30/11/2023

Δεκέμβριος, ο μήνας της Κάλπικης Λίρας

Δεκέμβριος, ο μήνας της Κάλπικης Λίρας

Μήνας Δεκέμβριος. Ο μήνας της Κάλπικης Λίρας. Τουλάχιστον έτσι τον λέω εγώ. Γιατί έτσι τον θυμάμαι από παλιά. Έχει χρώμα ασπρόμαυρο, είναι ευχάριστος μα και συγκινητικός ενίοτε. Ειδικά προς το τέλος του που σαν φιλμ αρχίζεις και ξετυλίγεις περασμένες εικόνες.

Εκεί που λες το "α ρε χρόνε αλήτη που ανθρώπους κι αγάπες σκορπάς". Εκεί που θυμάσαι το "σ' αγαπώ" της Αλίκης προς τον Παύλο σ' εκείνη τη φτωχική σοφίτα. Τον κύριο Μαυρίδη να ζητάει το νοίκι κάθε πρώτη του μηνός. Τον δήθεν αόματο της γωνίας κόντρα στην κοκότα του δρόμου. Τον κύριο Ανάργυρο Λουμπαρδόπουλο που από χαράκτης πήγε να γίνει παραχαράκτης.
Παίρνεις στο μυαλό σου ανάποδα το χρόνο όπως πήρα κι εγώ ανάποδα τα τέσσερα σκετς της αγαπημένης μου ταινίας. Και αναπολείς. Μέχρι την πρώτη του νέου χρόνου. Μέχρι η ταινία να αρχίσει πάλι από την αρχή για να την ξαναδείς αλλιώς. Να προσέξεις τις λεπτομέρειες που τόσα χρόνια δεν είχες δει. Μια διαρκής ωφέλιμη ή και αναπόφευκτη επανάληψη μέχρι η ταινία να γίνει εντελώς δική σου.

Σωστά καταλάβατε. Η ταινία είναι κατά βάση η ίδια η ζωή μας. Αυτή ήταν η ζωή μας κι όχι άλλη. Μικρή και ταπεινή μα και μεγάλη. Σε ένα μήνα έχουμε πάλι πρεμιέρα. Για την ίδια ζωή στο ίδιο ασπρόμαυρο φιλμ.

Βασίλης Κριμπάς

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Δεκέμβριος, ο μήνας της Κάλπικης Λίρας - QuoterLand

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*