Αλέξιος Κορώτσος

Αλέξιος Κοτσώρης: Η «Υπόθεση Παραντάιν» έχει σύγχρονες αιώνιες παντοτινές αναφορές

Η «Υπόθεση Παραντάιν» ανεβαίνει στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα – κάνει πρεμιέρα στις 11 Νοεμβρίου – και οι πρόβες γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς.
Ο σκηνοθέτης, Αλέξιος Κοτσώρης μιλάει για την παράσταση που βασίζεται
στο ομώνυμο  μυθιστόρημα του 1933 του Βρετανού συγγραφέα Robert Hichens και βάση της ομώνυμης βραβευμένης ταινίας του Alfred Hitchcock, που για πρώτη φορά γίνεται θεατρικό έργο από την Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Επιστρέφετε κι αυτή τη φορά μόνο σκηνοθετικά μ ένα έργο που αγαπήσαμε όλοι όσοι αγαπάμε το σινεμά. Γιατί όχι και στην σκηνή;

Προτιμώ να σκηνοθετώ χωρίς να παίζω και εγώ στην παράσταση, έτσι απολαμβάνω την διαδικασία της σύνθεσης της δραματουργίας. Είναι πολύ δημιουργικό και συνεχώς ανακαλύπτω πράγματα που δεν φανταζόμουν ότι γίνονται, ότι υπάρχουν.  Δεν κράτησα σε αυτό το υπέροχο έργο ρόλο για μένα ενώ έχει ρόλους πού θα μπορούσα να κάνω,  γιατί αισθάνθηκα όταν ξεκίνησα να το δουλεύω ότι με χρειάζεται περισσότερο απέξω,  ίσως γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνεται θεατρική παράσταση και ήθελα να έχω καθαρή την μεγάλη εικόνα της παράστασης.

 Ας μιλήσουμε για το έργο και την παράσταση; έχει σύγχρονες αναφορές πιστεύετε;

Ναι, έχει σύγχρονες αιώνιες παντοτινές αναφορές. Πρώτη από όλες η γυναικεία επιρροή που ξεκινά από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου μας. Τον ξεπεσμό από έρωτα, που υφίσταται και επαναλαμβάνεται στους ανθρώπους πάντα. Και την επιλογή για το άδικο που κατατρώει ή την επιλογή για το σωστό, το δίκαιο που η συνείδηση υπαγορεύει με κάθε κόστος.

 Στο Αγγέλων Βήμα η παράσταση, ένα θέατρο με το οποίο έχετε σταθερή σχέση τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύετε στις σταθερές συνεργασίες;

Ναι, πιστεύω στις σταθερές συνεργασίες και συχνά το επιδιώκω. Όταν συμβαίνει είναι πολύ ωραίο πράγμα. Με το θέατρο Αγγέλων Βήμα και την κυρία  Δαλαμάγκα – Καλογήρου είναι πια μία οικογενειακή υπόθεση η συνεργασία μας.

 Πως βλέπετε τη φετινή χρονιά θεατρικά;

Την βλέπω πλούσια και γεμάτη, εύχομαι να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα των θεατρόφιλων και όχι μόνο, φίλων μας .

 Γιατί δεν πρέπει κανείς να χάσει την Υπόθεση Παραντάιν;

Γιατί το έργο είναι καλό, γιατί ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, γιατί η ιστορία έχει αλήθειες που αγαπάμε να βλέπουμε. 

Λίγα λόγια για το έργο:

Η παράσταση «Υπόθεση Παραντάιν» είναι βασισμένη στο ομώνυμο  μυθιστόρημα του 1933 του Βρετανού συγγραφέα Robert Hichens και βάση της ομώνυμης βραβευμένης ταινίας του Alfred Hitchcock, που για πρώτη φορά γίνεται θεατρικό έργο από την Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου και ζωντανεύει στην σκηνή του θεάτρου ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη.

Η γοητευτική κυρία Παραντάιν, ταπεινής καταγωγής και αμφιλεγόμενου παρελθόντος,  κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον τυφλό σύζυγό της, έναν πλούσιο    και σημαντικής κοινωνικής θέσης απόστρατο συνταγματάρχη και προβεβλημένο ήρωα πολέμου. Την υπεράσπισή της αναθέτει μετά από σύσταση του νομικού συμβούλου της στον συνεργάτη του, τον νέο, ραγδαία ανερχόμενο δικηγόρο αντιδικιών σερ Μάλκολμ Κην, γόνο ιστορικής νομικής οικογενείας, ο οποίος, αν και είναι σε  έναν ευτυχισμένο γάμο με μια όμορφη και πνευματώδη γυναίκα, την Γκέη, καταλαμβάνεται αμέσως από τυφλό και μη ελεγχόμενο πάθος για την πελάτισσά του.

