24/09/2021

Οι Einsturzende Neubauten επιστρέφουν στην Αθήνα με ένα show αφιερωμένο στα “Greates Hits” τους

einsturzende

Οι Einstücrzebde Neubauten επιστρέφουν στην Αθήνα για ένα μοναδικό "Greatest Hits" show, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στο Gazi Music Hall.

Πέρα από την παρουσία ορισμένων ακόμα βοηθητικών μουσικών, η μπάντα φέρνει μαζί της ένα φορτίο 800 κιλών που αποτελεί το χαρακτηριστικό “ηχητικό οπλοστάσιο” πάνω στο οποίο βασίζεται η δημιουργία της μουσικής τους που, όπως και αν χαρακτηρίζεται (industrial, post-industrial, experimental, avant-garde, noise), παραμένει δύσκολα συγκρίσιμη, για περισσότερα από 35 χρόνια.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους της συγκεκριμένης παραγωγής, αλλά και της χρονικής της διάρκειας, δεν θα υπάρξει opening act.

Η προπώληση ξεκινάει στα 33 ευρώ (το ένα) και τα 60 ευρώ (τα δύο) και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί στα 36 ευρώ (το ένα) και τα 66 ευρώ (τα δύο). Στο ταμείο, η τιμή θα είναι 39 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: τηλεφωνικά στο 11876, σε όλα τα καταστήματα Public, Seven Spot, Reload, Media Martk και το viva.gr.

Η "Greatest Hits" Tour, που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2017, με μία διπλή εμφάνιση στο εντυπωσιακό Elbphilharmonie του Αμβούργου – που έγινε sold out σε χρόνο ρεκόρ – αποδεικνύει πως αυτή η μπάντα παραμένει απόλυτα ζωντανή μετά από σχεδόν 37 χρόνια εντατικής μουσικής έκστασης. Το συνοπτικό περίγραμμα της πολυτάραχης ιστορίας τους δείχνει το γιατί αυτή η πορεία δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.

Σαν κατασκεύασμα ή οντότητα, οι Einstürzende Neubaten είναι μία από τις ελάχιστες γερμανικές μπάντες που έδωσαν μία αυθεντική ώθηση στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή μέσα από το πρωτοποριακό έργο τους. Έχουν επηρεάσει πολυάριθμες άλλες μπάντες και ρεύματα – από το χοροθέατρο μέχρι τις εικαστικές τέχνες – και έχουν εμπνεύσει ταινίες, ακόμα και πολύ πρόσφατες – από τον Schlingensief μέχρι τον Tarantino.

Πρότι ο Τύπος αρχικά χλεύασε τη μπάντα ως μία παράξενη “παραδοξότητα μέσα στη διαιρεμένη πόλη”, εκείνοι καθιερώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα από τα αναγνωρισμένα μεγάλα ονόματα του παρόντος και της pop κουλτούρας, επηρεάζοντας μία ολόκληρη γενιά και προσφέροντας συχνά, ακόμα και τώρα, το προσχέδιο πάνω στο οποίο βασίζεται η πειραματική μουσική, τέχνη και performance.

Χαρακτηριζόμενοι από τον πρωτότυπο και ριζοσπαστικό επαναπροσδιορισμό του όρου “μουσική”, οι Einstücrzebde Neubauten συχνά προχωρούν σε ασυνήθιστες και πρωτοπόρες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα εκείνη με τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Sogo Ishii. Έχουν μοιραστεί μακρύπνοες εμπειρίες μέσα από θεατρικά projects γνωστών σκηνοθετών και δραματουργών, όπως οι Peter Zadek, Heiner Móller και Leander Haussmann, που ο Καλλιτεχνικός Τύπος έχει δεχθεί με ενθουσιασμό.

Από το 2014, η μπάντα έχει κερδίσει ακόμα περισσότερη αναγνώριση μέσα από μία έκθεση που έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει ως θέμα της τη Γερμανική τέχνη. Οργανωμένη από το Ινστιτούτο Goethe, αφιερώνει ένα τμήμα της στους Einstürzende Neubaten.

Το πρώτο, πολυαναμενόμενο, "Greatest Hits" album της μπάντας κυκλοφορεί πλέον από τον Νοέμβριο του 2016. Πρόκειται για μία επιτυχημένη, προσεκτικά επιλεγμένη διατομή σε ολόκληρη την δουλειά της μπάντας, σε μία διάρκεια μεγαλύτερη των 35 ετών. Όλα τα τραγούδια παρουσιάζονται σε remastered εκτελέσεις, ενώ το "Hause der Lóge" σε remixed. Όπως ήταν η αρχική ιδέα, που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω οικονομικής στενότητας,  το συγκεκριμένο κομμάτι παρουσιάζεται εμπλουτισμένο με έγχορδα και πνευστά όργανα.

Φυσικά, ο τίτλος "Greatest Hits" πρέπει να εκληφθεί μέσα από ένα, προφανώς,  ειρωνικό και χιουμοριστικό πνεύμα, όπως είναι η πρόδηλη διάθεση της μπάντας. Έτσι, για άλλη μία φορά, οι Einstücrzebde Neubauten μας προσφέρουν τα πειστήρια για τη διαρκή αποτελεσματικότητα της δικής τους ακουστικής μακροχρόνιας θεραπείας. Τα μέλη της μπάντας έχουν ξεπεράσει εντελώς την δυσφορία του Τείχους του Βερολίνου, τα αποκαλυπτικά οράματα και την επιθυμία θανάτου παλαιότερων ημερών.

Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Στο μεταξύ, οι ίδιες ένθερμες επιθυμίες εξακολουθούν να οδηγούν το ακούραστο πνεύμα των πρωτοπόρων: οι Einstücrzebde Neubauten θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε μία αιώνια αναζήτηση για τον ήχο που παραμένει ακόμα ανεξερεύνητος.

(Συνολικές Επισκέψεις 476, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Φώτης Βουδούρης 106 Articles
Γεννήθηκε Μάρτιο του 1993 και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία μετά το 2013. Είναι λάτρης των ταινιών, σειρών, anime και του σαρκασμού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*