Χριστούγεννα στην Αθήνα

Χριστούγεννα στην Αθήνα – Προτείνουμε μοναδικές εκδηλώσεις για σας και τα παιδιά σας

Αποχαιρετώντας το 2016 και εν όψει του 2017 τα μουσεία των Αθηνών και οι πολιτιστικοί οργανισμοί ετοίμασαν εορταστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, στις οποίες κυριαρχούν η μουσική, τα παραμύθια, οι διαδραστικές ξεναγήσεις, τα εικαστικά εργαστήρια, η φωτογραφία. Ευκαιρία λοιπόν για όλους να απολαύσουν με δημιουργικό τρόπο, με νότες, χρώματα, ενδιαφέροντα ακούσματα και εικόνες, τις χαρμόσυνες αυτές μέρες.  
 


ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Πατησίων 44, Αθήνα 
Τηλ.: 2132144891 
www.namuseum.gr


Μουσικές εκδηλώσεις

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, 11:00 (Αίθουσα του Βωμού) 
Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από την Ελλάδα και την Ευρώπη με το Χορωδιακό και Ορχηστρικό Σύνολο του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο). 
Μουσική διεύθυνση: Ελένη Αναστασιάδου, Παναγιώτα Γκόφα. 
Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου.

 

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 14:00 (Αίθουσα του Βωμού)

Συναυλία για την υποδοχή του νέου έτους. Θα ακουστούν έργα των Μπαχ, Σούμπερτ, Μπετόβεν, Καλκάνη, Καρούσου και γνωστά επετειακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Σολίστ: Βανέσσα Καλκάνη (σοπράνο), Βασίλης Ασημακόπουλος (μπάσος). 
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης (συνθέτης, αρχιμουσικός).

Συμμετέχουν οι μουσικοί του Ωδείου Μάνδρας Ε. Καλκάνης.
Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες, οικογένειες και παιδιά

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016, 11:30-13:00 (για παιδιά 6-8 ετών)

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016, 11:30-13:00 (για παιδιά 9-12 ετών) 
«Ταξιδεύοντας στο χρόνο με τον Οδυσσέα». Εικαστικό εργαστήρι με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση του μουσείου «Οδύσσειες». Οι μικροί επισκέπτες θα περιηγηθούν την έκθεση, θα συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και θα φτιάξουν το δικό τους ημερολόγιο. 
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891.

 

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, 13:30-15:30 (για όλες τις ηλικίες με τον εικαστικό Χαρίτωνα Μπεκιάρη) 
Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2016, 13:30-15:30 (για όλες τις ηλικίες με τον εικαστικό Δημήτρη Σαρασίτη) 
«Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο: ζωγραφίζουμε με τους καλλιτέχνες». Στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο» που φιλοξενείται στο καφέ με έργα εμπνευσμένα από τα εκθέματα αλλά και το κτίριο του μουσείου, καλλιτέχνες της έκθεσης προσκαλούν το κοινό σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής στις αίθουσες των γλυπτών. Θα εμπνευστούν από τα αρχαία έργα τέχνης και θα μάθουν τα μυστικά της δημιουργίας με την καθοδήγηση των σύγχρονων εικαστικών. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη κατά το δίωρο που θα διεξάγεται η δράση. Η πρώτη μισή ώρα περιλαμβάνει περιήγηση στην εικαστική έκθεση στο καφέ του μουσείου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες.

 

Περιηγήσεις στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες»

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, 12:00 
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 12:00
 
Οι αρχαιολόγοι και επιμελητές της έκθεσης θα σας ταξιδέψουν στις θάλασσες της Μεσογείου μέσα από ανθρώπινες και ηρωικές ιστορίες, προσωπικές και συλλογικές Οδύσσειες.

Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες.

 

Μουσική ξενάγηση

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2016, 11:00 και 13:00 (για οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών)

Ένας μουσικός περίπατος στις αίθουσες του μουσείου για όλη την οικογένεια. Ο μουσικός ερευνητής δρ Νίκος Ξανθούλης θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους εκθέματα που αποκαλύπτουν πτυχές του κόσμου της αρχαίας ελληνικής μουσικής και θα ζωντανέψει με τη συνοδεία αρχαίας λύρας ήχους και ύμνους που κάποτε ίσως είχαν ακουστεί δίπλα στα αρχαία έργα.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891.

