Αναζητώντας τον Starman – David Bowie, της Μαρίας Μαρκουλή

Είναι πολύ ωραίο οι φίλοι σου να γράφουν βιβλία! Και είναι ακόμη ωραιότερο να μπορείς να μιλάς γι' αυτά! 
Όταν μάλιστα το βιβλίο έχει ως θέμα του τον David Bowie – σκέφτηκα να βάλω καποιο επιθετικό προσδιορισμό πριν από το ονομα, αλλά νομίζω ότι το όνομά του αρκεί – τότε τα πράματα είναι ακόμη καλύτερα


Η Μαρία Μαρκουλή, παλιά καραβάνα στο ρεπορτάζ το πολιτιστικό, και κλασική φιγούρα στα Live που σύχναζε το συνάφι μας, και πάντα χαμογελαστή έγραψε ένα πολύ ιδιότυπο βιβλίο, λίγο μετά τον θάνατο του Bowie.


Δεν είχε λόγο να κάνει μια βιογραφία, όπως μου είπε μάλιστα ένα απόγευμα, δεν τον είχε γνωρίσει, οπότε θα ήταν δύσκολο, και άνισο να γράψει μια βιογραφία. 
Έτσι λοιπόν στήνει έναν δικό της κόσμο, μπαίνει σ' αυτόν και ως ηρωίδα του βιβλίου της αναζητά τον Starman. Ο Κόσμος όμως του ίδιου του  Bowie είναι πολύ μεγάλος και απορροφά την ηρωίδα που κινείται με βοηθό τον Laughing Gnome – (από το πρώτο τραγούδι που όπως λέει και ο ίδιος ο Βowie ήθελε να ξεχάσει ότι το έγραψε) και παίζει μαζί της ένα περίεργο κρυφτό. 

Η Μαρκουλή λατρεύει τον David Bowie και καταφέρνει  μέσα σε λίγες σελίδες να μας πει τόσα πολλά γι' αυτόν παίζοντας με στίχους, λέξεις, σταθμούς της ζωής του, όσα ίσως δεν αποπνέουν βιογραφίες εκατοντάδων σελίδων. 


Πρόκειται κυριολετικά για ένα κέντημα. Κάθε λέξη, καθε σημείο στίξης, κάθε σιωπή – μετά από μια τελεία – είναι διαλεγμένα για να μας ξανασυστήσουν τον Man who fell to earth!

Μόνος οδηγός σε αυτό το παράξενο, αλλά συναρπαστικό στην ανάγνωσή του ταξίδι είναι ο David που λάτρεψε η Μαρία. Στίχοι, και στιγμές του καλλιτέχνη που κάτι είπαν στη συγγραφέα όταν τους πρωτοάκουσε και τους κράτησε για πάντα μέσα της βγαίνουν τώρα για χάρη ημών των αναγνωστών με μια ορμή. Τόση ορμή όση είχε και ο Bowie. 

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια αρκετά αναλυτική εργοβιογραφία του David Bowie που μετουσιώνει αυτό που λένε: για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι! 

Αξίζει να βρείτε και να διαβάσετε το βιβλίο "Αναζητώντας τον Starman" – David Bowie. Αξίζει γιατί είναι ένα μικρό βιβλίο που δίνει πολλές και μεγάλες αφορμές για έρευνα. Τώρα ολα ειναι ένα κλικ μακριά μας! 
Α, και πάνω απ' όλα, καθε σελίδα και κάθε κεφάλαιο που διαβάζεις αμέσως φέρνει στο νου το καλύτερο sountrack για τη ζωή του Blackstar! 
Καλή ανάγνωση!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fairead  και υπάρχει και συλλεκτική έκδοση σε αριθμημένα αντίτυπα. Φυσικά το βρίσκετε  και σε ebook στη διεύθυνσηhttp://pop.fairead.net

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top