Είδα: «Unfriend»

Είδα: «Unfriend», για πρώτη φορά η κωμωδία του Moffat στην Ελλάδα

Favorite

Η εταιρεία Happy Productions και ο Αντώνης Γαλέος παρουσιάζουν κατ’ αποκλειστικότητα τη μαύρη κωμωδία Unfriend στο θέατρο Νέος Ακάδημος.

Το Unfriend γράφτηκε το 2020 από τον σπουδαίο σύγχρονο συγγραφέα Steven Moffat (Doctor Who, Sherlock, Dracula, Coupling) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο West End σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία. Μία από τις πιο προβεβλημένες παραστάσεις της σεζόν, το Unfriend, έχει ως πρωταγωνίστρια σε κωμικό ρόλο-έκπληξη την Κατερίνα Διδασκάλου που μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες ερμηνείες σε δραματικούς ρόλους. Πλάι της βρίσκονται μεταξύ άλλων αναγνωρισμένοι πρωταγωνιστές του θεάτρου και της τηλεόρασης: ο Σόλων Τσούνης, η Βάσω Λασκαράκη και ο Δημήτρης Κουρούμπαλης.

Υπόθεση: Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ο Πέτρος και η Ντέπι, ένα αγαπημένο «καθωσπρέπει» ζευγάρι, γνωρίζεται με την Έλσα, μια εκκεντρική διαχυτική χήρα! Συμφωνούν από ευγένεια, να παραμείνουν σε επαφή στα social media. Λίγους μήνες αργότερα η Έλσα τους επισκέπτεται απρόσκλητη, ανακοινώνοντάς τους ότι θα μείνει μαζί τους 1 ολόκληρη εβδομάδα! Με άλλα λόγια τους «γίνεται τσιμπούρι», φέρνοντάς τους σε δύσκολη θέση! Όταν το ζευγάρι αποφασίζει να αναζητήσει κάποια στοιχεία στο διαδίκτυο για την ανεπιθύμητη φιλοξενούμενή τους, αφού δεν ξέρουν τίποτα για αυτή, ανακαλύπτουν ότι μπορεί να είναι μια στυγνή δολοφόνος, μια serial Killer! Μια περιστασιακή γνωριμία διακοπών, δεν είναι πλέον μόνο ένα βάρος που θέλουν να ξεφορτωθούν -και δεν ξέρουν πως- αλλά ενδεχομένως και μια θανάσιμη απειλή για τους ίδιους και τα παιδιά τους! Nα είναι οι φήμες του διαδικτύου αληθινές;

Η παράσταση

Ο Αντώνης Γαλέος είναι αεικίνητη φιγούρα του θεάτρου, τόσο ως μεταφραστής όσο και ως σκηνοθέτης. Στο Unfriend, αξιοποιεί και τις δύο του ιδιότητες συστήνοντας μια ιδιαίτερα σύγχρονη κωμωδία στο αθηναϊκό κοινό. Η κωμωδία αυτή έχει μια σημερινή γλώσσα, αξιοποιώντας τη γενιά των social media, καθώς ακόμη και ο τίτλος περιγράφει τη διαδικασία που «παύεις να είσαι φίλος» μέσω διαδικτύου. Ταυτόχρονα, είναι από τις λίγες περιπτώσεις παραστάσεων κωμωδίας, που δύο από τα βασικά πρόσωπα της πλοκής είναι παιδιά -και μάλιστα ερμηνεύονται από παιδιά-, αποτελώντας στην πράξη μια πρόταση οικογενειακής κωμωδίας. Το ύφος του έργου χαρακτηρίζεται από τους σύγχρονους και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, το μαύρο χιούμορ -συχνά βιτριολικό που περιστρέφεται γύρω από τον αινιγματικό-φονικό χαρακτήρα της Έλσας-, η άμεση γλώσσα και η αναπαράσταση μιας σημερινής οικογένειας.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Έλσας, συναντάμε την Κατερίνα Διδασκάλου. Η αναγνωρίσιμη ηθοποιός έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια σε κόντρα ύφος από ό,τι την έχουμε συνηθίσει, τσαλακώνοντας την αψεγάδιαστη εικόνα της. Απολαυστικότατη ερμηνεία δίνει στον ρόλο του Πέτρου ο Σόλων Τσούνης, με αστείρευτη ενέργεια και άνεση στους ρυθμούς της κωμωδίας. Πλάι του η Βάσω Λασκαράκη ως Ντέπι, σε μια πιο «τηλεοπτική» ερμηνεία, χωρίς έντονες διακυμάνσεις. Ξεχωρίσαμε στην παράσταση τον χαρισματικό μικρό Μανώλη Γκίνη, που γνωρίσαμε από τη σειρά Τα Καλύτερα μας Χρόνια. Ο Γκίνης υποδύεται σε διπλή διανομή τον Άλεξ, τον γιο της οικογένειας που είναι εθισμένος στα βιντεοπαιχνίδια και είναι συναισθηματικά αποστασιοποιήμενος από τους γονείς του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη άνεση στην σκηνή και δυναμική στην ατάκα, χαρακτηριστικά εξίσου σημαντικά στην κωμωδία.

