Ανθρώπινη Ροή

Ανθρώπινη Ροή – Η ταινία του Άι Γουέι Γουέι από σήμερα στο STUDIO new star art cinema

Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από την πείνα, τις κλιματικές αλλαγές και τον πόλεμο, στη μεγαλύτερη ανθρώπινη μετατόπιση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα επικό ταξίδι από τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο εικαστικό και ακτιβιστή Άι Γουέι Γουέι.

Γυρισμένο σε 23 χώρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Αφγανιστάν, τη Τουρκία ως το Μεξικό, η ροή ενός κύματος ανθρώπων που κινούνται συνεχώς προς αναζήτηση καταφυγίου και πατρίδας. Η Ανθρώπινη Ροή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η ανοχή, η ευσπλαχνία και η εμπιστοσύνη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Αυτή η κρίση είναι δική μας

Ο Άι Γουέι Γουέι υποστηρίζει ότι η κρίση δεν αφορά μόνο το συντριπτικό αριθμό προσφύγων, αλλά την πρόκληση να κοιτάξουμε αλλού όταν οι καιροί μας ζητούν να συμμετέχουμε. Ξεκίνησε ένα ταξίδι για να μπει στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων αυτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το αποτέλεσμα είναι μια κινηματογραφική εμπειρία που προκαλεί βαθιά συναισθήματα. Γυρισμένη σε 23 χώρες, η Ανθρώπινη Ροή μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε πως είναι να ζεις τη ζωή στις πιο ακραίες των συνθηκών και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.

«Ως καλλιτέχνης, πιστεύω στην ανθρωπιά και βλέπω την κρίση ως δική μου κρίση. Βλέπω τους ανθρώπους που κατεβαίνουν από τις βάρκες ως δικούς μου ανθρώπους. Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μου, οι γονείς μου, τα αδέρφια μου. Δε βλέπω τον εαυτό μου διαφορετικό από αυτούς. Μπορεί να μιλάμε άλλη γλώσσα ή να έχουμε άλλη θρησκεία αλλά τους καταλαβαίνω. Όπως, κι εγώ, φοβούνται το κρύο, δε τους αρέσει η βροχή ούτε να είναι πεινασμένοι. Όπως κι εγώ, θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια.

Ως ανθρώπινα όντα θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κρίση συμβαίνει στο διπλανό μας ως δική μας. Αν δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον μ’ αυτό τον τρόπο, έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Θα ανέβουν τοίχοι, θα υπάρξει διχόνοια και το μέλλον προβλέπεται ζοφερό». Αί Γουέι Γουέι

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνόδευσαν τον Άι Γουέι Γουέι στην προσπάθεια να γυριστεί η Ανθρώπινη Ροή. Μαζί, μετέτρεψαν μια τεράστια παραγωγή σε εορτασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κι έκκληση για βοήθεια στους ανθρώπους που στερήθηκαν βασικά δικαιώματα κι ελευθερίες.

Ο Άι Γουέι Γουέι έχει δημιουργήσει πολλά έργα μεγάλης κλίμακας στο παρελθόν. Έχει σκηνοθετήσει και πολλά ντοκιμαντέρ στην Κίνα. Ο παραγωγός Άντριου Κοέν σημειώνει: «η Ανθρώπινη Ροή» είναι η συνέχεια του έργου του Γουέι Γουέι, της μόνιμης αναζήτησης του για την αλήθεια και κατανόηση. Μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι με πρόσφυγες κι ανακαλύπτει τρόπους να προσφέρει αξιοπρέπεια, ελπίδα και χιούμορ μέσα σε μια ατελείωτη οδύσσεια».

“ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΡΟΗ” του ΑΪ ΓΟΥΕΪ ΓΟΥΕΪ
από 15 Φεβρουαρίου στο STUDIO new star art cinema και
από 19 Φεβρουαρίου στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema

Η κρίση αυτή τη στιγμή- μια σύντομη ιστορία.

Πρόσφυγας: Είναι ένα άτομο που βρίσκεται εκτός της χώρας καταγωγής του ή του τόπου κατοικίας του, έχει δικαιολογημένο φόβο δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ορισμένη κοινωνική ομάδα ή λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και εξαιτίας αυτού του φόβου δίωξης αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να απολαμβάνει την προστασία αυτής της χώρας ή την επιστροφή σ’ αυτήν.

— Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, 1951

Ο άνθρωπος μετακινούνταν πάντα έως κάποιο βαθμό, έχοντας εγκατασταθεί σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Πρόσφατα όμως η ανθρώπινη ιστορία έχει στιγματιστεί από ένα άλλο είδος μετακίνησης: από άντρες, γυναίκες και παιδιά που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν από τα σπίτια τους γιατί απειλείται η ζωή τους.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ηθικά διλλήματα της εποχής. Περίπου 66 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμων, καταδίωξης, κλιματικών αλλαγών ή φτώχειας. Το 2016 που γυρίστηκε η ταινία, 22 εκατομμύρια άνθρωποι (οι μισοί από αυτούς παιδιά) καταγράφηκαν ως πρόσφυγες. 300.000 από αυτούς ήταν παιδιά που ταξίδευαν μόνα, χωρίς γονείς ή κάποιον ενήλικα να τα φροντίζει.

