31/01/2023

Η έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Μούστρη στο Black Duck


    Η γκαλερί του Black Duck Multiplarte  ανοίγει την φετινή χειμερινή σαιζόν της με την έκθεση φωτογραφίας «Timescapes» του φωτογράφου “τοπίου” Αλέξανδρου Μούστρη που εγκαινιάζεται την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 8:00 μμ.

Οι φωτογραφίες του καλλιτέχνη επιχειρούν μια ονειρική αναπαράσταση της ροής.

Ο  Χρόνος, το βασικό υπόστρωμα της ύπαρξής μας,  αποτελεί την πρωταρχική αλλά και την ύστατη ροή.  Η ρευστή φύση του νερού είναι ο εικονικός φορέας του Χρόνου. Η θάλασσα, με την μεγαλειώδη έκταση της, είναι ένας αντιπροσωπευτικός εκφραστής αυτής της ροής. Όπως και τα σύννεφα. Και τα δύο, που μέσω της κινητικότητάς τους αλλά κυρίως λόγω του μεγέθους τους, εμπεριέχουν την έννοια της «ασάφειας ορίων», αποτελούν το καταλληλότερο υπόβαθρο εικονοποίησης. 

Ο χρόνος ως δυναμική ασάφεια μιας άγνωστης πηγής ρέει προς απροσδιόριστο προορισμό και οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Μούστρη παρουσιάζουν αυτό το πάγωμα του ρέοντος υγρού, του ρέοντος χρόνου.

Σε πολλές φωτογραφίες η ροή αυτή εμφανίζεται παράλληλα και με κάποιο στοιχείο του παρελθόντος το οποίο είναι συνήθως σε αχρηστία ή εγκατάλειψη.

   Τα τοπία που παρουσιάζονται με κυρίαρχο στοιχείο την θάλασσα και τα σύννεφα, σταματούν την δυναμική τους ροή είτε ως στιγμιαία αποτύπωση είτε ως ένα ονειρικό πεδίο, όπου πάνω του ή μέσα του, το παρελθόν γίνεται εγκατάλειψη.

timescapes-01-viewtag

Όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης,

    «Υπάρχει ένα λογικό αδιέξοδο να διαχειριζόμαστε κάτι άγνωστο όπως τον Χρόνο με τους δικούς του όρους, όπως το "πρίν", το "ποτέ" και το "μετά". Αυτή την αναπόδραστη παιδική αφέλεια όμως καλούμαστε να ζήσουμε ως το "τέλος".

Η σχέση μου με τον χρόνο ποτέ δεν υπήρξε αρμονική. Απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η αδυναμία κατανόησής του με οδηγούσε σε εικονοποιήσεις και μεταφορές. Είτε ως βέλος που διαπερνά ένα απροσδιόριστο κενό, είτε ως υγρό στην εικονική κοίτη ενός στρεβλωμένου ποταμού, είτε ως κυματισμός, αλλά και πολλές άλλες.
Στις περισσότερες αναπαραστάσεις στην φαντασία μου ο χρόνος ήταν φυσικά ροή και συνακόλουθα το νερό ήταν ο καταλληλότερος εικονικός φορέας του. Η θάλασσα με την μεγαλειώδη της έκταση ήταν ένας καλός εκφραστής αυτής της ροής. Και τα σύννεφα επίσης.

 


mm
About Φώτης Βουδούρης 106 Articles
Γεννήθηκε Μάρτιο του 1993 και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία μετά το 2013. Είναι λάτρης των ταινιών, σειρών, anime και του σαρκασμού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*