Η διαχείρηση

Η διαχείριση της ήττας – Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης

Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να ήταν ένα ισχυρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως θα πρέπει γρήγορα να το «χωνέψει», να κατανοήσει τα αίτια της συντριβής του και να σχεδιάσει τάχιστα μια καθαρότατη και πολλή στοχευμένη στρατηγική για τον μήνα που μένει μέχρι τις επόμενες κάλπες. Εννοώ από άποψη αφηγήματος.

Η διαχείριση του αποτελέσματος μέχρι στιγμής από στελέχη και μη του κόμματος είναι ο «οδικός χάρτης» για την πλήρη συρρίκνωση των ποσοστών του. Αν συνεχιστεί η κριτική για τα αίτια της ήττας, να ασκείται στην αριστερά και στους πολίτες, το βαρέλι δεν θα χει πάτο σε ένα μήνα.

Είναι δυνατόν να «κατηγορείς» τον κόσμο και τα κόμματα της αριστεράς επειδή δεν κατάφερες να πείσεις του πολίτες; Αυτό είναι αλαζονεία και αβελτηρία.

Μια ματιά στα αποτελέσματα στον δυτικό τομέα Αθηνών, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αχαΐα θα βοηθήσει να ξεθολώσει το μυαλό από το χανγκόβερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε ούτε τα «παραδοσιακά» του «κάστρα» της τελευταίας δεκαετίας.

Δηλαδή κόσμος που παραδοσιακά πηγαίνει και ψηφίζει τον κεντροαριστερό πόλο του πολιτικού συστήματος, πήγε και ψήφισε τον «κεντροδεξιό» ή απέρριψε τον κεντροαριστερό, κινούμενος στα κόμματα της αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά είναι καταθλιπτικά.

Η εξήγηση αυτής της επιλογής για στελέχη και μη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης, η τρικυμία εν κρανίω των πολιτών και τα κόμματα της αριστεράς που δεν μπήκαν στην  διαδικασία να «παραδοθούν» άνευ όρων σε μια προγραμματική σύγκλιση για συγκυβέρνηση, με ένα κόμμα που έλεγε σε επίπεδο ηγεσίας πως δεν συναινεί σε κυβέρνηση «ηττημένων». Δηλαδή αν δεν ερχόταν πρώτο δεν έμπαινε σε καμία συζήτηση.

Το ίδιο κόμμα που έφερε την απλή αναλογική. Το ίδιο κόμμα που απέρριπτε τις οικονομικές θέσεις του ΜΕΡΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στρατηγικά έκανε λάθος σε αυτό. Δεν γίνεται όμως να ζητάς και τα ρέστα μετά, επειδή σε «υπονόμευε» εκλογικά ο Γ. Βαρουφάκης ή το ΚΚΕ. Προφανώς και θα το κάνουν. Πλέον μπήκε στο παιχνίδι και η πλεύση ελευθερίας.

Είναι όνειδος για νυν και πρώην αριστερούς να κριτικάρουν το λαό όταν αυτός δεν τους προτιμά. Αυτό δεν θα το συγχωρέσει ο κόσμος αν συνεχιστεί ως «στρατηγική» διαχείρισης της ήττας.

Οι βαριές ήττες φέρνουν εσωστρέφεια, σύγχυση και γκρίνια, όμως είναι πάντα πιο εποικοδομητικές από τις νίκες ή τις ασήμαντες ήττες. Φανερώνουν τις κάτω από το χαλί ανεπάρκειες και σου μαθαίνουν πολλά. Τι έκανες λάθος κυρίως. Με αυτές οδηγό και εφόσον είσαι σε θέση να αντιληφθείς τις ανεπάρκειες σου πας παρακάτω.

Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μήνα ώστε να το κάνει και όχι μια τετραετία όπως είχε. Είναι η τελευταία του ευκαιρία θεωρώ, όπως και του προέδρου του, που παρά το σοκ δείχνει να διαχειρίζεται κάπως πιο ψύχραιμα το αποτέλεσμα. Αν δεν συμβεί τότε οι λύσεις θα είναι πολύ συγκεκριμένες και λιγοστές από δω και πέρα.              

Χάρης Φιλιππάκης

Φωτογραφία άρθρου απο το site του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

1 thought on “Η διαχείριση της ήττας – Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης”

  1. Pingback: Εκλογές - Η επόμενη μέρα - viewtag.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top