Τα νούμερα μοιάζουν τόσο απίστευτα, που θέτουν βασικά ερωτήματα για την ανθρωπότητα- πως φτάσαμε εδώ; Πώς πρέπει να ανταποκριθεί ο κόσμος; Ποιος πρέπει να βοηθήσει;

Οι αναγκαστικές μετακινήσεις δεν είναι κάτι νέο- η μετανάστευση σημάδευσε τον 20ο αιώνα. Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι ανάγκασαν ένα συντριπτικό αριθμό ανθρώπων να μετακινηθεί από τα σπίτια τους και για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε σε αυτούς που φεύγουν το δικαίωμα να αναζητήσουν άσυλο. Στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες προέκυψαν από την ταραχώδη περίοδο της αποικιοκρατίας και το διαχωρισμό της Ινδίας, που ανάγκασαν εκατομμύρια να μετακινηθούν από τα σπίτια τους σε Ασία κι Αφρική. Τη δεκαετία του ’90, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τη γενοκτονία στη Ρουάντα, τις συγκρούσεις σε Βοσνία και Κόσοβο και τον πόλεμο του Αφγανιστάν, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε δραματικά.

Το 2005 οι πρόσφυγες αριθμούσαν 8,4 εκατομμύρια (το μικρότερο νούμερο για 26 συνεχόμενα χρόνια) ενδυναμώνοντας την πεποίθηση ότι η ροή μπορεί να ελαττωνόταν και ο κόσμος μπορεί να απορροφήσει τους πρόσφυγες με μικρότερη προσπάθεια. Η επόμενη δεκαετία θα έβρισκε αιματηρές συγκρούσεις να καταστρέφουν κοινότητες στη Μέση Ανατολή και Αφρική. Η αυξημένη βία στην Κεντρική Αμερική και τη Μιανμάρ, όπως και ο νέος πόλεμος στη Συρία (6 από τους 10 αμάχους έχουν φύγει από τα σπίτια τους) μετέτρεψαν εκατομμύρια οικογένειες σε πρόσφυγες. Οι αριθμοί αυξήθηκαν μόνο για να εκτοξευθούν ξανά, πυροδοτώντας μια σειρά από κρίσεις στα σύνορα κι άστατες συνθήκες.

Το 2015 περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες διέσχισαν το Αιγαίο, ελπίζοντας ότι θα βρουν ασφάλεια και προστασία στην Ευρώπη. (Άλλοι 363,348 έφτασαν μέσω θάλασσας το 2016). Έχοντας αψηφήσει τις φυσικές δυσκολίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση: την ατελείωτη κόλαση κατοχύρωσης ασύλου καθώς οι κανόνες άλλαζαν και τα σύνορα έκλειναν. Όσο αυξανόταν ο αριθμός των προσφύγων, το ίδιο έκανε και η πολιτική αντιπαράθεση και ο στιγματισμός των ανθρώπων που δεν ήθελαν τίποτα άλλο από το να βρουν ασφάλεια. Πολλές ΜΚΟ και κυβερνήσεις αντέδρασαν άμεσα εξασφαλίζοντας πόρους. Ταυτόχρονα, άλλοι ακολούθησαν τακτικές περιορισμού σε θέματα μετανάστευσης κι ασύλου, αρνούμενοι να σεβαστούν το πνεύμα της Σύμβασης για το Καθεστώς των Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (Γενεύη, 1951).

Όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε το 1998, 11 χώρες ανά τον κόσμο έγιναν απρόσιτες. Μέχρι το 2016, συνολικά 70 χώρες έχουν ανεβάσει συνοριακούς φράχτες και τοίχους. Αυτοί οι περιορισμοί που αποκλείουν τη διαφυγή έχουν αυξήσει και τους κινδύνους των ήδη επικίνδυνων ταξιδιών- το 2017 ο αριθμός των προσφύγων που πέθαναν στην πορεία του ταξιδιού τους έχει αυξηθεί δραματικά. ( Το 2016, 7.495 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να φύγουν από τον τόπο διαμονής τους).

Οι διαδρομές άλλαξαν αλλά η ροή δεν έχει ελαττωθεί. Το 2016 η συμφωνία με την Τουρκία να δεχθεί πίσω πρόσφυγες που πέρασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, ελάττωσε τον αριθμό των σωσίβιων λέμβων που κατέφθαναν στην Ελλάδα. Εκτός από τις ένοπλες συγκρούσεις όμως προβλέπονται και πολλές φυσικές καταστροφές κι έλλειψη τροφής που μόνο θα αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ανθρώπινη Ροή δε προτείνει κάποια λύση. Σκοπός της είναι να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες και την ικανότητα μας για ευσπλαχνία κι επίλυση προβλημάτων. Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα στην καρδιά της ταινίας: Μπορούμε να αντισταθούμε στην παρόρμηση να είμαστε λιγότερο συνεργάσιμοι, λογικοί, γενναιόδωροι ή θα αφήσουμε την ανθρωπιά να πάρει τα ηνία στην αντίδραση μας;

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top