Dj: Ή είσαι ή δεν είσαι

Dj: Ή είσαι ή δεν είσαι

Θα ξεκινήσω με μια μεγάλη αλήθεια. 

Κανείς, το τονίζω, κανείς πολιτογραφημένος έλληνας dj δεν κατάφερε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Δεν αναφέρομαι σε ένα ή δύο guest ή σε κάποιες αρπαχτές ή σε μια δυο έξτρα εμφανίσεις σε Ίμπιζα Παρίσι Κάννες ή όπου αλλού θέλεις. 

Μιλάω για σοβαρή και μακρόχρονη καριέρα, για να μη παρεξηγηθεί κάποιος που ενδεχομένως έγραψε (λέμε τώρα…) στο κοντέρ του μια σεζόν, στα ξένα.
Ουδείς έλληνας, παλαιότερος ή νεότερος από πλευράς ηλικίας, ντισκ τζόκει, είτε θεωείται κλαμπάτος είτε είναι ραδιοφωνικός ή είναι τηλεοπτικός ή ότι άλλο θέλετε βάζετε, δεν κατόρθωσε ποτέ του, τονισμένο το ποτέ, να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.
Στη διάρκεια των 70’ς αλλά κατά κύριο λόγο στα 80’ς και στα 90’ς πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν το βάπτισμα του πυρός.
Οι κονσόλες τα πικ απ που δεν ήταν πάντα mk2 και οι ποικίλες δυσκολίες στη σωστή και on time μίξη οδήγησαν πολύ κόσμο να φύγει νωρίς από το άθλημα. 
Αρκετοί παρέμειναν και είτε έκαναν καριέρα είτε έβγαλαν τρελά νυχτοκάματα. Πολλοί μάλιστα υπερεκτιμήθηκαν σε σημείο τέτοιο μάλιστα που να μη μπορεί να ακολουθήσει η φήμη τους την πραγματική τους υπόσταση ως μετρ της κονσόλας. 
Είναι προφανές λοιπόν ότι σε εκείνα τα χρόνια ήταν αυταπόδεικτη η μεγαλύτερη ικανότητα του να μιξάρεις.
Όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα και σαφώς πιο βατά στην πράξη όταν επικράτησαν οι κονσόλες με τα cd players. Τότε ήταν που κάθε δυστυχισμένος μπορούσε σε ένα τέταρτο να βαφτιστεί dj. 
Το τι έχουν δει τα μάτια μας έκτοτε δεν περιγράφεται σε ένα ολόκληρο βιβλίο κατορθωμάτων. 
Μοντέλα, αληθινά ή ιμιτασιόν, ηθοποιοί, κλόουν, δημοσιοσχεσίτες, μαϊντανοί, άρχισαν να βαφτίζονται ντισκ τζόκει και να παριστάνουν τον Morales σε καφέ σε ταβέρνες σε μεζεδοπωλεία σε σουσάδικα και σε πανηγύρια.
Αποτυχημένοι λιμοκοντόροι με αμφισβητούμενη καριέρα σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις εμφανίστηκαν από το πουθενά να παριστάνουν τον Robbie Rivera ή τον Danny Tenaglia με την ανοχή φυσικά ορισμένων ιδιοκτητών που έβλεπαν την πιθανότητα της «κονόμας» να είναι κρυμμένη πίσω από αυτά τα πειράματα.
Η μαγεία του έλληνα dj των 80’ς σε πραγματικές disco ανυπέρβλητη. Αν δεν μέτραγες το σύστημα σε ξεπερνούσε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που περιείχαν ορισμένους φελλούς και λοιπά παράσιτα, σε χρόνο μηδέν.
Η γοητεία του έλληνα dj στα 90’ς ήταν επίσης εμφανής ακόμη και χωρίς mk2 με cd δηλαδή στο πρόγραμμα καθώς δεν υπήρχε η «ρημάδα η τεχνολογία» να σε βοηθάει να παριστάνεις τον Bob Sinclar ή τον Roger Sanchez  χωρίς μεγάλο φόβο να φας γιαούρτι.
Στη δεκαετία του 2000 τα πράγματα άλλαξαν και ευνόησαν πολλά νούμερα να διακριθούν. Με τον αυτόματο συγχρονισμό κομματιών όλα έγιναν ένα. Όσο για την τρέχουσα δεκαετία εκεί ήταν που η κατάσταση ξέφυγε. Με ένα στικάκι που περιλαμβάνει «κλεμένο» υλικό ή κακής ποιότητας κομμάτια κατεβασμένα στη ζούλα από το you tube ο κάθε ένας, σχετικός και μη, γίνεται θεός όπου θέλει και όπως να’ ναι, στο mix cloud, στο facebook, στη γειτονιά του, στην άνω κάτω ραχούλα…
Με την ίδια ευκολία που παριστάνει τον house dj master μπορεί να μιξάρει και κανένα Οικονομόπουλο με κανένα Καρρά για να πάνε τα φαρμάκια κάτω… 
Με το ίδιο πάθος που ποζάρει στη selfie και αυτοανακηρύσσεται σε σταρ κάνει και την περιοδεία του με ήχους από σκυλάδικα και ότι νάναι στην επαρχία.
Τύφλα να΄χει ο Erick Morillo και ο Sandy Rivera και ο Carl Cox. Τι  παραπάνω έχουν αυτοί από τον Dj Πουθενά;
Όσο για τους μαγαζάτορες εκεί να δεις. Ευτυχισμένοι ποστάρουν αγγελίες βραδιών με την παρουσία του dj άγνωστου που θα προκαλέσει σεισμό και σου λένε ανενδοίαστα: Ετοιμάσου για το χαμό που έρχεται στην καφετέρια που χωράει με το ζόρι 80 όρθιους…
 Ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα βαφτίζουν beach party τα events που έχουν στο χώρο τους με πρωταγωνιστές δυστυχισμένους κυνηγούς του 40ευρου που παίρνουν για μεροκάματο κόβοντας τα φτερά και την όποια δυνατότητα επιβίωσης πολλών παλαιών και καταξιωμένων από τα νυχτερινά τους χιλιόμετρα σε Αθήνα και περιφέρεια πραγματικών djs που αρνούνται να υποκύψουν στην ξεφτίλα σεβόμενοι το όνομα τους τον εαυτό τους την ιστορία τους ακόμη κι αν έχουν ανάγκη και το παραμικρό μεροκάματο…
Τυχάρπαστοι βάζουν ένα MC ή τα αρχικά DJ στο όνομα τους που είναι γραμμένο λατινικά ή greeklish και γίνονται οδηγοί…

Αυτή είναι η εικόνα. Σας αρέσει δεν σας αρέσει. Αυτό είναι το σήμερα. Κι αυτή είναι η ευκολία με την οποία καθένας ή βαφτίζεται dj και ποστάρει βίντεο όπου μιξάρει με τάμπλετ και με κονσόλα που δεν είναι καν συνδεδεμένη σε ρεύμα για τα μάτια του κόσμου ή χορεύει ατάραχος με το έτοιμο μιξαρισμένο προγραμματάκι που του έδωσε ο κολλητός…

Ή είσαι o Avicii ή δεν είσαι.

 Βασίλης Λούκας

 

Σχόλια

2 thoughts on “Dj: Ή είσαι ή δεν είσαι”

  1. Pingback: Dj: Ή είσαι ή δεν είσαι - QuoterLand

  2. Pingback: DJ: ή είσαι όπως ήσουν κάποτε ή θα προχωρήσεις στο σήμερα! | God Is A DJ.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top