοδίδακτος την πρώτη μου κούκλα. Μετά βάζω την μεγάλη παράσταση του «Καλού ανθρώπου του Σε-τσουάν» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά. Η περίοδος του «Αμόρε» με τις μεγάλες παραστάσεις, μας έδωσαν ευκαιρίες να μιλήσουμε σε ευρύτερο κοινό. Θα αδικήσω τα «τρία γουρουνάκια» την πιο πολυπαιγμένη παράσταση μας που μας έδωσαν και χαρά και φαί. Και οπωσδήποτε τις παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας, τις «προσωπικές» παραστάσεις αυτές που η ζωή μας έχει εισχωρήσει στην σκηνή των κουκλών.

Ποια είναι η αγαπημένη κούκλα του Τάκη;, Της Μίνας; Της; Σοφίας;

Για μένα που τις φτιάχνω η πιο αγαπημένη μου κούκλα είναι εκείνη που κάθε φορά κρατάω στα χέρια μου στη σκηνή. Η Μίνα αγαπάει και φροντίζει όλες τις κούκλες, όμως ξέρω ότι το μικρό αρκουδάκι που κάνει ποδήλατο στο καρουζέλ στην παράσταση « Μα…είμαι μία αρκούδα» την παρασέρνει να νοιώθει σαν μικρό παιδί επί σκηνής. Τέλος η Σοφία που την ρώτησα μου είπε και αυτή πώς  νοιώθει ιδιαίτερη αγάπη για τις κούκλες που έχει κατά καιρούς παίξει και τελευταία αγαπάει πολύ τον Πινόκιο που είναι το τελευταίο μας έργο.

Θέατρο της Κούκλας

Ποιοι είναι οι σημαντικοί φίλοι και συνεργάτες και πως βοήθησαν το “Θέατρο Της Κούκλας” του Τάκη Σαρρή

Σε μερικές ερωτήσεις ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω και αυτό γιατί στο οικοδόμημα αυτό ο κάθε συνεργάτης έχει βάλει την δική του ψηφίδα με το μεράκι του την γνώση του τον κόπο του. Οι περισσότεροι συνεργάτες μας είναι και φίλοι μας. Αυτό δεν σημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια δεν συγκρουσθήκαμε δεν διαφωνήσαμε δεν μαλώσαμε και με συνεργάτες και με φίλους . Η δημιουργία είναι πορεία με απογοητεύσεις με χαρές και με αθέατες και σκοτεινές ατραπούς. Ο κοινός στόχος σε μαθαίνει  να συνεργάζεσαι με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια.

Τι προγραμματίζει για το 2017-2018 το “Θέατρο Της Κούκλας” του Τάκη Σαρρή 

Εφέτος το «Θέατρο της Κούκλας» γιορτάζει τα 40 χρόνια δημιουργικής πορείας και έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με εναλλασσόμενο ρεπερτόριο από τις παραστάσεις των τελευταίων χρόνων που απευθύνονται σε παιδιά και σε ενήλικες. Οι παραστάσεις είναι : «Ο Ευτικός συναντάει τον Πινόκιο», «Τα τρία γουρουνάκια», «Ο Ευτικός και το χαμένα χαμόγελο», « Μα…είμαι μία αρκούδα» κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στις 12 το μεσημέρι.

Θέατρο της Κούκλας

Επίσης τα Σάββατα του Φεβρουαρίου σε βραδινές παραστάσεις θα παίζονται «Οι Αδέσποτοι» του Τάκη Σαρρή, έργο για ενήλικο κοινό. Θα έχουμε επίσης αφηγήσεις παραμυθιών με την Αγνή Στρουμπούλη τις τρείς πρώτες Κυριακές του Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για παιδιά πάνω από 6 χρόνων. Και ακόμα τον Φεβρουάριο ο Τάκης Σαρρής θα παρουσιάσει τα «Δέντρα της υπομονής» το τριήμερο 2,3,4 Φεβρουαρίου. Τα «δέντρα της υπομονής» δεν είναι παράσταση αλλά χειροποίητες κατασκευές του Τάκη μαγικές και ποιητικές, μοναδικές και απρόσμενες. Θα διατίθενται για την ενίσχυση του  «Θεάτρου της Κούκλας».

Το θεατράκι μας στην οδό Ψαρουδάκι 34 στα Κάτω Πατήσια έχει στολιστεί με παλιές φωτογραφίες και κούκλες από τις παραστάσεις μας και σας περιμένει , μικρούς και μεγάλους , σπεύσατε.

Νατάσα Καλογήρου

(Συνολικές Επισκέψεις 1,357, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*