Amvrosito- Το αέναο πάρτυ της «μητροπολιτικής» ακροδεξιάς

Ο Αμβρόσιος είναι ένας βαμμένος ναζιστής και δεν το κρύβει. Υμνεί τους χουντικούς, υμνεί τους νεοναζιστές, κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του το μίσος βγαίνει ανεξέλεγκτο και στοχεύει όποιους θεωρεί εχθρούς του.

Το σοκαριστικό ότι αυτό το κάνει όχι μόνο απέναντι σε μια ομάδα πιστών του, όχι μόνο σε δημόσιες δηλώσεις του, αλλά και μέσα στο ίδιο το δικαστήριο που τον δικάζει για ρητορική μίσους. Δηλώνει, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι θα έπαιρνε όπλο για να καθαρίσει τον κόσμο από τους ομοφυλόφιλους και φεύγει κύριος και αθώος. Μαζί του και οι «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι η εξαίρεση. Μπορεί να μην μιλούν όλοι οι μητροπολίτες με τον τρόπο του Αμβρόσιου, αλλά η σιωπή τους είναι μια κραυγαλέα συνενοχή σ’ αυτό που αποτελεί έναν μόνιμο λεκέ στην ιστορία της ανώτατης διοίκησης της Εκκλησίας, επί δεκαετίες. Ένα σκηνικό ακραίων θέσεων, άρνησης του ίδιου του Διαφωτισμού, συναλλαγής με χουντικούς, αλλά και με την εξουσία εν γένει, ένα σκηνικό υπαρκτού σκοταδισμού και συγκάλυψης κραυγαλέων σκανδάλων.

Οι τελευταίες δεκαετίες στην Ιεραρχία σημαδεύτηκαν από την περιβόητη «Χρυσοπηγή», ένα παρεκκλησιαστικό μόρφωμα το οποίο ανέδιεξε τον Χριστόδουλο, τον Άνθιμο και τον Καλλίνικο του Πειραιά, ως κυρίαρχες μορφές στην εκκλησιαστική ιεραρχία. Το ότι οι δύο έχουν φύγει από τη ζωή δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διάδοχοι, αναλόγως πρόθυμοι για το αντιδραστικό αφήγημα. Ο Πειραιώς Σεραφείμ είναι κλασικό παράδειγμα. Ακραία ρητορική μίσους απέαντι σε πρόσφυγες, ομοφυλόφιλους και «απίστους», που έφτασε στο σημείο να απαξιώσει τον κορυφαίο αστροφυσικό Στήβεν Χόκινγκ, συμπεραίνονται ότι οι επιστημονικές του απόψεις ήταν αποτέλεσμα του κόμπλεξ του αστροφυσικού με την αναπηρία του. Τις κατά καιρούς δηλώσεις του Θεσσαλονίκης Άνθιμου δεν χρειάζεται να τις υπενθυμίσουμε.

Αυτή η αντιδραστική και ενίοτε μισάνθρωπη οπτική έχει καταγράψει πολλά «μεμονωμένα περιστατικά» για να τη θεωρήσουμε …μεμονωμένη και απλώς μια γραφική εξαίρεση, που ακούει στο όνομα Αμβρόσιος.

Ο «πατριάρχης» αυτού του ρεύματος ο μακαρίτης Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που κατάφερε να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση «εκσυχρονισμού» σε ένα κοινό πρόθυμο να πιστέψει ότι ο εκσυχρονισμός εξαντλείται σε διάφορα «Σας πάω» είχε δώσει το στίγμα με απόλυτη σαφήνεια. Ήταν εχθρός του Διαφωτισμού. Τον Διαφωτισμό που σε δηλώσεις του το Σεπτέμβριο του 2000 τον θεωρεί υπεύθυνο για την «υποταγή της Ευρώπης στη νοησιαρχία, δηλ. την υπεροχή του ανθρώπινου λογικού, και στον ορθολογισμό» και την «επικράτηση της απιστίας, που γεννά τους πολέμους και τις εκατόμβες των θυμάτων».

Μιμούμενος δε το κόλλημα του δικτάτορα Παπαδόπουλου- κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του οποίου «διάβαζε»- έλεγε πως «η κοινωνία είναι άρρωστη», πως «ο κόσμος πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο» και πως μοναδικοί θεραπευτές του είναι οι «πνευματικοί πατέρες», που δρουν σαν «χειρουργοί». Για να καταλήξει: «Οταν δουν ότι υπάρχει ένας όγκος σε κάποιον άνθρωπο, δεν περιορίζονται να δώσουν ασπιρίνες ή αντιβιοτικά, γιατί ξέρουν ότι ο όγκος θέλει μαχαίρι. Κι αν δεν μπει μαχαίρι, ο όγκος εξελίσσεται και οδηγεί στον θάνατο… Πονάει το νυστέρι, αλλά είναι σωτήριο» Και φορώντας χειρουργικά γάντα αποφαίνεται ότι «Ως χειρουργοί είμεθα υποχρεωμένοι να εξουδετερώσωμεν τους τιναγμούς και τους κραδασμούς που κάμνετε εις το χειρουργικόν μας κρεβάτι, ως απαιτούντες να εκφράσετε ελευθέρως τας αντιλήψεις σας… Εχομεν ένα νοσούντα κοινωνικόν οργανισμόν… Θα αποκαθάρωμεν πάσαν νόσον επί του σώματος του έθνους».

Αν αυτή η κοσμοθεωρία δεν είναι ανατριχιαστική, ειδικά από κάποιον θρησκευτικό ηγέτη τότε ποια είναι;

Η ανώτατη εκκλησιαστική διοίκηση πλην ελαχίστων – και συχνά άφωνων εξαιρέσεων- έχει αποδεχθεί αυτό το “ιδεολογικό” πλαίσιο, όπως και την συναλλαγή με την πολιτική εξουσία, τον άμεσο ή έμμεσο επηρεασμό των ψηφοφόρων με “δικούς μας” υποψήφιους (ρίξτε μια ματιά στην πολιτική ιστορία της Θεσσαλονίκης και θα πεισθείτε)

Η στάση των ανώτατων κληρικών είναι εχθρικοί ακόμα και στη λέξη “δικαίωμα”, εκτός αν αφορά τους ίδιους. Αρνούνται να δεχθούν αυτονόητα δικαιώματα για τον 21ο αιώνα. Ήταν κατά του πολιτικού γάμου, κατά της καύσης των νεκρών, κατά του συμφώνου συμβίωσης, χωρίς να γίνει καν απόπειρα να επιβληθεί στους πιστούς τους. Δεν αναγνωρίζουν δικαίωμα επιλογής, έξω από τη δική τους εξουσία. Είναι αντιδραστικοί, είναι οπισθοδρομιμοί, είναι σκοταδιστές και μάλιστα ουκ ολίγοι υπερηφανεύονται γι αυτό. Ναι, δεν είναι όλοι έτσι, δεν είναι όλοι Αμβρόσιοι, αλλά η σιωπή απέναντι σε ακραία μισάνθρωπα κηρύγματα επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά το “Η σιωπή είναι συνενοχή”.

 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top