18/05/2022

Αγριά Πηλίου, Στα χνάρια των Πορφηρογένηδων στον τόπο και στον χρόνο (Διαβάστε απόσπασμα)

Αγριά Πηλίου

Mόλις κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Ν. & Ε. ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΗ και τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ η ερευνητική εργασία μαθητών του Γενικού Λυκείου Αγριάς, Στα χνάρια των Πορφυρογένηδων στον τόπο και στο χρόνο.

Η ιστορία ξεκινάει διακόσια χρόνια πριν, όταν ο Νικόλαος, παιδί ακόμη, φεύγει από την ορεινή Δράκεια του τουρκοκρατούμενου Πηλίου για να περιπλανηθεί ανά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε μέρη όπου κατοικούσαν Έλληνες. Στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες θα μορφωθεί και αφού διαπρέψει ως δάσκαλος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, επιστρέφει στη γενέτειρά του για να πολεμήσει τους Τούρκους, να κάνει οικογένεια και να μεταδώσει στα παιδιά του τούς καρπούς των πλούσιων βιωμάτων του.

Αγριά Πηλίου

Ο πρωτότοκος γιος, ο Περικλής, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα και μετοικεί στην Σμύρνη, ο δεύτερος, ο Ναπολέων, αποκτά εμπειρίες ζωής, επαγγελματικές και όχι μόνο, στο μυθικό Παρίσι της belle époque. Επιστρέφοντας στην Αγριά, αρχές του 20ού αιώνα, ήταν η σειρά του να αποκατασταθεί επαγγελματικά στον ανερχόμενο τραπεζικό κλάδο και να κάνει οικογένεια.
Από τα τρία παιδιά του Ναπολέοντα, η Λιλίκα, η μικρότερη, παίρνει πτυχίο χημικού, και στον τομέα αυτόν θα εργαστεί. Οι δύο γιοι, ο Νίκος και ο Μιλτιάδης, θα αφιερώσουν τη ζωή τους σ’ αυτό που ο καθένας τους πιστεύει καλύτερο για την πατρίδα και τον άνθρωπο: ο Νίκος στον χρηματοοικονομικό τομέα, ως φωτισμένος διοικητής τραπέζης, διορατικός, αδέκαστος, να προωθεί πρωτοπόρες ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο Μιλτιάδης, ικανότατος νομικός με προοπτικές για ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον, θα επιλέξει να ακολουθήσει το δικό του όραμα, αυτό της στράτευσης για έναν κόσμο πιο δίκαιο.

Αγριά Πηλίου

Ακολουθώντας, μέσα από την εργασία αυτή, τα χνάρια των Πορφυρογένηδων, της ονομαστής οικογένειας από τη Δράκεια του Πηλίου, ταξιδεύουμε τρεις γενιές πίσω στον χρόνο, στον 19ο αιώνα αλλά και στον «σύντομο» 20ό αιώνα. Με ορμητήριο την Δράκεια και την Αγριά, παρακολουθούμε τα τολμηρά βήματα του Νικολάου, του Ναπολέοντα, του Νίκου, του Μιλτιάδη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη, στο Παρίσι, στην Λωζάνη, στην Πράγα… και βιώνουμε τα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την εποχή τους.

Ερευνητική εργασία για την ιστορία της οικογένειας Πορφυρογένη από ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Αγριάς και τους καθηγητές τους, κατά τα σχολικά έτη 2011-12 και 2012-13. Την έρευνα και τη συγγραφή καθοδήγησαν και συντόνισαν οι καθηγητές Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, Δήμητρα Λιαπή και Γιώργος Καμπλιώνης.

Στο βιβλίο θα βρείτε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Διαβάστε τον πρόλογο του βιβλίου και ένα απόσπασμα  – Ευχαριστώ τις εκδόσεις Θεμέλιο για την παραχώρηση:

Porfyrogenis-Prologos-Viewtag

Porfyrogenis-Apospasma-Viewtag-ilovepdf-compressed

 

(Συνολικές Επισκέψεις 783, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1984 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*