23/02/2024

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Μπάμπης Χατζηδάκης: κάτι “μαγειρεύουν”


Δύο άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ, που η σχέση τους πέρασε από σαράντα κύματα και όμως κατάφερε να μείνει δυνατή παρά τις αναταραχές μέσα σε έναν κόσμο που άλλαζε συνεχώς. Στην Κούβα, όπου οι πολίτες υπέφεραν από το καθεστώς της δικτατορίας, εκεί όπου διχάστηκαν για τις ιδέες, μια γυναίκα για σαράντα ολόκληρα χρόνια μένει πιστή σε μια υπόσχεση.

Η Γκλάντις, η ψυχή της κουζίνας, υπόσχεται να παραδώσει το σπίτι στην κυρία της όπως το άφησε τη βραδιά που αναγκάστηκε έγκυος με το σύζυγό της να το εγκαταλείψουν. Στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια ο Κάρλος. Η ιστορία τους εξελίσσεται πάνω από κατσαρόλες, τηγάνια, κουτάλες και η σκηνή στο Αγγέλων Βήμα έχει αποκτήσει έναν κουβανέζικο αέρα αυτή τη σεζόν.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας που έχουν κλέψει τις εντυπώσεις, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Μπάμπης Χατζηδάκης, άφησαν για λίγο την κουζίνα της Σατωβριάνδου και μαγείρεψαν για το Texnes-plus. Εμείς προσπαθήσαμε μέσα από το φακό και την κουβέντα να εκμαιεύσουμε τη συνταγή της επιτυχίας. Για να δούμε… Υπάρχει;  

«Η μαγείρισσα» του Εντουάρντο Ματσάντο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Μιλήστε μου για το έργο.

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: Ένας άλλος τίτλος που θα μπορούσα να βάλω σε αυτό το έργο είναι «Όρκος ζωής». Αυτό είναι ουσιαστικά η ιστορία της «Μαγείρισσας», ένας όρκος ζωής που δίνει, μια υπόσχεση που τιμά με οποιοδήποτε κόστος.

Μπάμπης Χατζηδάκης: «Η μαγείρισσα» είναι ένα έργο το οποίο πραγματεύεται τις ηθικές δεσμεύσεις που τις περισσότερες φορές έχω την εντύπωση πως μας προδίδουν. Εμείς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να τις ακολουθούμε.

 

Όσο παρακολουθούσα την παράσταση, σκεφτόμουν έντονα την πολιτική κατάσταση της χώρας. Πιστεύετε πως υπάρχει κίνδυνος να ευθυγραμμιστούμε με αυτά τα κράτη;

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: Αισιοδοξώ ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η κατάσταση στην Κούβα είναι τελείως διαφορετική. Έχω ταξιδέψει, έχω πάει στην Κούβα και, όπως διαπίστωσα, είναι ένας πολύ ωραίος λαός. Πρόκειται για εξωστρεφείς, ιδιαίτερα ευγενείς ανθρώπους, που ωστόσο έχουν περάσει πολύ δύσκολα, πραγματικά δύσκολα, και όχι μόνο με το εμπάργκο. Μόλις τελείωσε το εμπάργκο και κατέρρευσε το ανατολικό μπλοκ,η ζωή τους έγινε πολύ άθλια,πεινούσαν. Ελπίζω να μην ευθυγραμμιστούμε με την Κούβα σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας της.  

Μπάμπης Χατζηδάκης: Για μένα δεν υφίσταται το συγκεκριμένο ερώτημα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη ό,τι συνέβη στην Κούβα δεν έχουν καμία σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας, με την τωρινή κυβέρνηση. Και το λέω αυτό διότι, όσο και αν ισχυρίζεται κανείς ότι θα ισχύσει μια μορφή κομμουνισμού παλαιού τύπου, η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Η πραγματικότητα είναι ότι ισχύει ένας κομμουνισμός νέου τύπου, όπως τον ονόμαζαν και παλαιότερα. Αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση, κατά την άποψή μου το ερώτημα δεν ισχύει. Δεν είναι ίδια τα δεδομένα. Εκεί έκαναν μια επανάσταση και τους πέταξαν έξω είναι τελείως διαφορετικά.

Διαβάστε το ολόκληρο το κείμενο της Γιώτας Δημητριάδη στο Texnes-plus


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*