07/07/2022

η Δέσποινα Μπεμπεδέλη για την επιστροφή της στην αθηναϊκή σκηνή μετά από 10 χρόνια

η επιστροφή της Δέσποινας Μπεμπεδέλης

Μιη επιστροφή της Δέσποινας Μπεμπεδέληςα θεατρική παράσταση που βασίζεται στο βιβλίο της Φιλιώς Χαϊδεμένου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τις 23 Νοεμβρίου στο Θέατρο Βεάκη. Εκεί θα απολαύσουμε τη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη ύστερα από αποχή δέκα ολόκληρων χρόνων. Τόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο Θέατρο Κάππα, και συγκεκριμένα στο «Ματωμένο Γάμο».

η επιστροφή της Δέσποινας ΜπεμπεδέληςΗ ΜικρασιατιΚαταστροφή (1922) αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας του ελληνισμού, μια τραγική καμπή στην πορεία του. Η βίαιη έξοδος των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία υπήρξε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή δεκάδων χιλιάδων σελίδων. Πλήθος προσφύγων κατέφτασε στη Μητέρα Ελλάδα και μαζί του έφερε πρωτογενείς μαρτυρίες. Μέσα σε αυτό το ταλαίπωρο «κύμα» προσφύγων ήταν και η μόλις 23 ετών Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου, που είχε γεννηθεί σε μια μικρή κωμόπολη της Μικράς Ασίας, τα Βουρλά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σμύρνη.

Ο δυναμικός χαρακτήρας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα που διέκριναν τη Φιλιώ Χαϊδεμένου αποτέλεσαν εφόδια στον αγώνα της ενάντια στην εξάλειψη του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ έδωσε την αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε έναν ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

 Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1899 και έφυγε από τη ζωή λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της, το 2007. Φέτος, σχεδόν δέκα χρόνια από την απώλειά της, το Ίδρυμα Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» τιμά τη μνήμη της ανεβάζοντας τη θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Η σπουδαία ηθοποιός αναφέρθηκε στο ρόλο της και στην ηρωίδα που είχε γεννηθεί σε μια μικρή κωμόπολη της Μικράς Ασίας και ήρθε την Ελλάδα σε ηλικία 23 ετών. Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε μας συγκίνησε όλους. Δείτε τι είπε, σε video στο texnes-plus.gr.

(Συνολικές Επισκέψεις 219, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Texnes Plus 215 Articles
Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*