Πρεμιέρα έκανε το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, που όπως διατείνεται και το δελτίο τύπου είναι η πιο καθαρά εικαστική δουλειά του.
Ο αγαπημένος θεατρικός δημιουργός έχει καταθέσει αρκετές αισθητικές προτάσεις στο παρελθόν. Το νέο του έργο διακρίνεται για τον διάλογο που ανοίγει με την Ιστορία της Τέχνης και ειδικότερα για τον έρωτα του Ροντέν με την Κλοντέλ, υπό το πρίσμα των διάσημων έργων του Φιλί και η Πύλη της Κόλασης, που δίνει και το όνομά του στο θεατρικό έργο.
Με αφορμή το Φιλί, αφηγείται την παραγνωρισμένη ερωτική ιστορία του Πάολο Μαλατέστα και της Φραντσέσκα ντα Πολέντα. Η παράστασή του διακρίνεται για την αφηγηματικότητα όπως συνηθίζει στις δουλειές του, αλλά εδώ δίνει περισσότερο χώρο στην εικαστικότητα και στην πλαστικότητα που προκύπτει. Τους ρόλους των τεσσάρων ερωτευμένων υποδύονται ο Γιώργος Γλάστρας, ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, η Χριστίνα Μαξούρη και η Λυγερή Μητροπούλου.

Υπόθεση
Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού έχει ως αφετηρία δύο θυελλώδεις ερωτικές ιστορίες. Η πρώτη συνέβη τον 19ο αιώνα. Δύο από τους σημαντικότερους γλύπτες του κόσμου, ο Αύγουστος Ροντέν και η Καμίγ Κλοντέλ, ερωτεύονται. Ο Ροντέν, που διατηρούσε παράλληλα άλλη μόνιμη σχέση, ανακαλύπτει και εμπνέεται από την ιστορία ενός παράνομου ζευγαριού του 13ου αιώνα, του Πάολο και της Φραντσέ- σκα. Εκείνοι έζησαν έναν κρυφό έρωτα, ενώ η Φραντσέσκα ήταν παντρεμένη με τον αδερφό του Πάολο.
Ο Ροντέν θα δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά γλυπτά όλων των εποχών, τον Σκεπτόμενο, την Πύλη της Κόλασης και το Φιλί, που απεικονίζει τους αγκαλια- σμένους Πάολο και Φραντσέσκα. Και θα γίνει διάσημος. Αντίθετα, η πατριαρχική εποχή θα διαλύσει το ταλέντο και τον ψυχισμό της Καμίγ Κλοντέλ και θα την κλείσει σε ψυχιατρείο για 30 χρόνια.
Η παράσταση
Καταρχάς, ο Γιάννης Καλαβριανός ανήκει σ’ εκείνους τους καλλιτέχνες που είναι δραματουργοί και ταυτόχρονα οι σκηνοθέτες των έργων τους, δίνοντας μια ολοκληρωμένη σκηνική πρόταση. Στην Πύλη της Κόλασης αξιοποίησε το υλικό του με έναν πιο εικαστικό και ποιητικό τρόπο. Καθοριστικής σημασίας στην αισθητική της παράστασης παίζουν τα σκηνικά της Μαρίας Καραθάνου και τα κοστούμια της Βάνας Γιαννούλα.
Το «ακατέργαστο μάρμαρο» στο οποίο κάθονται οι 4 ηθοποιοί περιγράφει με έναν πολύ απλό και εικαστικά ενδιαφέρον τρόπο την ιδιότητα του Ροντέν και της Κλοντέλ, αλλά και το υλικό από το οποίο φτιάχτηκε το Φιλί με έμπνευση τον Πάολο και την Φραντσέσκα. Αντίστοιχα, τα λευκά κοστούμια των χαρακτήρων δείχνουν την αγνή αγάπη που ένιωσαν οι χαρακτήρες αλλά και τον «καμβά» ενός ατελιέ.
Ίσως είναι περιττό το βίντεο στο φόντο της σκηνής, όπου απεικονίζεται σε δύο στιγμές η Λυδία Φωτοπούλου. Από πραγματολογική σκοπιά, η επιλογή της Φωτοπούλου έχει μια συμβολική σημασία, καθώς είχε ερμηνεύσει επιτυχώς την Κλοντέλ στην παράσταση «Camille Claudel: Το κύμα της τρέλας» το 2011 σε σκηνοθεσία Στ. Κρασανάκη. Από την άλλη δεν δίνει κάτι παραπάνω στην σκηνοθεσία της παράστασης.
Πολύ χρήσιμα για την πρόσληψη της παράστασης είναι το πρόγραμμα που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική και ένα χρονολόγιο που μοιράζουν στο ταμείο για την οικογένεια Μαλατέστα, την καριέρα του Ροντέν και της Κλοντέλ αλλά και για σημαντικά γεγονότα της Γαλλίας. Στη δραματουργία της παράστασης θα μπορούσε ο σκηνοθέτης Καλαβριανός να αποσιωπήσει μερικές πληροφορίες με χρονολογίες και έργα χωρίς να στερήσει κάτι από το έργο του.

