26/01/2022

Δεν έχει αρχή…και τέλος! Ένα τραγούδι 50 χρόνια μετά…


του Βασίλη Κριμπά

Πέρασαν σχεδόν 52 χρόνια από την ταινία "Λόλα" του Ντίνου Δημόπουλου και του Ηλία Λυμπερόπουλου με τη μαγικότερη, ίσως, ερμηνεία της Τζένης Καρέζη στο τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου και του Βαγγέλη Γκούφα "Δεν έχει αρχή". Η ταινία είχε μία σημαντική πορεία και το εν λόγω τραγούδι αγαπήθηκε ιδιαίτερα όπως γινόταν συνήθως με τις πραγματικά σπουδαίες συνθέσεις που ακούγονταν στα κλασικά Ελληνικά φιλμ της εποχής εκείνης. Για την ιστορία αναφέρω και τα άλλα δύο τραγούδια της ταινίας που ήταν το "Όνειρο δεμένο" και το "Χάθηκε το φεγγάρι" πάντα σε μουσική Ξαρχάκου και στίχους Γκούφα ερμηνευμένα από τους Πάνο Γαβαλά και Βίκυ Μοσχολιού αντίστοιχα.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Μισόν αιώνα μετά. Προτιμώ να το γράφω έτσι -μισόν αιώνα- για να τονίζω την ανθεκτικότητα του τραγουδιού στο χρόνο. Η Ηρώ Σαϊα μαζί με τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο θέλησαν να μας παρουσιάσουν από την αρχή το τραγούδι αυτό που μάθαμε από τα χείλη της αξέχαστης Τζένης. Ένα τραγούδι που από τη στιγμή που αντέχει πάνω από 50 χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχει τέλος…παρά τον τίτλο του "Δεν έχει αρχή"!

Σύγχρονος και λιτός ήχος -άλλωστε ο Ξαρχάκος μεγαλουργεί πάντα και στο ενορχηστρωτικό κομμάτι μιας σύνθεσης- και το κυριότερο η φωνή του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου που μπλέκεται τόσο όμορφα στο τραγούδι της Ηρώς Σαϊα της οποίας μπορείτε να απολαύσετε τις ερμηνείες για τις επόμενες 3 Δευτέρες στο Polis Art Cafe. "Δεν έχει αρχή" και τα πλάνα από το φιλμ περνούν μπροστά από τα μάτια μας, ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας. "Δεν έχει αρχή"…μα ούτε και τέλος!

(Συνολικές Επισκέψεις 206, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*