27/05/2022

Αντρέας Εμπειρίκος και Οκτωβριανή Επανάσταση – Αφιέρωμα στο cine Αλκυονίς – Ελεύθερη είσοδος

Αντρέας Εμπειρίκος και Οκτωβριανή Επανάσταση - Αφιέρωμα στο cine Αλκυονίς

Στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος «Έλληνες Δημιουργοί εμπνευσμένοι από την Οκτωβριανή Επανάσταση», η NEW STAR και οι Εκδόσεις Άγρα, διοργανώνουν τρεις εκδηλώσεις και μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή, πεζογράφου, ψυχαναλυτή και φωτογράφου, Ανδρέα Εμπειρίκου. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 στις 19.00 στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.

 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του ποιητή, ενώ θα αναγνωστούν ποιήματά του από το γιο του Λεωνίδα Α. Εμπειρίκο, ιστορικό και διαχειριστή του αρχείου του. Αποσπάσματα από τα ρωσικά θα διαβάσει η ελληνίστρια και μεταφράστρια του έργου του Λένα Σαρτόρι, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο έργο του Εμπειρίκου. 
Για την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία και τη διαδικασία ανάδειξης του ανέκδοτου υλικού του Α. Εμπειρίκου, θα μιλήσει ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος, (εκδόσεις Άγρα), ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με το έργο του Εμπειρίκου και έχει συμβάλει καταλυτικά στην ανάδειξή του, θα μας εισάγει στον κόσμο του ποιητή, που 42 χρόνια μετά τον θάνατό του, δεν παύει να ανταμείβει τους θαυμαστές του έργου του.
Στη σχέση του με τη Ρωσία (ιδιαίτερα την Κριμαία) και τα ταξίδια του στην πατρίδα της Οκτωβριανής Επανάστασης, την «ποιητική των βιωμάτων» όπως την ονομάζει, θα μας εισάγει ο Νίκος Σιγάλας, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Ανδρέας Εμπειρίκος και η ιστορία του ελληνικού υπερρεαλισμού».
Παράλληλα, θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό με επεξηγηματικά σχόλια του Λεωνίδα Α. Εμπειρίκου, από αυτό το «τρυφερά πολιτικό» ταξίδι του Εμπειρίκου στη Ρωσία, όπως αποτυπώθηκαν στο ημερολόγιο με φωτογραφίες «Ταξίδι στη Ρωσσία», που εκδόθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Εμπειρίκου.
 
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΣΙΑ-ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
«..Μόσχα, Σάββατο, 22/12/1962
Το πρωί επισκεφθήκαμε την Ερυθρά Πλατεία, την εκκλησία των Αρχαγγέλων, και το Μαυσωλείον
του Λένιν, του  οποίου το κεφάλι και το σώμα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και φωτίζονται
με τέτοιον τρόπο πού θαρρεί κανείς ότι είναι το σώμα του ή τουλάχιστον ή κεφαλή του από
χρυσαφορόδινο κερί.
Προηγουμένως επισκεφθήκαμε το Ινστιτούτο Gorki, όπου συζητήσαμε με τον καθηγητή των
φιλολογικών ερευνών Σαμάριν. Επισκεφθήκαμε επίσης το Μουσείο Gorki.
Έβγαλα σήμερα επιτέλους πολλές φωτογραφίες και ένα κινηματογραφικό film…»
 
Ανδρέας Εμπειρίκος
 
 Η «πλευρά» του Εμπειρίκου ως πρωτοπόρου υπερρεαλιστή και ενός εκ των βασικών εισηγητών της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, είναι ευρέως γνωστή. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι η πίστη του νεαρού Εμπειρίκου στη μαρξιστική ιδεολογία και το απελευθερωτικό της πρόταγμα, όπως συμπεραίνουμε από το αρχειακό υλικό του ποιητή που έχει έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια.
 
Σε νεαρή ηλικία ο Εμπειρίκος συγκινείται από τη Ρωσική Επανάσταση. Οι  απόψεις του για την Οκτωβριανή Επανάσταση αποτυπώνονται σε ποιητικά σχεδιάσματα, επηρεασμένα από τις συζητήσεις με τους φίλους του για την ανάγκη ριζικής κοινωνικής αλλαγής.
Πρόκειται για έργα που μας «αποκαλύπτουν» τον πολιτικοποιημένο Εμπειρίκο, γραμμένα το 1933 και κυρίως το 1934, που ακόμα και σήμερα διατηρούν αναλλοίωτη την επαναστατική τους αύρα. Η επανάσταση του Λένιν και η «επανάσταση» του υποσυνείδητου καθορίζουν τον πολιτικό του ορίζοντα.
Τα χειρόγραφα αυτά χάθηκαν μετά τον πόλεμο. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο ποιητής θα επιστρέψει στο πρώιμο έργο του και θα ανασυγκροτήσει μέρος αυτής της συλλογής, προσθέτοντας δύο ακόμη ποιήματα. Σε αυτό το νέο τετράδιο δίνει τον καίριο τίτλο «Προϊστορία ή Καταγωγή».
 
