01/10/2023

Είδα το «Γκουντ Λακ» του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Γερογιάννη

Είδα το «Γκουντ Λακ»

«Γκουντ Λακ» είναι η παράσταση που θα θυμάμαι για καιρό για το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες της. Τι άλλο θέλει μια παράσταση για να θεωρηθεί επιτυχημένη;

Το έργο του μάστορα της γραφής και της περιγραφής συναισθημάτων και κοινωνικών καταστάσεων, Βασίλη Κατσικονούρη, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι υπάρχουν άνθρωποι που αφουγκράζονται ό,τι συμβαίνει γύρω μας και μπορούν να το κάνουν τέχνη.

«Γκουντ Λακ» είναι το όνομα μιας μπάντας, μιας παρέας τριών παιδιών που ονειρεύονται το αύριο τους. Τα τρία μέλη του γκρουπ  Άλκης, Γιάννης, Έλενα κουβαλάνε το κέφι, την απόγνωση, τη μοναξιά, τα όνειρα και τις αυταπάτες των 20άρηδων της προηγούμενης δεκαετίας. Η κρίση δεν έχει χτυπήσει ακόμη με το σκληρό της πρόσωπο την ελληνική κοινωνία. Τα θεμέλια όμως υπάρχουν.
Υπάρχει και ο Μιτς, ένας περίεργος τύπος, τόσο όμως αναγνωρίσιμος, που το παίζει μάνατζερ. Είναι ο καταλύτης για να βγουν στην επιφάνεια φόβοι, εγωισμοί, και οι κρυφές πτυχές των χαρακτήρων των ηρώων.

Είδα το «Γκουντ Λακ»
Χαρακτηριστική σκηνή της παράστασης «Γκουντ Λακ»

Το κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη είναι πραγματικά ένα διαμάντι. Εξαιρετικοί διάλογοι, τόσο αληθινοί, χωρίς φτιασιδώματα. Χιούμορ, μαύρο βιτριολικό χιούμορ όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Τα όνειρα που τσαλακώνονται, η ανάγκη της επιβίωσης αλλά και η αχτίδα αισιοδοξίας της νιότης καταγράφονται με έναν μοναδικό τρόπο!
Και αυτό το εξαιρετικό κείμενο η Μαργαρίτα Γερογιάννη το έχει μετατρέψει σε ένα φρενήρες θέαμα με καλοδουλεμένο εσωτερικό ρυθμό και φαντασία που δεν σ’ αφήνουν να χαλαρώσεις ούτε λεπτό.

Η δουλειά που έχει κάνει η σκηνοθέτης με τους ηθοποιούς της είναι ουσιαστική και έτσι εμείς οι θεατές απολαμβάνουμε μια παράσταση που ρυθμός και οι ερμηνείες είναι απολύτως φυσικές.

Είδα το «Γκουντ Λακ»
Άλκης Μπακογιάννης, πρώτος από αριστερά /Γιάννης Διακάκης / Αγγελική Νοέα

Ο Άλκης (Άλκης Μπακογιάννης) είναι ο αρχηγός του γκρουπ και φυσικά θεωρεί ότι ο κόσμος αλλά και η μπάντα του ανήκει. Με τα τερτίπια του Μητς (Ερρίκου Λίτση) ο Άλκης βγάζει όλον το κακό του εαυτό απέναντι στους στον Γιάννη (Γιάννης Διακάκης) και την Έλενα (Αγγελική Νοέα)

Η Έλενα τραγουδάει και έχει δεσμό με τον Άλκη, αλλά και θεωρεί τον Γιάννη φιλαράκι της και τον νοιάζεται  και ο Γιάννης, ο ντράμερ, είναι χαμένος μεταξύ της αγάπης στην άρρωστη μητέρα του και σε έναν εσωτερικό του κόσμο τόσο εύθραυστο και έωλο.
Οι ερμηνείες τους είναι υποδειγματικές. Δεν προδίδουν το κείμενο, ούτε τους χαρακτήρες που υποδύονται. Διαθέτουν και οι τρεις αυτοί νέοι ηθοποιοί μια ξεχωριστή λάμψη και ερμηνευτικές ικανότητες που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή ακόμη κι όταν μεταφέρουν τα σκηνικά στοιχεία επί σκηνής.

Είδα το «Γκουντ Λακ»
Ο Ερρίκος Λίτσης

Ο Ερρίκος Λίτσης, γνωστός κυρίως από τις ταινίες του Γιάννη  Οικονομίδη, ερμηνεύει με εξαιρετικό τρόπο έναν Looser ατζέντη που ζει μια ζωή μεταξύ αλήθειας και ατελείωτων ψεμάτων. Μανιπουλάρει τα νέα παιδιά και καταφέρνει να βγάλει προς τα έξω τις ανασφάλειες και τα αδιέξοδά τους. Το δράμα του Μητς είναι ότι έχει επίγνωση της κατάστασής του και αυτό κάνει τον ρόλο αυτό ακόμη πιο τραγικό.

Μη ξεχνάμε, ένα έργο του Κατσικονούρη έχει ορατές τις επιπλέον αναγνώσεις που απαιτούνται για να αντιληφθείς τους χαρακτήρες, τα πάθη τους αλλά και την εποχή που ζουν.
Το φινάλε του έργου βρίσκει τους ήρωες ηττημένους από τα όνειρά τους μεν, αλλά μαζί δε,  να ετοιμάζονται να πάνε να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

Η μουσική επιμέλεια της παράστασης είναι του συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη  και της σκηνοθέτου Μαργαρίτας Γερογιάννη  και φυσικά έχει και αυτή σημαντικό «ρόλο» στην παράσταση.

Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από τη μέρα που είδα την παράσταση και όμως είναι τόσο ζωντανή στο μυαλό μου! Θα πάω να την ξαναδώ!

Γιάννης Καφάτος

Είδα το «Γκουντ Λακ»
Τα όνειρα που τσαλακώνονται, η ανάγκη της επιβίωσης αλλά και η αχτίδα αισιοδοξίας της νιότης καταγράφονται με έναν μοναδικό τρόπο και ερμηνεύονται εξαιρετικά από τους τρεις ηθοποιούς

Info:

«ΓΚΟΥΝΤ ΛΑΚ»  του Βασίλη Κατσικονούρη – Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, στο θέατρο Radar

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Γερογιάννη

Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Κατσικονούρης-Μαργαρίτα Γερογιάννη

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία-Φωτισμοί: Μαργαρίτα Γερογιάννη-Αναστασία Δαφερέρα

Κίνηση: Αγγελική Νοέα

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Μητς: Ερρίκος Λίτσης

Γιάννης: Γιάννης Διακάκης

Άλκης: Άλκης Μπακογιάννης

Έλενα: Αγγελική Νοέα

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 λεπτά με διάλειμμα

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-radar/gkount-lak/

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15 € κανονικό και 12 € μειωμένο

ΘΕΑΤΡΟ RADAR

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 – Αθήνα, Στάση Μετρό ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

τηλ.: 210 9769294


mm
About Γιάννης Καφάτος 2125 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Είδα το «Γκουντ Λακ» του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Γερογιάννη - Fragilemag | Ηχογραφώντας το βουητό της πόλης
  2. Είδα το «Γκουντ Λακ» του Βασίλη Κατσικονούρη | fragilemag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*