Οι ερμηνείες
Η διανομή της παράστασης κρίνεται ιδιαίτερα πετυχημένη, ιδίως στους ρόλους του Πάολο και της Φραντσέσκα που υποδύονται ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος και η Χριστίνα Μαξούρη. Οι δύο ηθοποιοί κατάφεραν να χτίσουν μια σκηνική χημεία που αναδεικνύει τον αγνό και συνάμα παράφορο έρωτά τους, που καταλήγει μοιραία και αποτέλεσε την έμπνευση για το Φιλί. Τη Μαξούρη την έχουμε ξαναδεί σε δουλειές του Καλαβριανού και έχει αποδείξει πολλάκις τις ερμηνευτικές ικανότητές της -τσεκάρετε τα τραγούδια της Σωτηρίας-. Ο Κ. Ζωγράφος έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ προσεγμένες δουλειές όπως τον Άμλετ σε σκηνοθεσία Λυγίζου και την Ορέστεια σε σκηνοθεσία Τερζόπουλου.
Όσον αφορά το έτερο ζευγάρι της παράστασης, τον Γιώργο Γλάστρα ως Ροντέν και τη Λυγερή Μητροπούλου ως Κλοντέλ, η χημεία τους δε φαίνεται το ίδιο δυνατή, αλλά ίσως συνάδει και με τη μονομερή σχέση των χαρακτήρων τους. Όταν ακολουθούν χωριστούς δρόμους και η Κλοντέλ αρχίζει να τρελαίνεται, η ηθοποιός βρίσκει περισσότερα πατήματα.
Συνολικά, η Πύλη της Κόλασης είναι μια καθαρή δραματουργική πρόταση με εικαστικό πρόσημο και ταλαντούχους ηθοποιούς. Ακόμα και αν δεν είναι καθολικά γνωστοί οι γλύπτες ή οι εραστές που προηγήθηκαν αυτών, το έργο αποτελεί ένα εγκώμιο στον έρωτα που έχει τη δύναμη να σε εξυψώνει και μπορεί να καταλήξει από την απόλυτη ευτυχία στον αφανισμό.

Ταυτότητα της παράστασης:
- Κείμενο Γιάννης Καλαβριανός
- Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός
- Σχεδιασμός Φωτισμών Εβίνα Βασιλακοπούλου
- Σκηνογράφος Μαρία Καραθάνου
- Ενδυματολόγος Βάνα Γιαννούλα
- Βοηθός σκηνοθέτη Αλεξία Μπεζίκη
- Βοηθός ενδυματολόγου Τζίνα Ηλιοπούλου
- Σχεδιασμός ήχου Κώστας Μπώκος
- Σχεδιασμός Βίντεο Βασίλης Κουντούρης
- Επιμέλεια κίνησης Μαριάννα Καβαλλιεράτου
- Φωτογραφίες Πάρις Μέξης (Art Director), Πάτροκλος Σκαφίδας (Φωτογράφος)
- Μουσική Θοδωρής Οικονόμου
- Ερμηνεία Γιώργος Γλάστρας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου
- Ιστορικός σύμβουλος Ελένη Δρίβα
- Σε βίντεο Λυδία Φωτοπούλου
Αναστάσης Πινακουλάκης








