03/12/2023

«Αφέντρα και κυρά μου» – Ένα βιβλίο για τον έρωτα, την ποίηση, την απιστία κι ένα έγκλημα σε μια σούρεαλ αφήγηση

Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Αφέντρα

Ένας ερωτευμένος μπορεί να φτάσει στο σημείο να μπει στη Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, να κλέψει μέρα μεσημέρι την καρδιά του Βολταίρου που φυλάσσεται σε κρύπτη μέσα στον ανδριάντα του για να τον κάνει δώρο γενεθλίων στην γυναίκα που έχει ερωτευτεί;
Φυσικά, είναι η απάντηση στην πιο σουρεαλιστική ιστορία έρωτα που διάβασα τελευταία στο βιβλίο «Αφέντρα και κυρά μου» του Γάλλου συγγραφέα Φρανσουά-Ανρί Ντεζεράμπλ (Εκδόσεις Opera).

Ο αφηγητής της ιστορίας περίεργου ερωτικού τετραγώνου, μεταξύ της Τίνας, του Βασκο, του Έντγκαρ- πατέρα των δίδυμων παιδιών της- και της ποίησης βρίσκεται στο γραφείο ενός ανακριτή. Το «γιατί» είναι εκεί δεν θα στο πω, μη χαλάσω την έκπληξη του τέλους.
Μέσα από την τρελή αφήγησή του ζούμε έναν παράφορο έρωτα που έχει καταγραφεί σε χαϊκού, σονέτα, ποίηματα των Μποντλέρ, Βερλέν, Μαλαρμέ, Ροστάντ, έχει «ιδρώσει» στο ξενοδοχείο «Αρθούρος Ρεμπό», έχει μια απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στη μπανιέρα, όπως ο Μαρά και φτάνει στη σκηνή ενός γάμου.

Ο αφηγητής, που είναι αυτός που «γνώρισε» το μοιραίο ζευγάρι μιλώντας στον ανακριτή εξηγεί τα στιχάκια στο τετράδιο του Βασκό, κρύβει λεπτομέρειες που σε εμάς τις λέει με έναν μοναδικό γλαφυρό τρόπο, και καταφέρνει να στήσει ένα ερωτικό, ποιητικό, απατηλό σύμπαν από το οποίο δε θες να βγεις.  

Ο τρόπος που ο συγγραφέας μας παρέδωσε την ιστορία του είναι μοναδικός με χιούμορ, διαφορετικά ύφη – ανάλογα ποιου τη δράση περιγράφει.

Το βέβαιο είναι ότι ο συγγραφέας έχει χιούμορ, μια βαθιά γνώση της γαλλικής ποίησης, είναι κοσμοπολίτης και έχει ένα μοναδικό ταλέντο να στήνει υπέροχους χαρακτήρες και μικρόκοσμους μέσα στους οποίους κινούνται οι ήρωές του!
Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου από τη στιγμή που η καταιγιστική αφήγηση ξεκινάει.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που πήρε το Μεγάλο Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας το 2023 και παρόλο που δεν ξέρω τα άλλα βιβλία που ήταν υποψήφια, κι εγώ μάλλον αυτό θα ψήφιζα!

Η μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο απολαυστική.
Δεν έχω καταφέρει να διαβάσω πολλά βιβλία μέσα στο 2023 αλλά αυτό σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα που έπεσαν στα χέρια μου! Ανακαλύψτε το!

Γιάννης Καφάτος

Info για τον Φρανσουά-Ανρί Ντεζεράμπλ
 Φρανσουά-Ανρί Ντεζεράμπλ (Francois-Henri Deserable) γεννήθηκε το 1987 στην Αμιέν (Γαλλία).
Άρχισε να γράφει στην ηλικία των δεκαοκτώ και δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων στα είκοσι, αποσπώντας το πρώτο του λογοτεχνικό βραβείο.

Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε τη μυθιστορηματική βιογραφία του Εβαρίστ Γκαλουά, ιδιοφυούς μαθηματικού του 19ου αιώνα που σκοτώθηκε στα είκοσι ένα του σε μονομαχία.
Συνέχισε με τη συγγραφή της αναζήτησης ενός λογοτεχνικού ήρωα του Ρομέν Γκαρί, Ένας κύριος Πιεκελνί, βιβλίο που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Goncourt.
Το Αφέντρα και κυρά μου τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας.


mm
About Γιάννης Καφάτος 2164 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*