11/08/2022

DC Vs MARVEL ανταγωνισμός για τους χάρτινους ήρωες στη μεγάλη οθόνη (βίντεο)


Το Suicide Squad υποτίθεται ότι θα ήταν ο ήρωας που η Warner Bros χρειαζόταν.
Μετά τις αποτυχίες του Man Of Steel και Batman vs Superman, ο David Ayer υποσχέθηκε ότι η ομάδα κακών θα ήταν η αναγέννηση των ταινιών βασισμένες στη DC. Αλλά οι πρώτες κριτικές της ταινίας λένε το αντίθετο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στις ταινίες της Marvel. 

Η Warner Bros, που έχει τα δικαιώματα για τους χαρακτήρες της DC, έχει δείξει τα ότι θέλει να ανταγωνιστεί το "σύμπαν" ταινιών της Marvel με τις δικές της.

Οι DC Comics και Marvel Comics είναι ανταγωνιστές από το 1930 όπου ιδρύθηκαν, και όπως η Marvel, έτσι και η Warner Bros ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη δικιά της σειρά από διασυνδεδεμένες ταινίες που φτάνουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 
Οι σκηνοθέτες των ταινιών της DC έχουν παίξει ρόλο στην έχθρα των δύο εταιριών, καθώς ο Zack Snyder (Batman vs Superman) χαρακτήρισε τις ταινίες της Marvel ως "προσωρινή μόδα" και ο David Ayer ήταν μέλος σε μια ομάδα ανθρώπων που φώναζαν "Fuck Marvel" (απολογήθηκε δημοσίως αργότερα).
 

Όπως στα comics, έτσι και στη μεγάλη οθόνη υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των δύο. Αντίθετα με τα comics ωστόσο, η Marvel έχει καθαρό προβάδισμα όσον αφορά τις ταινίες της.
Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ τους, είναι ο ρυθμός που έχουν επιλέξει.
Η Marvel αποφάσισε να φέρει τους ήρωες της στη μεγάλη οθόνη με ατομικές ταινίες για τον καθένα, ξεκινώντας με τους Iron Man και The Incredible Hulk το 2008 και Captain America/Thor το 2011 πριν τους φέρει όλους μαζί στη πρώτη ταινία το 2012 (The Avengers). 

DC-Vs-Marvel-01-viewtag

H DC απ' την άλλη, ελευθέρωσε την πρώτη της ταινία Superman: Man Of Steel το 2013 και μόλις 3 χρόνια μετά τις Batman vs Superman και μια ομάδα κακών που οι περισσότεροι είναι άγνωστοι σε αυτούς που δεν έχουν διαβάσει τα comics.
Αντί να δημιουργήσει σασπένς όπως ο ανταγωνιστής της για μια μεγάλη ταινία που θα είναι παρόντες όλοι οι χαρακτήρες της DC Universe, ξεκίνησε με ένα μεγάλο συμβάν και ακολούθησε με μια ομάδα νέων χαρακτήρων σε μια ταινία.

Η Marvel εστίασε ξεχωριστά στον κάθε σούπερ ήρωα, δίνοντας μεγάλη προσοχή στον  χαρακτήρα του καθενός. Παράλληλα φρόντισαν να σεβαστούν τη πλοκή των μελών της ομάδας  Avengers στα comics, κάτι που η DC δεν έχει δείξει μέχρι τώρα.

Tο βασικό πρόβλημα των ταινιών της DC μέχρι τώρα είναι ότι δεν καταλαβαίνει ή δεν νοιάζεται για τους χαρακτήρες.

 Ακόμα και οι δευτερεύοντες εμφανίσεις στις ταινίες δεν είχαν κανένα νόημα. Οι Batman και Flash στο Suicide Squad, δεν έχουν κανένα ρόλο στη πλοκή παρά να δείξουν ότι βρίσκονται στην ίδια πόλη. Το ίδιο και στο Batman vs Superman, όταν η Wonder Woman είναι απλά μια κομπάρσος που δεν έχει να κάνει τίποτα. Σε καμία ταινία δεν έχει γίνει κάποια αναφορά για τη συνεισφορά τους στην εξέλιξη της πλοκής ή για τον ίδιο το ήρωα.

DC-Vs-Marvel-02-viewtag

Και αυτό μας φέρνει στο κύριο πρόβλημα της DC: καμία ταινία δεν κατάφερε να δημιουργήσει την αγωνία του θεατή για έναν ήρωα. Το οποίο είναι και το πιο βασικό. Δείξε μας ποιος είναι, γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος του και γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε για αυτόν! 
Η DC υποθέτει ότι το κοινό γνωρίζει ήδη ποιοι είναι – Superman, Batman, Lex Luthor, Joker – και ότι μόνο απ' το όνομα το κοινό θα ενδιαφερθεί για αυτούς. 
Απ' την άλλη πλευρά, η Marvel φροντίζει σε κάθε ατομική ταινία αλλά και στις ταινίες των Avengers, ότι θα δείξουν τα χαρακτηριστικά του κάθε ήρωα. Δεν υπάρχει σκηνή που ο Captain America δεν θα πράξει με βάση την ευπρέπεια και τιμή που τον διακατέχει. Ο Tony Stark (Iron Man) δεν θα παινευτεί για το πόσο ευφυής ή πλούσιος είναι. Ο Bruce Banner (Hulk) πάντα απεικονίζεται ως μια ιδιοφυΐα με μια τεράστια διαμάχη με τον εαυτό του συνεχώς μέσα του. Η Marvel ξέρει ακριβώς πως να προσεγγίσει τον κάθε ήρωα της και τι θέλουν οι θεατές από αυτούς και κάθε σκήνη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. 

Αυτό που κάνει τη DC να χάνει τον "αγώνα" ενάντια στη Marvel μέχρι τώρα, είναι ότι πράττει με τη λογική ότι οι θεατές των ταινιών της είναι δεδομένη. 

Φώτης Βουδούρης

(Συνολικές Επισκέψεις 476, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Φώτης Βουδούρης 106 Articles
Γεννήθηκε Μάρτιο του 1993 και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία μετά το 2013. Είναι λάτρης των ταινιών, σειρών, anime και του σαρκασμού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*