31/03/2023

«Ανακαινίζω τη ζωή μου Με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» της Φένιας Τσανάκα. Βιβλιοπαρουσίαση

Τσανάκα

Ο Αριστοτέλης πιστεύει ότι ο πιο ολοκληρωμένος πρακτικός τρόπος σκέψης, που μπορεί να έχει ο άνθρωπος για να «χτίσει μια καλή ζωή» είναι ο αρχιτεκτονικός, μας λέει η συγγραφέας και αρχιτέκτονας Φένια Τσανάκα στην εισαγωγή του βιβλίου της «Ανακαινίζω τη ζωή μου – Με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη (Εκδόσεις Αρμός).

Το βιβλίο της κυρίας Τσανάκα χωρίζεται σε «περιπάτους» και σε καθέναν από αυτούς, στα κεφάλαια δηλαδή, μιλάει για τον φθόνο, την επιτυχία, την εκτίμηση, τον φόβο, την αγάπη, την αγανάκτηση και γενικότερα για συναισθήματα και καταστάσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε και συχνά δεν ξέρουμε πώς να τα επεξεργαστούμε και να τα αξιοποιήσουμε όχι μόνο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι αλλά για να ζούμε σε μεγαλύτερη γαλήνη και «ειρήνη» με τον εαυτό μας.

Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι το βιβλίο ξεφεύγει από διάφορους οδηγούς “ευ ζειν” και αποτελεί μια ολοκληρωμένη σκέψη που χτίζεται βήμα-βήμα στις περίπου 400 ευκολοδιάβαστες σελίδες του.  

Η συγγραφέας σημειώνει ότι  «αντιμετωπίζοντας παρέα με τον Αριστοτέλη τα διλήμματα της καθημερινής ζωής και τα δηλήμμματα που είναι πιο ουσιαστικά αισθάνομαι ότι είμαι σε σωστή πορεία.

(στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:)

Σαν αρχιτέκτων συνειδητοποίησα ότι στο ίδιο οικόπεδο, με τους ίδιους νόμους, ανάλογα με ποιον αρχιτέκτονα θα επιλέξουμε, θα χτίσουμε ένα τελείως διαφορετικό σπίτι.
Το ίδιο ισχύει και στη ζωή μας. Ο ίδιος άνθρωπος, στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον, ανάλογα με ποια φιλοσοφία θα επιλέξει, θα ζήσει μία διαφορετική ζωή.


Γεννήθηκε λοιπόν το ερώτημα: ποια Φιλοσοφία να επιλέξουμε για να ζήσουμε μία καλή ζωή;
Στην αναζήτηση αυτή στάθηκα στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη η οποία ξεκινάει από την απλή θεώρηση ότι η ζωή μας είναι οι πράξεις μας και απαντάει σε απλά και καθημερινά ερωτήματα που Όλοι έχουμε :

  • Πώς χειριζόμαστε το θυμό μας
  • Τι σημαίνει αγάπη
  • Πώς να διαμορφώσουμε ανθρώπινες σχέσεις χωρίς εντάσεις και τσακωμούς
  • Πώς να νικήσουμε τους φόβους μας
  • Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες
  • Γιατί πράττουμε συχνά ενάντια σε αυτό που θέλουμε
  • Μήπως οι εμπειρίες διαμορφώνουν τη σκέψη μας
  • Πώς οι επιλογές μας θα είναι καλές

Και πολλά ακόμη ερωτήματα.

Το βιβλίο αυτό είναι η βιωματική πορεία ανακάλυψης της αριστοτελικής φιλοσοφίας και πώς αυτή μπορεί να μας αλλάξει να αλλάξει πώς νιώθουμε τον τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις στον τρόπο που σκεφτόμαστε και εν τέλει τον τρόπο που πράττουμε.

Με απλά λόγια Πώς μπορούμε να ανακαινίσουμε τη ζωή μας αλλάζοντας τις καταστάσεις που μας δυσαρεστούν προκειμένου να αποκτήσουμε μόνιμη όρεξη για ζωή.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

H Φένια Τσανάκα δεν είναι  φιλόσοφος αλλά αρχιτέκτων. Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έκτοτε διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο εκπονώντας μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές ιδιωτικών έργων. Σημαντική θεωρεί την  εικοσιπενταετή συνεργασία που έχει με το Ίδρυμα Ωνάση, έχοντας αναλάβει σήμερα την επίβλεψη της επέκτασης του «Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Νοσοκομείου» .

Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 45 χώρες που την καθόρισαν και την διαμόρφωσαν ως «πολίτη του κόσμου».

Τα τελευταία 7 χρόνια ασχολείται και με τη πρακτική φιλοσοφία διερευνώντας ποια είναι η καλή ζωή και πώς χτίζεται.


mm
About Γιάννης Καφάτος 2069 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*