φέτος η ECM

50 χρόνια συμπληρώνει φέτος η ECM

50 χρόνια συμπληρώνει φέτος η ECM

Συμπληρώνονται φέτος πενήντα χρόνια από την ίδρυση στο Μόναχο το 1969, του θρυλικού δισκογραφικού label ECM (Edition of Contemporary Music).

Της εταιρίας που κατάφερε να δημιουργήσει πολύ σύντομα μια ισχυρή ηχητική και αισθητική ταυτότητα που σύντομα σχημάτισαν ένα μουσικό μύθο γύρω από το όνομα της. Δεν είναι τυχαίο που ο ήχος της χαρακτηρίστηκε ως “ο καλύτερος μετά τη σιωπή”. Μουσική και εικόνα συνδυάζονται με μοναδική αρμονία στις κυκλοφορίες της, με υψηλής αισθητικής παραγωγές που συνοδεύονται από μοναδικά εικαστικά. Δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα Independent:

“Ισως να μην υπάρχει άλλη εταιρεία που να έχει αφήσει τόσο έντονο αποτύπωμα στον τρόπο που ακούμε μουσική”.

φέτος η ECM
Πνευματικό παιδί του Γερμανού μουσικού και παραγωγού Manfred Eicher

Πνευματικό παιδί του Γερμανού μουσικού και παραγωγού Manfred Eicher που συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας μιας δισκογραφικής στέγης για όσα θα ήθελε να ακούει αλλά δεν έβρισκαν στέγη σε άλλες εταιρίες, κυκλοφόρησε το 1969 το πρώτο της album του MAL WALDRON – FREE AT LAST, μέσα σε μια εποχή έντονης δημιουργικότητας και αμφισβήτησης το οποίο και θα επανακυκλοφορήσει σε διπλό βινύλιο τον Νοέμβριο που είναι και η συμπλήρωση των 50 χρόνων.

Έκτοτε, μέσα από προσεκτικές καλλιτεχνικές επιλογές και προσωπική εμπλοκή σε όλα τα στάδια των παραγωγών, κατάφερε να χτίσει ένα από τα πιο ισχυρά brand names της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, να συγκεντρώσει σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό που ξεπερνά τους 600 καλλιτέχνες, έναν σοβαρό κατάλογο κυκλοφοριών που ως σήμερα ξεπερνούν τις 1600 και να αναγνωριστεί ως η πλέον καλλιτεχνική δισκογραφική εταιρία στον κόσμο.

Αρχικός προσανατολισμός η jazz και η σύγχρονη έκφραση της, με ισχυρές δόσεις πρωτοπορίας και μουσικών μίξεων με κλασική μουσική, new age, ηλεκτρονική και world music.

Από τους γνωστότερους καλλιτέχνες που ηχογράφησαν για την ECM, είναι οι Keith Jarrett, Paul Bley, Jan Garbarek, Chick Corea, Gary Burton, the Art Ensemble of Chicago, Pat Metheny, Arvo Part, Carla Bley με εκατοντάδες άλλους ταλαντούχους μουσικούς να συμπληρώνουν τη μεγάλη οικογένεια της ECM.

Σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια βρήκαν θέση και ξεχωριστοί Ελληνες καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε: Μαρία Φαραντούρη, Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico, Λεωνίδας Καβάκος, Κώστας Θεοδώρου. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος, Κωνσταντίνα Γουρζή και φυσικά Ελένη Καραίνδρου, που υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα μουσικός που συνεργάστηκε με την ECM.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το album Beyond the Borders της Μαρίας Φαραντούρη με άλλες δύο σημαντικές ελληνικές κυκλοφορίες μέσα στη χρονιά, τα album Tous des Oiseaux της Ελένης Καραίνδρου και Metamodal του Σωκράτη Σινόπουλου και του Κουαρτέτο του.

Η επέτειος των 50 χρόνων αποτελεί και την αφορμή για την κυκλοφορία 50 χαρακτηριστικών εκδόσεων σε μειωμένη τιμή για όλους τους μήνες του φθινοπώρου από τον πλούσιο κατάλογο της ECM. Album που θεωρούνται κλασικά και απαραίτητα σε κάθε λάτρη της σύγχρονης μουσικής.

Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα ήταν και η πραγματοποίηση με μεγάλη επιτυχία της παγκόσμιας συνάντησης αντιπροσώπων της εταιρίας που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία και διοργάνωση της AN Music του Νίκου Βοζίκη επίσημου αντιπροσώπου της στην χώρα μας.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top