Δισκοκριτική

Bruce Springsteen «Letter to you», Δισκοκριτική από τον Πάνο Γιαννόπουλο

Ο Springsteen εκτός από αγαπημένος μουσικός ήταν για μένα πάντα μια κινητήριος δύναμη που με κούναγε από τις δύσκολες περιόδους μέσω της μουσικής του.

Αν και δεν μπορείς να πεις ότι η μουσική του είναι κατ’ εξοχήν αυτό που λέμε χαρούμενη και ξένοιαστη αυτό το γλυκόπικρο κράμα αναβλύζει μια αισιοδοξία στο τέλος.

Το Letter to You λοιπόν είναι ο εικοστός Studio δίσκος για το “αφεντικό” και πρώτος από το 2014 και το High Hopes που τον συνοδεύει η E Street Band. Μετά και το περσινό διάλειμμα του Western Stars που πήγαινε σε άλλα μονοπάτια.

Δώδεκα κομμάτια σε Mid-Tempo διάθεση, κατά βάση, και με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία στον ήχο που τον κάνουν να ξεχωρίζει, έχοντας
παραμείνει παρόλα αυτά από τις περιπτώσεις που δεν βαριέσαι ποτέ.

One Minute You’re Here το πρώτο κομμάτι που δίνει ένα στίγμα για το που κινείται ο δίσκος όσον αφορά τη θεματολογία. Καθώς όπως φαίνεται και παρακάτω υπάρχει έντονη η θεματολογία της απώλειας και της επαναφοράς σε συνάρτηση με τον χρόνο. Το ομότιτλο Letter to You ακολουθεί το οποίο ήταν και το πρώτο πολύ επιτυχημένο Single. Ακολουθεί το κομμάτι που εγώ ξεχώρισα ως το πιο αγαπημένο μου στο δίσκο που είναι το Burnin’ Train, το οποίο μου έφερε έντονα στο μυαλό κάτι απο τις 80s δουλειές του.

Janey Needs a Shoot και Last Man Standing συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο και είναι η αλήθεια πως μετά από αρκετά χρόνια σε σχέση με τις πιο πρόσφατες δουλειές του βρέθηκα στην θέση από την πρώτη κιόλας ακρόαση να έχω πολλά κομμάτια που μου αποτυπώθηκαν στο μυαλό. Επίσης δείχνει πως στο πέρασμα του χρόνου διατηρεί πάντα το στοιχείο του να φτιάχνει εικόνες και ιστορίες που όμως αντικατοπτρίζουν και την πραγματικότητα. Όπως δείχνει στο Rainmaker και το If I Was the Priest παρακάτω.

Το Ghosts είναι το δεύτερο Single του δίσκου αλλά αποτελεί και μια ειδική περίπτωση καθώς είναι ένας ύμνος στην χαρά της συνύπαρξης των μελών μιας μπάντας και του χρόνου που μοιράζονται μαζί αλλά και φόρος
τιμής στα μέλη – συντρόφους που δεν είναι εν ζωή πλέον. Το I’ll See You in My Dreams που κλείνει το δίσκο μπαίνει σίγουρα και αυτό σε ένα απο τα ωραιότερα κομμάτια του γενικά.

Στην παραγωγή έχουμε τον Ron Aniello που είναι συνεργάτης του Springsteen πέντε χρόνια τώρα και έχει αναλάβει και προηγούμενες δουλειές του δείχνοντας πως τον γνωρίζει πολύ καλά και τεχνικά δίνοντας ένα πολύ ωραίο ηχητικό αποτέλεσμα. Σκοπός του Springsteen ήταν ο δίσκος να υποστηριχθεί απο μια σειρά εμφανίσεων εντός του 2020 αλλά
λόγο της κατάστασης με την πανδημία τα πλάνα αυτά ακυρώθηκαν και ευελπιστούν για τη νέα χρονιά. Παρόλα αυτά και δεδομένου ότι ο δίσκος μετράει περίπου ένα μήνα επίσημης κυκλοφορίας έχει καταφέρει να χαίρει μεγάλης αποδοχής διεθνώς, να αναφέρω ενδεικτικά ότι στη χώρα μας έμεινε στην τέταρτη θέση των Album Chart για δυο εβδομάδες.

Όσον αφορά τα χρηστικά ο δίσκος είναι διαθέσιμος και στις τρεις μορφές Cd/Lp/Digital από την Columbia.

Κλείνοντας να πω απλά πως σίγουρα όσοι αγαπούν τον Springsteen θα μείνουν σίγουρα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αλλά θα πρότεινα και σε όσους έχουν ακούσει ακόμα και ελάχιστα από τις δουλειές του ως τώρα να ακούσουν τον συγκεκριμένο δίσκο. Γιατί υπάρχουν ελάχιστοι Καλλιτέχνες και το τονίζω που στην ηλικία των 71 ετών μπορούν να συνεχίζουν και να προσφέρουν τόσα πολλά και ειδικά αυτή την περίοδο έχουμε ανάγκη τέτοιους ανθρώπους.

Πάνος Γιαννόπουλος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top