Η γενική αίσθηση είναι πως η κυρία Παραντάιν θα αθωωθεί, αφενός γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις ενοχής της, αφετέρου γιατί ο δικηγόρος της έχει ήδη αποκτήσει την φήμη πως ποτέ δεν χάνει δίκη. Και, πράγματι, έτσι ξεκινά η  «Υπόθεση Παραντάιν». Ο δικαστικός αγώνας, ωστόσο, με απρόβλεπτες συγκρούσεις και αποκαλύψεις, δεν εξελίσσεται όπως «γενικώς» αναμενόταν.

Το έργο είναι  ένα κοινωνικό και ψυχολογικό  δικαστικό δράμα. Ένα σκιαγράφημα της δύναμης της γυναικείας επιρροής. Ένα σχόλιο για την δύναμη του σκοτεινού χώρου του  ασυνείδητου.  Για το πώς κινητοποιείται και πώς λειτουργεί αυτή η αρχέγονη δύναμη επιρροής που συνοδεύει την Γυναίκα από τα βάθη των αιώνων. Από την αρχή της Δημιουργίας.

 Σε αυτό το έργο συγκρούονται, αμφισβητούνται και συνθλίβονται σημαντικές  αξίες της ζωής.  Όλοι οι ήρωες του έργου μπαίνουν σε ψυχική δοκιμασία μέσα από την καταστροφική πορεία του Μάλκολμ Κην. Και όλα αυτά, κάτω από το ψυχρό και ασυγκίνητο βλέμμα εκείνης που, με την απλή παρουσία της, έχει προκαλέσει όλο αυτό το κακό: της γοητευτικής κυρίας Παραντάιν. Μέχρι την τελική ανατροπή. Όταν αυτή η ψυχρή και ασυγκίνητη γυναίκα, «σπάει τον καθρέφτη με την εικόνα της» διώχνοντας από μέσα της το χιόνι, αλλά  ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Πρόκειται για μια ιστορία που προσεγγίζει το θέμα του ολοκληρωτικού ηθικού, επαγγελματικού και προσωπικού ξεπεσμού από έρωτα. Είναι η ιστορία ενός άντρα προσκολλημένου στην μορφή μιας γυναίκας που τον αναστατώνει και τού γεννά ανεκπλήρωτους πόθους που τον τυφλώνουν. Και το ερώτημα είναι: πώς βλέπουμε την καταστροφή από έρωτα σήμερα?

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του μυθιστορήματος και το έργο του

Στο έργο του Hichens, ο συνταγματάρχης Παραντάιν, ένας τυφλός βετεράνος και ήρωας πολέμου, πλούσιος και με σημαντική κοινωνική θέση, βρίσκεται νεκρός από δηλητήριο και η γυναίκα του κατηγορείται ότι αυτή τον δολοφόνησε. Ο δικηγόρος που υπερασπίζεται την κατηγορούμενη την ερωτεύεται βαθιά. Το βιβλίο βασίζεται εν μέρει στην δολοφονία του James Maybrick, τον οποίο η πολύ νεότερη σύζυγος, Florie, κατηγορήθηκε ότι τον δηλητηρίασε το 1889 με αρσενικό και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο Hichens χρησιμοποίησε επίσης στοιχεία μιας ακόμη πιο συγκλονιστικής δίκης, αυτή της Μαργκερίτ Αλιμπέρ, συζύγου του πρίγκιπα Άλι Καμέλ Φάχμι Μπέη, που το 1922 πυροβόλησε θανάσιμα τον σύζυγό της στο ξενοδοχείο Savoy.

Το 1947, το μυθιστόρημα του Robert Hichens χρησίμευσε ως η βάση της ομώνυμης βραβευμένης ταινίας του Alfred Hitchcock (The Paradine Case) με πρωταγωνιστές τους Gregory Peck, Ann Todd, Alida Valli και Charles Laughton.

Επιλογή Δραματολογίου – Θεατρική διασκευή μυθιστορήματος: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Σκηνοθεσία: Αλέξιος Κοτσώρης

Σκηνικά:  Alkot

Κοστούμια: Nora Ponti

Πρωτότυπη μουσική: Φάνης Κακοσαίος

Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Νικολάου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Αριστείδης Βέβης

Φωτογραφίες:  Νικόλας Παπουτσάκης

Tρέιλερ: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Επιμέλεια κοστουμιών: Θεοδώρα Βεστάρχη

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μαρίνα Παντελάκη,  Φωτεινή Τεντολούρη,  Ηλέκτρα Μαγγίνα, Βαγγέλης Μάγειρος, Γιώργος Λουράκης, Στέφανος Κακαβούλης, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Θάνος Κρομμύδας

Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211

Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 18:00

Διάρκεια: 105  λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 16 Ευρώ (Κανονικό), 12 Ευρώ (Μειωμένο), 5 Ευρώ (Ατέλεια)

Αγορά εισιτηρίων: www.more.com/theater/ypothesi-parantain/

www.aggelonvima.gr,  και στο ταμείο του θεάτρου

Link ραδιοφωνικού σποτ: https://youtu.be/KZyV2e0Lcv4?si=BoIorYKFJ9nQBQkJ

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top