Blur, The Ballad of Darren

Blur, The Ballad of Darren – Δισκοκριτική από τον Πάνο Γιαννόπουλο (Video)

Οκτώ χρόνια μετά το The Magic Whip οι Blur επέστρεψαν με τον ένατο κατά σειρά δίσκο τους The Ballad of Darren. Τα χρονικά διαλείμματα που μεσολαβούν τα τελευταία χρόνια μεταξύ των κυκλοφοριών τους όπου τα μέλη συνήθως ασχολούνται με τα προσωπικά τους project λειτουργούν ευεργετικά και για το σύνολο. Κάτι που φαίνεται πως δούλεψε και αυτή την φορά με τα δέκα νέα κομμάτια να έχουν μια αίσθηση φρεσκάδας αλλά και συνθετικής ποιότητας παρόλο που δεν προτείνουν κάτι νέο ηχητικά.

Η συνολική διάρκεια του δίσκου αγγίζει τα τριάντα έξι λεπτά που στην βάση της αποτελείται από ατμοσφαιρικά κομμάτια χωρίς όμως να λείπουν και πιο ζωηρές συνθέσεις. Το The Ballad με την χαλαρή pop αισθητική και τα ελαφρώς υποτονικά φωνητικά του Albarn είναι μια ιδανική εισαγωγή
ενώ ακολουθεί το St. Charles Square που μας παραπέμπει στην χρυσή 90s περίοδο τους. Το Barbaric έρχεται με πιο μελωδική διάθεση και αποτελεί μια από τις στιγμές που ξεχώρισα ενώ σε πιο νωχελική διάθεση και έχοντας σαν βάση τα keyboards ακολουθεί το Russian Strings.

Το The Narcissist κάπου στα μισά του δίσκου αποτελεί μια κλασική στιγμή Blur συνθετικά και γι’αυτό φαντάζομαι επιλέχτηκε σαν κύριο single για την προώθηση του δίσκου. Το Goodbye Albert είναι επίσης μια από τις στιγμές που ξεχωρίζουν και στο κλείσιμο συναντάμε το The Heights στο οποίο υπάρχει μια ωραία εναλλαγή μεταξύ φωνής και παραμόρφωσης στο τέλος. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω είναι η ύπαρξη πολλών οργάνων κλασικής μουσικής όπως βιολί, βιόλα και τσέλο που δίνουν έναν άλλο αέρα συνθετικά.

Την παραγωγή του δίσκου ανέλαβε ο James Ford γνωστός για την συνεργασία με τους Arctic Monkeys και αρκετά ακόμα συγκροτήματα και φαίνεται πως τα πήγε πολύ καλά σε αυτή την πρώτη συνεργασία με τους Blur κρίνοντας από το αποτέλεσμα. Ηχολήπτης ήταν ο Samuel Egglenton ενώ το mastering έγινε από τον Matt Colton και η μίξη από τον David Wrench. Η φωτογραφία του εξωφύλλου
ανήκει στους Martin Parr και Mike Smith και εδώ να σημειώσω πως για κάθε κομμάτι θα βρείτε και το ανάλογο lyric video στο youtube.

Συνοψίζοντας οι Blur μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια πορείας δεν περιμένουμε να μας ενθουσιάζουν με τις νέες δουλειές τους, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το The Ballad of Darren είναι ένας μέτριος δίσκος. Κάθε άλλο μιλάμε για μια δουλειά πολύ πάνω από το μέσο όρο ποιοτικά ακόμα και σε σύγκριση με δουλειές συγκροτημάτων του σήμερα. Για τα παραπάνω οι Blur θεωρώ θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων των μουσικόφιλων. Το The Ballad of Darren κυκλοφορεί από την Parlophone σε CD, LP καθώς και ψηφιακή μορφή.

Πάνος Γιαννόπουλος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top