 

Μουσικό εργαστήρι «Αρχαίων άσματα»

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2016, 11:00-13:00 (για παιδιά 9-13 ετών)

Όσοι αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και μελωδίες και θα δοκιμάσουν τις μουσικές τους ικανότητες. Με αντικείμενα από τη φύση, κρουστά όργανα της αρχαιότητας και τις φωνές τους θα δημιουργήσουν ένα μικρό μουσικό σύνολο και θα ερμηνεύσουν αρχαίων άσματα.

Μουσική εκγύμναση: δρ Νίκος Ξανθούλης.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα 
Τηλ.: 2109000900
http://www.theacropolismuseum.gr/


Δράσεις για παιδιά
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016, 11.00-16.00 
(για παιδιά 4-12 ετών και του συνοδούς τους)
«Τα δέντρα των θεών»: Με αφορμή σημερινά φυτά με εορταστικό χαρακτήρα, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν την ιδιαίτερη σημασία συγκεκριμένων φυτών στην αρχαία Ελλάδα, όπως η ελιά, η βελανιδιά και η δάφνη. Θα έρθουν σε επαφή με τις πανέμορφες φυλλωσιές και τους καρπούς της τέχνης του μουσείου για να δημιουργήσουν τα πολύχρωμα γιορτινά του δέντρα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου στα ελληνικά και στα αγγλικά στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου με θέα την αρχαϊκή αίθουσα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα παιδιά. 
Απαραίτητο το εισιτήριο γενικής εισόδου του μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, 11.00-16.00 (για παιδιά 4-12 ετών και τους συνοδούς τους)
«Το πλοίο των Παναθηναίων μέσα στο μουσείο»: Ένα καράβι με εντυπωσιακό πολύχρωμο πανί ταξίδευε πάνω σε τροχούς μέχρι τους πρόποδες της Ακρόπολης για τη λαμπρή γιορτή των Παναθηναίων. Μικροί και μεγάλοι θα φέρουν τη θάλασσα στη στεριά του μουσείου σε ένα πολύχρωμο, χάρτινο μωσαϊκό ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το θαλάσσιο κόσμο της τέχνης της Ακρόπολης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου στα ελληνικά και στα αγγλικά στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου με θέα την αρχαϊκή αίθουσα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα παιδιά. 
Απαραίτητο το εισιτήριο γενικής εισόδου του μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 12.00-19.00 (για παιδιά 4-12 ετών και τους συνοδούς τους)
«Αιωρούμενες δημιουργίες στο φωτισμένο μουσείο»: Οι αρχαίοι κρεμούσαν στολίδια, ιερά και καθημερινά αντικείμενα στους τοίχους των κτιρίων και στα δέντρα των ιερών. Μικροί και μεγάλοι θα έρθουν σε επαφή, μέσα από την τέχνη και τους αρχαίους συγγραφείς, με τα αντικείμενα αυτά, όπως πήλινους ή μεταλλικούς πίνακες, γιρλάντες και στεφάνια με λουλούδια, ταινίες και υφάσματα, μουσικά όργανα και αγγεία. Θα στολίσουν τοίχους και φωτεινά δέντρα στο μουσείο με τις δικές τους πολύχρωμες, αιωρούμενες δημιουργίες. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου στα ελληνικά και στα αγγλικά στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου με θέα την αρχαϊκή αίθουσα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα παιδιά. 
Απαραίτητο το εισιτήριο γενικής εισόδου του μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.

Μουσική εκδήλωση
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου έως Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 11.00-13.00

Μελωδίες άρπας στην Αίθουσα του Παρθενώνα: Οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την περιήγησή τους στην Αίθουσα του Παρθενώνα με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων της άρπας του μουσικού Θοδωρή Ματούλα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Τηλ.: 2107228321 
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2107294220, Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-13:00 https://www.cycladic.gr/

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Τέχνες-Plus

 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top