Μόλις κυκλοφόρησε: «Η ΑΝΤΙΖΗΛΟΣ» του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη – «‘‘H Kάλλας; Πφ… δε θα κρατήσει!…»

Favorite

«‘‘H Kάλλας; Πφ… δε θα κρατήσει! Θα δείτε: σε λίγο καιρό, κανείς δε θα μιλάει γι’ αυτήν…’’

‘‘Ποια είστε, κυρία μου;’’

‘‘ Ήμουν η αντίζηλος της Μαρίας Κάλλας.’’

Την πρώτη φορά που την είχε δει, τη βρήκε συμπαθητική αυτή τη χοντρή Ελληνίδα με τα μυωπικά της γυαλιά, κακοντυμένη, ντροπαλή, πλαισιωμένη μ’ έναν σύζυγο ηλικιωμένο, αυτή τη Μαρία Μενενγκίνι Κάλλας που κρατούσε ένα γκροτέσκα λιλιπούτειο τσαντάκι σε σχέση με τον όγκο της. Έτσι σου ’ρχόταν να της γλιστρήσεις ένα κέρμα στην τσέπη της ποδιάς της και να τη συγχαρείς που οι τουαλέτες ήταν τόσο καθαρές.»

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, ο Ε.Ε. Σμιτ ανασυνθέτει την ιστορία της κορυφαίας σοπράνο όλων των εποχών, έτσι όπως την περιγράφει μία μυστηριώδης υπερήλικη κυρία.
Το βιβλίο, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Opera.

    Ριγμένη στην αφάνεια και τη λήθη, η Καρλότα Μπερλούμι, φανταστική (και φανατική) αντίζηλος της Κάλλας, απελευθερώνει την πικρία και τα απωθημένα της για μια λυρική καριέρα  που κάηκε κάτω από την εκθαμβωτική λάμψη των προβολέων που φώτισαν τη ζωή και το έργο της υπέρλαμπρης ντίβας.

Πνευματικό τέκνο του George Bernard Shaw και του Sacha Guitry, ο Eric-Emmanuel Schmitt, (1960) είναι ο σημαντικότερος γάλλος θεατρικός συγγραφέας της τελευταίας εικοσαετίας. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε 45 γλώσσες και ανέβει στις σκηνές 50 χωρών. Εκτός από θέατρο, έχει συγγράψει μυθιστορήματα και δοκίμια και έχει ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία. Το 2016 εξελέγη παμψηφεί μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις opera τα βιβλία του:  Ο κύριος Ιμπραήμ και τα άνθη του ΚορανίουΑγαπητέ ΘεέΠού πάει η φλόγα όταν σβήνειΤο παιδί του ΝώεΤο ωραιότερο βιβλίο του κόσμουΗ ζωή μου με τον ΜότσαρτΜικρά συζυγικά εγκλήματαΗ ονειροπαρμένη της ΟστάνδηςΌταν ήμουν έργο τέχνης. Έχει τιμηθεί με το «Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου» για το σύνολο του έργου του.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top