Αναμνήσεις από τα 80’ς – Midem, μουσική χλιδή στις Κάννες

Το απόλυτο μουσικό φεστιβάλ ανοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1966. Γνωστή παγκοσμίως ως Midem η διεθνής αγορά δίσκου και μουσικής των Καννών εξελίχτηκε και γνώρισε τεράστια ακμή μέσα στη δεκαετία του 80 όταν στο κόκκινο χαλί έξω απο το Palais des festivals παρέλασαν κορυφαία ονόματα.

Από τις πρώτες μου βόλτες εκεί θυμάμαι διάφορα. Θόδωρος Σαραντής, Νίκος Γουλιάς, Κώστας Σάκκαρις, Τούλα Ακάσογλου, φοβερός Μαρτέν Γκεσάρ, Άκης και Πόπη Σταυρόσκη παρέα με τη Νάνα σε βραδινές βόλτες, αγοραπωλησίες, συνεντεύξεις, επαφές, σεμινάρια, κουτσομπολιό, ακριβά πούρα και βέβαια συνεχή εταιρικά κοκτέϊλ και ατελείωτες βόλτες στους ορόφους του Palais.

Σκόπιμα είχαν επιλέξει τις αλκυονίδες ημέρες του πρώτου μήνα κάθε χρονιάς για να πραγματοποιείται το φεστιβάλ κάτω από ευχάριστες συνθήκες.

Μερικές φορές όμως δεν πήγαιναν όλα καλά και όταν έβρεχε ή χιόνιζε πέρα από το πολύ κρύο το όλο σκηνικό στη Νότια Γαλλία θύμιζε παραμύθι πλημμυρισμένο με προβλήματα.

Που να μείνει καθαρό το κόκκινο χαλί της εισόδου και πως να μπορέσεις να μετακινηθείς από το ένα ραντεβού στο άλλο ή από τη μία πλευρά της πόλης στο χώρο που φιλοξενούσε τα live.

Όλο το παιχνίδι γινόταν στα φημισμένα και πανάκριβα ξενοδοχεία Martinez και Carlton.

Κόσμος πολύς Ferrari αμέτρητες κορίτσια πολυτελείας έξω από τα πανάκριβα ξενοδοχεία πάνω σε λιμουζίνες ξενύχτια στο μοναδικό κλαμπ Whisky a go go!

Εντυπωσιάστηκα και άρχισα να πηγαίνω εκεί σχεδόν κάθε Ιανουάριο.

Εδώ που τα λέμε μιλάμε για διοργάνωση από εκείνες που δεν περνάνε με τίποτα απαρατήρητες. Ειδικά όταν δηλώνεις άρρωστος με τον ήχο.

Μidem σημαίνει απόλυτο παζάρι της μουσικής και δίνει την ευκαιρία στις Κάννες για πολλά χρόνια μέσα στον Ιανουάριο και τα τελευταία χρόνια μέσα στον Ιούνιο να πλημμυρίσουν από μουσικές φάτσες και μιντιάδες.

MIDEM-GABRIEL-LIVE

Οι μόνιμοι κάτοικοι στα 80’ s ήταν γύρω στις 72 χιλιάδες με το 40% από αυτούς να είναι πάνω από 60 χρόνων. Πολλοί πλούσιοι αλλά και πολλοί φτωχοί ενώ ένα 9% από εκείνους στα τέλη της δεκαετίας ήταν μετανάστες.

Από πολιτικής πλευράς το σκηνικό στα 80’s έδειχνε 37% Μιτεράν και 18% Λεπέν.

Οπλαρχηγοί και απλοί στρατιώτες της  δισκογραφίας έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν τα διαπιστευτήριά τους.

Η αλήθεια είναι πως αν βρεθείς στον επίγειο παράδεισο και περπατήσεις την Croisette οι εντυπώσεις μένουν για πάντα.

Παλιά όλα ήταν απλά και ρομαντικά. Τώρα όλα πλέον είναι διαδίκτυο. Οι επικοινωνίες πραγματοποιούνται μέσω internet.

«Οι μουσικές κυκλοφορούν πια ελεύθερα παντού» όπως έλεγε στις Κάννες το 2003 ο Peter Gabriel.

Οι dj s το έχουν αντιληφτεί αυτό προ πολλού και όπως λέει ο πολύς Herbie Hancock «το παιχνίδι πλέον παίζεται με άλλους όρους».

Από την αρχή μέχρι το τέλος του πενταόροφου Palais des Festivals όπου φιλοξενείται ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων του Μidem βλέπεις τα πάντα.

Οι ξαφνικές εκπλήξεις είναι πολλές. Οι στροφές πάντα ανεβασμένες. Είτε βρεθείς με ένα θρύλο του τραγουδιού όπως ο Tom Jones ή ο Serge Gainsbourg κατάφατσα είτε μιλάς με έναν κορυφαίο τερματοφύλακα όπως ο Fabien Barthez τα πράγματα μοιάζουν απλά.

Εκεί όλοι κάνουν μπίζνες.

Πέρα από κάποιους τελειωμένους επαγγελματικά που πάνε μόνο για τουρισμό και πέρα από τα γνωστά και ως «λιγούρια» της ευρωπαϊκής δισκογραφικής αγοράς στις Κάννες μπορείς να παίξεις μπάλα επιπέδου πρωταθλητισμού.

Οι ήρωες του ήχου είτε είναι στη Λατινική αγορά είτε είναι στην Ασία θέλουν να κάνουν μπίζνες. Οι εταιρίες ψάχνονται. Δικαιώματα, εικόνες, βίντεο κλίπ, ψηφιακός ήχος, dvd, cd, tshirts. Νέες και παλαιές μορφές έκφρασης σε συνδυασμούς περίεργους με ένα και μόνο στόχο. Την τσέπη και το μυαλό…

Βασίλης Λούκας

Σχόλια

1 thought on “Αναμνήσεις από τα 80’ς – Midem, μουσική χλιδή στις Κάννες”

  1. Pingback: Τι θυμάμαι απο το Midem στις Κάννες - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top