Διάλογος

Διάλογος του Κράτους με επίδοξο Εκδότη βιβλίων

(Το κείμενο του Κώστα Δαρδανού, των εκδόσεων Gutenberg δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (λινκ στο τέλος του άρθρου) και είναι η απόδειξη του παραλογισμού που διέπει τον χώρο των εκδόσεων.
Ευχαριστώ τον Νότη Μαυρουδή, που μου το επεσήμανε.
Διαβάστε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα)

Ακολουθεί ένας φανταστικός διάλογος μεταξύ του Κράτους και ενός επίδοξου εκδότη βιβλίων. Αφορμή γι’ αυτόν τον διάλογο υπήρξε η αύξηση της τιμής του χαρτιού κατά 80% μέσα σε 6 μήνες. Σημειωτέον ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις τόσο στο χαρτί όσο και σε άλλες πρώτες ύλες και καύσιμα. Το βιβλίο απειλείται φανερά!

Κράτος: Καλησπέρα. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;

Εκδότης: Θέλω να γίνω εκδότης βιβλίων και ζητώ να μάθω τι χρειάζεται να πληρώσω ως Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Κρ.: Θα πληρώσεις, προκαταβολικά, 24% ΦΠΑ για όλα τα αντίτυπα των βιβλίων που θα εκδώσεις, πριν τα εκδώσεις, και θα εισπράξεις 6% μόνο όταν πουληθεί και το τελευταίο αντίτυπο.

Εκδ.: Χμ, θα προκαταβάλω 24% και θα εισπράξω –αν πουληθούν όλα τα αντίτυπα– 6%. Και τη διαφορά του 18%; Και τις τεράστιες αυξήσεις στο χαρτί, στο ρεύμα, στις πρώτες ύλες; Θα πρέπει να πληρώσω 24% ΦΠΑ στις ήδη αυξημένες τιμές, ενώ θα πουλάω με 6%;

Κρ.: Μην ανησυχείς, θα σου επιστρέψω τη διαφορά.

Εκδ.: Πότε;

Κρ.: Με τις υφιστάμενες συνθήκες, θα πάρει μήνες, ίσως και χρόνο.

Εκδ.: Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, κατ’ ουσίαν μου ζητάς να σε δανείσω ώστε να μπορώ να εκδώσω βιβλία και θα μου επιστρέψεις τα χρήματα άτοκα μετά από μήνες;

Κρ.: Δεν βρίσκω άλλον τρόπο για να γίνει αυτό.

Εκδ.: Ναι, αλλά με αυτόν τον τρόπο με ωθείς να εκδίδω μόνο ευπώλητα βιβλία, από τα οποία θα εισπράξω το σύνολο του 6%. Αρα, θα επιλέγω βιβλία μόνο με οικονομικά κριτήρια. Αυτός είναι ένας έμμεσος «αποκλεισμός» των αντιεμπορικών βιβλίων, ένα είδος οικονομικής «λογοκρισίας».

Κρ.: Τι να κάνουμε; Ετσι λειτουργεί καλύτερα το σύστημα.

Εκδ.: Ναι, αλλά έτσι μου δεσμεύεις τη ρευστότητά μου και θα δυσκολευτώ να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου προς εσένα, προς τους προμηθευτές και το προσωπικό και να επενδύσω σε νέα βιβλία. Με ωθείς σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Κρ.: Μπορείς να απευθυνθείς σε επιχειρήσεις που έχουν κάθετη παραγωγή βιβλίου. Τους δίνεις το ηλεκτρονικό σου αρχείο και σου παράγουν έτοιμο προϊόν, τιμολογώντας το με 6% ΦΠΑ. Τέτοιες εταιρείες υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία, την Τουρκία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκδ.: Μου λες, δηλαδή, ότι προτιμάς να χάσεις έσοδα από ΦΠΑ, αν επιλέξω να τυπώσω τα βιβλία μου σε άλλες χώρες;

Κρ.: Μπορείς να επιλέξεις και ελληνικές εταιρείες κάθετης παραγωγής.

Εκδ.: Ναι, αλλά αν όλοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο παραγωγής βιβλίων, τότε θα κλείσουν εκατοντάδες μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις: τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, εταιρείες χάρτου κ.ά. Λίγες, μεγάλες εταιρείες που θα αντέξουν θα μονοπωλήσουν την αγορά, νοθεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό. Επιπλέον, οι προεκτυπωτικές εργασίες (μετάφραση, διόρθωση, σελίδωση), που συνιστούν μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής του βιβλίου, θα παραμείνουν στο 24% ΦΠΑ. Λύνοντάς μου μέρος μόνο του προβλήματος, μου δημιουργείς άλλα και χειρότερα.

Κρ.: Και τι προτείνεις;

Εκδ.: Να εξισώσεις τον ΦΠΑ παραγωγής και πώλησης του βιβλίου. Ο ΦΠΑ παραγωγής να μειωθεί στο 6%. Αυτό το μέτρο δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αντιθέτως θα με διευκολύνεις στη ρευστότητά μου.

Κρ.: Πώς δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος; Αν ο ΦΠΑ στην παραγωγή του βιβλίου μειωθεί στο 6%, τότε όλα τα διαφημιστικά φυλλάδια και τα άλλα προϊόντα εκτύπωσης θα «βαπτίζονται» βιβλία για να επωφεληθούν από τη μείωση, και το ταμείο μου θα έχει μεγάλη μείωση εσόδων.

Εκδ.: Σου έχω λύση και γι’ αυτό.

Κρ.: Να την ακούσω.

Εκδ.: Μπορείς να ζητάς να αναγράφεται υποχρεωτικά το ISBN της έκδοσης σε όλα τα τιμολόγια παραγωγής του βιβλίου. Το ISBN είναι ο μοναδικός, διεθνής αριθμός για κάθε βιβλίο και παρέχεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Με αυτόν τον τρόπο η μείωση στον ΦΠΑ των υπηρεσιών παραγωγής του βιβλίου θα αφορά μόνο βιβλία και δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αφού τόσο η παραγωγή όσο και η πώληση του βιβλίου θα επιβαρύνονται με 6%.

Κρ.: Ωραία ιδέα. Θα το σκεφτώ.

Εκδ.: Να το σκεφτείς καλά, γιατί οι πολιτισμένες χώρες προστατεύουν το βιβλίο κι εσύ οφείλεις να δίνεις στους πολίτες σου το καλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top