19/03/2024

Η δεξιά στον πόλεμο

Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης

Η δεξιά

Παρά τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές που υπάρχουν εντός της δεξιάς παράταξης, οι οποίες φαίνονται μεγάλες όμως στην ουσία δεν είναι, έχουμε πει και ξαναπεί πως στην μάχη πηγαίνει σύμπασα και ισχυρή σαν Ρωμαϊκή λεγεώνα. Οι εμφύλιοι ξεκινούν μετά από μεγάλες ήττες και κρατάνε λίγο. Εκεί βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα καλά κρυμμένα μίση και απωθημένα των «στρατηγών».

Η έννοια της εσωτερικής κριτικής σε κόμματα όπως η ΝΔ έχει να κάνει πιο πολύ με την θέληση να δηλώσεις παρών παρά να αμφισβητήσεις ουσιαστικά μια πολιτική. Βλέπε τις συναντήσεις μεταξύ Σαμαρά και Καραμανλή και τις φωτογραφίες που βγήκαν στην δημοσιότητα με μεγάλη «δυσκολία».

Είναι αδιανόητο στην κυριολεξία, να φτάνεις στο σημείο να πιστέψεις πως ο Σαμαράς θα μπει στην διαδικασία να αποσταθεροποιήσει, με ότι δύναμη και επιρροή διαθέτει εντός του κόμματος, τον Μητσοτάκη, για να στρώσει το χαλί επανόδου στον ΣΥΡΙΖΑ. Καλύτερα θα κατάπινε ένα μαγκάλι κάρβουνα θεωρώ.

Όσον αφορά τον Καραμανλή μπορεί να παίρνει τις αποστάσεις του από την κυβερνητική πολιτική και να φαίνεται πως ασκεί πιο σκληρή κριτική, όμως εάν οι εκλογές παγιώσουν την κυριαρχία Μητσοτάκη, θα λιγοστέψουν οι εμφανίσεις και τα υπονοούμενα. Τουλάχιστον για ένα διάστημα. Οι εκλογές που έρχονται είναι εξαιρετικά κρίσιμες για πολλούς. Και για τον ΠΘ και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το ΠΑΣΟΚ και για το ΜΕΡΑ.

Όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο, όποιος «φέρνει το λάφυρο σπίτι» δεν αμφισβητείται στην δεξιά παράταξη. Όποιος δεν μπορεί εκπαραθυρώνεται τάχιστα. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ειδικά ο Α. Σαμαράς. Το μόνο που τους έχει μείνει, είναι να υπενθυμίζουν πως είναι ακόμα εδώ. Πώς επηρεάζουν ακόμα τις φράξιες τους εντός του κόμματος, ότι ο λόγος τους μετράει. Κατά τα άλλα αποτελούν παρελθόν. Η ίδρυση ιδρύματος συνήθως επισφραγίζει την σύνταξη για τους πολιτικούς. Για τους καπιταλιστές απλά επιβεβαιώνει πως έχουν κάνει ικανοποιητικότατη συσσώρευση κεφαλαίου και κυνηγάνε και την υστεροφημία κι από πάνω.

Αυτό που δεν μπορώ να «κατανοήσω» είναι πως υπάρχουν, εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εντός του φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ τύπο, «τακτικές» που στην προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν τον Μητσοτάκη φτάνουν στο σημείο να εκμεταλλεύονται ακόμα και την παρουσία του Σαμαρά. Όποιος θυμάται το «μακρινό» μάλλον πια 2015 καταλαβαίνει. Κάποιοι το ξέχασαν.

Όταν ευαγγελίζεσαι πως είσαι η μεγάλη προοδευτική παράταξη του πολιτικού συστήματος, τον Σαμαρά μόνο σαν πολιτικό αντίπαλο τον βλέπεις και όχι ως βολικό «σύμμαχο» ανά διαστήματα. Ο ίδιος άλλωστε σου έκανε για άλλη μία φορά ξεκάθαρο το πως σε βλέπει εκείνος. Το πιο «ανησυχητικό» είναι πως την παρουσία Σαμαρά- Καραμανλή την επικαλούνται συχνά νεότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλουν στην επιφάνεια εσωτερικά ρήγματα στην ΝΔ, η νέα γενιά δηλαδή ενώ πολύ πιο σπάνια οι «βετεράνοι». Αυτό κάτι λέει.

Πρώτον δείχνει αδυναμία μετωπικής αναμέτρησης με την κυβέρνηση καθώς γίνεται αντιληπτό πως σε θεμελιώδη ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει όπως θα ήθελε και αναζητά πιο έμμεσους τρόπους αποσταθεροποίησης και δεύτερον την ίδια την πολιτική νοοτροπία κάποιων στελεχών, η οποία δεν απέχει και τόσο από τις πάγιες τακτικές της συντηρητικής παράταξης, της οποίας αυτοαποκαλούνται πολέμιοι. Όταν τα δύο μεγάλα κόμματα αρχίζουν να μοιάζουν, τότε κατά κανόνα κερδίζει αυτό που έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στην εξουσία, αυτό που έχει κυβερνήσει πιο πολύ

Χάρης Φιλιππάκης


mm
About Χάρης Φιλιππάκης 114 Articles
Ο Χάρης Φιλιππάκης συχνά αυτοαποκαλείται ιστορικός. Έχει αποφοιτήσει από κάποιο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας. Συνήθως μιλάει για ιστορία και πιο συγκεκριμένα για το Βυζάντιο και την αρχαία Ρώμη. Προσπαθεί βέβαια να μην κάνει διακρίσεις.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Τα συμπεράσματα από την πρόσταση δυσπιστίας - Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης - viewtag.gr
  2. Οι δύσκολες αναμετρήσεις που έρχονται - Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης - viewtag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*