21/06/2021

Είδα τον «Θείο Βάνια» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη

Θέατρο Νέου Κόσμου στη σκηνή Bios Main

Θείο Βάνια

O «Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ είναι ένα πανανθρώπινο, κλασικό, έργο του διεθνούς ρεπερτορίου που με έναν μοναδικό τρόπο μας φέρνει αντιμέτωπους με τις παραιτήσεις, τις απογοητεύσεις, τις χίμαιρες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθορίζουν τις ζωές μας.

Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν χάνουν τον σκοπό για τον οποίο αγωνίζονται μια ζωή;

Η παράσταση της Μαρίας Μαγκανάρη, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου είναι μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσει κάθε θεατρόφιλος.
Στη σκηνή του θεάτρου BIOS οι χαρακτήρες του Τσέχοφ, αυτού του μοναδικού μάστορα των ανθρώπινων συναισθημάτων, παραδίδονται στον θεατή σε μια μαγική στιγμή για το θέατρο.

Επειδή «εν αρχή ην ο λόγος» ας ξεκινήσω την περιγραφή των εντυπώσεών μου από την παράσταση με τη μετάφραση του έργου.
Η κυρία Χρύσα Προκοπάκη έχει κάνει μια ξεχωριστή δουλειά στην μετάφραση – απόδοση του κειμένου. Μακάρι να τυπωθεί και να έχουμε τη δυνατότητα να το απολαύσουμε και ως ανάγνωσμα.

Με αυτό το όπλο και τις οδηγίες της Μαρίας Μαγκανάρη, οι ηθοποιοί της παράστασης δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και μας χαρίζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Τα τραγικά με τα γκροτέσκα στοιχεία του έργου σε μια απόλυτη ισορροπία.
Ο πόθος, το ερωτικό κάλεσμα, η απόγνωση, ο θυμός, η κομπορρημοσύνη, η παραίτηση όλα τα συναισθήματα που περιγράφονται στο έργο, οι ηθοποιοί της παράστασης τα σωματοποιούν και τελικά επί σκηνής βλέπουμε αληθινούς χαρακτήρες που πάσχουν.

Μου έκανε εντύπωση ακόμη και η εκφορά του λόγου που σε μερικά σημεία μου θύμισε την αντίστοιχη εντύπωση που μου γεννήθηκε βλέποντας την Οδύσσεια του Μπομπ Γουίλσον.

Θείο Βάνια
Σύρμω Κεκέ (αριστερά) , Ανθή Ευστρατιάδου

Η Σόνια, αυτή η Σόνια, που νομίζω όλες οι ηθοποιοί θα ήθελαν να ενσαρκώσουν! Η Σόνια όπως μας την αποδίδει η Σύρμω Κεκέ είναι από τις καλύτερες ερμηνείες που έχω δει και σίγουρα θα τη θυμάμαι για πάντα. Τόσο αληθινή σε κάθε αλλαγή διάθεσης. Τόση δύναμη στο σώμα της, ακόμη και στις σκηνές που αποσυρόταν.

Θείο Βάνια
Γιωργής Τσαμπουράκης (αριστερά) και Κώστας Κουτσολέλος

Ο Γιατρός Άστρωφ, ένας πολύ ιδιαίτερος και απαιτητικός ρόλος, αποδόθηκε τόσο κομψά από τον Γιωργή Τσαμπουράκη. Πόσο αβίαστα και αληθινά άλλαζε κι αυτός ψυχολογικές καταστάσεις. Αστείος και λάγνος, σε μια στιγμή με μια φυσικότητα και λιτότητα και με μια τεράστια εσωτερικότητα που έφτανε σε κάθε άκρη του θεάτρου.

Ο Κώστας Κουτσουλέλος ήταν ένας έξοχος «θείος Βάνιας» όπως και η Ανθή Ευστρατιάδου ως Έλενα, το ίδιο και ο Βασίλης Καραμπούλας: απέδωσε έξοχα τον «καταλύτη» για την ψυχική διάθεση των ηρώων του έργου, τον καθηγητή Σερεμπριακώφ.

Θείο Βάνια
Βασίλης Καραμπούλας

Ο Δημήτρης Ντάσκας ως Τελιέγκιν και η σκηνοθέτης Μαρία Μαγκανάρη που έπαιζε τον ρόλο της Μαρίνας, αλλά και η κυρία Ασπασία Κράλλη στον ρόλο της Μαρίας Βασίλιεβνα ολοκληρώνουν το μωσαϊκό των χαρακτήρων που έφτιαξε ο Τσέχωφ και που τους είδαμε στην καλύτερη τους εκδοχή.

Η Μαρία Μαγκανάρη, ως σκηνοθέτης, έστησε μια ξεχωριστή παράσταση με ρυθμό, σωστή διδασκαλία των ηθοποιών και πραγματικά, πολλές εβδομάδες μετά την παρακολούθησή της εξακολουθώ να τη «βλέπω».
Μοναδική εμπειρία αυτή η παράσταση! Δείτε τη!

Γιάννης Καφάτος

Info:
Ο Θείος Βάνιας, του Άντον Τσέχοφ – Θέατρο Νέου Κόσμου
Στο BIOS ΜΑΙΝ, Πειραιώς 84 (τηλ. 21034253350)
Από Τετάρτη έως Κυριακή και μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2020

(Συνολικές Επισκέψεις 558, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1919 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*