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΚΑΤΑΓΩΓΗ
«Είμαστε τα εργοστάσια της ζωής
αφού είμαστε τα εργοστάσια των ερώτων»
(Από το «Είμαστε τα εργοστάσια της ζωής»)
 
Έτσι και αλλιώς, ολόκληρο το έργο του, είναι μια σύγκρουση με την κυρίαρχη-συντηρητική ιδεολογία της εποχής του. Αιρετικό, προκλητικό και ανατρεπτικό.
 
Το 1935, ο Εμπειρίκος, συνεπής με τις ιδέες του, παραιτείται από τη διευθυντική θέση που κατείχε στο ναυπηγείο του πατέρα του. Μπροστά στο ξέσπασμα απεργιακών αγώνων, θα γίνει αποστάτης της τάξης του, μην αντέχοντας «την κοινωνική ψευτιά και αδικία». Έκτοτε θα αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία και την ψυχανάλυση.
Για τη ρήξη με τον πατέρα του και την πράξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς εργάτες, πληροφορούμαστε χάρη σε 33 επιστολές του Ανδρέα Εμπειρίκου (επιλεγμένες ανάμεσα από 120 και συγκεντρωμένες στην έκδοση  «Γράμματα στον πατέρα, τον αδελφό του Μαράκη και την μητέρα 1921-1935»), οι οποίες αποτελούν μέρος αρχειακού υλικού που βρέθηκε αναπάντεχα σε παραπεταμένες βαλίτσες της μητέρας του. Εκεί παρατίθενται δύο προσωπικά πολιτικά μανιφέστα και μια «Απάντηση στην κριτική μετά την επίσημη προσχώρηση στον κομμουνισμό και στην επανάσταση» (1933). Εδώ ο Εμπειρίκος διακηρύσσει τη στροφή του προς ένα ριζοσπαστικό κομμουνισμό.
Στις ίδιες επιστολές «φωτίζονται» πτυχές της συναισθηματικής και οικογενειακής ζωής του δημιουργού, καθώς και οι αφετηριακές απόψεις του για λογοτεχνικά και γλωσσικά ζητήματα.
 
Γράμματα στον πατέρα, τον αδελφό του Μαράκη και την μητέρα
1921-1935
«Μας χωρίζουν διαφορετικές νοοτροπίες, αντιλήψεις, ιδέες και αρχές και ορισμένα γεγονότα που άφησαν ίχνη ανεξίτηλα στην ψυχή μου (…) Λοιπόν, αντί να ξαναμπώ στις δουλειές σου παραιτούμαι απ όλες πέρα για πέρα και σου αφήνω γεια».
Αντρέας Εμπειρίκος και Οκτωβριανή Επανάσταση - Αφιέρωμα στο cine Αλκυονίς

Ανδρέας Εμπειρίκος 

(η εικόνα προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο Λεωνίδα Εμπειρίκου 

και εκδόσεων Άγρα, Λένινγκραντ 1962 (φωτ. Οδυσσέα Ελύτη))

Τον Δεκέμβριο του 1962 ο Α. Εμπειρίκος, ο Ο. Ελύτης, ο Γ. Θεοτοκάς και ο γιατρός Σ. Σπηλιόπουλος ταξιδεύουν στη Ρωσία ως προσκεκλημένοι του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου. Αυτό το ταξίδι αποτελεί για τον Εμπειρίκο νοσταλγικό ταξίδι στην αγαπημένη του Ρωσία, την οποία επισκεπτόταν ως παιδί με τη μητέρα του (κατά το ήμισυ Ρωσίδα).

Το ποίημα «Ες-Ες-Ες-Ερ Ρωσσία», στο οποίο αποτυπώνει τη νέα του επίσκεψη, αποτελεί έτσι κείμενο αυτοβιογραφικό, εμπλουτισμένο με μνήμες των παιδικών και νεανικών του χρόνων. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα μακροσκελές αφηγηματικό ποίημα, ένα ενδιαφέρον ιστορικό ντοκουμέντο και πολιτικό σχόλιο για την εποχή του.

 
ΕΣ-ΕΣ-ΕΣ-ΕΡ ΡΩΣΣΙΑ
«Δύο Εδέμ εγνώρισα στον βίον μου
Άνδρος λέγεται η μία […]
Ρωσσία λέγεται η άλλη»
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ.210 8220008: 210 8220023
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο. 
(Συνολικές Επισκέψεις 1,114, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1984 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*