Συνολικά η παράσταση έχει καλή ροή, και αποτελεί μια διαφορετική πρόταση στο απαιτητικό είδος της κωμωδίας, που φέτος φαίνεται να μονοπωλείται από φαρσοκωμωδίες του προηγούμενου αιώνα ή και παλιότερα. Η βασική ιδέα του έργου ωστόσο θεωρούμε πως δεν είναι αρκετά δυνατή ώστε να αποτελέσει τη βάση της πλοκής, ενώ το βρετανικό χιούμορ χάνει στη μετάφραση. Ειδικά οι ατάκες για τα εντερικά προβλήματα του μικρού και τα αέρια που βγάζει, παραπέμπουν σε πιο παρωχημένες κωμωδίες για το ευρύ κοινό.

Μια δεύτερη αδυναμία της σκηνοθεσίας εντοπίζεται στην εναλλαγή των σκηνών, που διαρκούν αρκετά, με κλείσιμο της αυλαίας και προβολή οπτικών εφέ και βίντεο, που δεν συμβαδίζουν με την πλοκή του έργου. Η κωμωδία χρειάζεται πιο γρήγορους ρυθμούς για να λειτουργήσει και να πετύχουν οι «καταστάσεις παρεξηγήσεων» που περιγράφονται στις σκηνές. Μάλιστα, σε ένα σημείο εμφανίζεται ο «ανεπιθύμητος» Γείτονας (τον υποδύεται ο Δημήτρης Κουρούμπαλης) και κάνει ακροβατικές κινήσεις που δεν κολλάνε με το προφίλ του ήρωα που υποδύεται. Ανάμεσα στις σκηνές παίζεται και ως μουσικό χαλί η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη, ενός μεγάλου καλλιτέχνη μεν, που δεν ταιριάζει αισθητικά με την υπόλοιπη παράσταση δε. Η παράσταση θα μπορούσε να λειτουργήσει και χωρίς τη συγκεκριμένη μουσική επιλογή.

Καταληκτικά, το Unfriend που παρουσιάζεται στον Νέο Ακάδημο, είναι μια ευχάριστη παράσταση για όλη την οικογένεια, η οποία χωρίς να έχει αξιώσεις για μεγάλα μηνύματα, συστήνει στο θεατρικό κοινό μια ιδιαίτερα σύγχρονη κωμωδία μέσα από μια εκλεκτή διανομή συντελεστών.

Info για την παράσταση:

  • Συντελεστές: Συγγραφέας: Steven Moffat
  • Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επιμέλεια: Αντώνης Γαλέος
  • Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Σταμάτης Κραουνάκης
  • Σκηνικά: Valentino Marengo
  • Κοστούμια: Σοφία Δριστέλα & Χαρά Μποτσιβάλη
  • Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
  • Βοηθοί Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μεφσούτ / Ελένη Τσιναρέλη
  • Ενορχήστρωση / Επιμέλεια Ήχων: Δημήτρης Ανδρεάδης
  • Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
  • Γραφιστική Επιμέλεια: Μαύρα Γίδια
  • Videos: Διόνυσος Σούλης
  • Μαλλιά / Μακιγιάζ: Le Boudoir
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
  • Προβολή/Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα
  • Διανομή: Έλσα: Κατερίνα Διδασκάλου Ντέπι: Βάσω Λασκαράκη Πέτρος: Σόλων Τσούνης Γείτονας: Δημήτρης Κουρούμπαλης Αστυνόμος Τουρλίδης: Άρης Αντωνόπουλος Μυρτούλα (κόρη): Γεωργία Μεσαρίτη Άλεξ (γιος): Μανώλης Γκίνης / Αμέρικο Μέλης Οι χαρισματικοί 12άχρονοι Μανώλης Γκίνης και Αμέρικο Μέλης
  • Διάρκεια παράστασης: 95’

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top