19/03/2024

Είδα το «Girls and Boys» με τη Δώρα Παρδάλη σε σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου

Είδα το «Girls and Boys»

Η εμπειρία μιας παράστασης, της πρώτης μου μετά την καραντίνα, ήταν απολαυστική. Το «Girls and Boys» είναι ένα συγκλονιστικό έργο.

Οι αρετές του έργου πολλές και δομημένες τόσο αριστοτεχνικά ώστε να προκαλέσουν το σοκ που ήθελε ο συγγραφέας στον θεατή.

Η μετάφραση του έργου έγινε από τη σκηνοθέτη που το ανακάλυψε και παρέδωσε ένα κείμενο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της κραυγής που ήθελε να βγάλει ο συγγραφέας για τη βία.

Δεν θέλω να κάνω (πολλές) σποϊλεριές, αν και η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν.

Η Δώρα Παρδάλη μας καθήλωσε από την πρώτη στιγμή. Ενσάρκωσε τόσο ζωντανά τον χαρακτήρα της γυναίκας που από λούζερ στέκεται στα πόδια της, και τον έρωτά της για τον αποφασιστικό, ντούερ (δεν τους λένε στα τέντεξ αυτούς τους τύπους που τα καταφέρνουν όλα;) που όμως μετά γίνεται αυτός λούζερ και τότε εκρήγνυται ένας καταπιεσμένος βίαιος άνθρωπος.

Μπορεί ένας πετυχημένος άντρας να αντέξει την κατρακύλα ενώ η σύντροφος, η γυναίκα του πετυχαίνει και πάει καλύτερα στη δουλειά απ΄ ότι αυτός;

Πώς η φιλοδοξία πνίγει τον έρωτα;

Κοιτούσα το σκηνικό και αναρωτιόμουν τι «θέλει να πει ο ποιητής». Όμως όσο κι αν το έργο ξεκινάει με χιούμορ και με έξυπνες ατάκες που χαλαρώνουν το θεατή εντούτοις παρακολουθούμε και συμπάσχουμε με ένα πρόσωπο που πενθεί. Γι’ αυτό το πένθος μας μιλάει η πρωταγωνίστρια και έτσι καταλαβαίνεις ότι σκηνικό παραπέμπει σε ένα σπίτι που έχει βυθιστεί το πένθος.

Βγαίνεις από το θέατρο και οι αισθήσεις σου είναι σε εγρήγορση: Πώς το ξεκίνησε και πού κατέληξε;

Ο φίλος μου, ο Αντρέας Πασσάς, που είδαμε παρέα την γενική πρόβα της παράστασης  μου σχολίασε μετά: μια αντεστραμμένη Μήδεια. Και είχε δίκιο.

Το έργο αναφέρεται σε ένα σύγχρονο φαινόμενο, τον οικογενειακό αφανισμό. Ο συγγραφέας απέχει από βαρετά ηθικοπλαστικά κλισέ και φτιάχνει μια ιστορία που το χιούμορ παλεύει με τον σπαραγμό.

Είδα το «Girls and Boys»
Δώρα Παρδάλη μαζί με τον σκύλο τον Ζαχαρία και Άννα-Μαρία Στεφαδούρου

Οι κυρίες της παράστασης, Άννα-Μαρία Στεφαδούρου, ως μεταφράστρια και σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια, Δώρα Παρδάλη έχουν στήσει μια μαγική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.  Ρυθμός, ερμηνεία, παύσεις, ψίθυροι κραυγές: όλα τόσο φυσιολογικά και αβίαστα.

Νομίζω ότι η μοναδική αδυναμία της παράστασης ήταν οι φωτισμοί. Είμαι βέβαιος ότι  θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο άριστο παίξιμο της κυρίας Παρδάλη και να αναδείξουν το σκηνικό της κυρίας Ηλέκτρας Σταμπούλου.

Είδα το «Girls and Boys»
Φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Όλα αυτά τα μαγικά τα ζήσαμε στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41 στο Γκάζι) και δεν με ένοιαζε που φορούσα μάσκα! Έτσι πρέπει.

Για να υπάρχουν ηθοποιοί επί σκηνής, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, φωτιστές, ενδυματολόγοι, φωτογράφοι, μουσικοί, για να δουλέψουν τα θέατρα πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας (οι θεατές) και να δείχνουμε υπευθυνότητα (οι πολιτικοί…). Οι εποχές είναι δύσκολες και οι παραστάσεις, οι καλλιτέχνες, ολόκληρος ο κόσμος του πολιτισμού χρειάζεται τη στήριξή μας.

Σημειώστε: Girls and Boys, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 για 12 παραστάσεις!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2231 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*