Ελέγχοντας

Ελέγχοντας την ιστορία

Κάθε φορά που βγαίνει στην επιφάνεια μια αστοχία ή ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα πρόβλημα, ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η αντιπολίτευση εντοπίζουν τον «αδύναμο» κρίκο της υπόθεσης, τον στοχοποιούν και προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση μέσω αυτού (παραιτήσου τάδε). Αυτή η τακτική δεν είναι λάθος (αν και προκαθορισμένων δυνατοτήτων), καθώς την εφάρμοσε με επιτυχία η προηγούμενη αντιπολίτευση εις βάρος του, προκαλώντας μεγάλη φθορά, στην ήδη υπάρχουσα όμως. Με την παρούσα κυβέρνηση τα πράγματα είναι αλλιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι λάθος μέχρι στιγμής. Το ότι δεν μπορεί να πείσει, με βάση τις δημοσκοπήσεις πάντα, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες που άλλοι έρχονται από το «αναξιόπιστο» παρελθόν του (σκίσιμο μνημονίων), άλλοι από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα ΜΜΕ ως προς την παθιασμένη υπεράσπιση του έργου της παρούσας κυβέρνησης, άλλοι από την ανύπαρκτη ταξική αυτογνωσία στην χώρα, άλλοι με την θεωρητική τελμάτωση της αριστεράς και άλλοι από την τακτική που ακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο στην επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων.

Ποια είναι αυτή;

Δεν αναγνωρίζω το πρόβλημα- δεν υφίσταται πρόβλημα-δεν έχoυμε κάνει κάτι λάθος (βλέπε ανασχηματισμό). Με αυτό τον τρόπο, που προϋποθέτει φυσικά να έχεις τα ΜΜΕ στο πλευρό σου, ελέγχεις πλήρως την εξέλιξη της ιστορίας. Στην ουσία είναι σαν να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά. Όταν αυτή η τακτική δεν βγαίνει τότε φταίνε οι αστάθμητοι παράγοντες, τα ακραία πια φυσικά φαινόμενα, η άναρχη δόμηση, οι απείθαρχοι Έλληνες ή οποιοσδήποτε άλλος. Προσοχή! Χωρίς ΜΜΕ στο πλευρό σου αυτή η τακτική δεν φέρνει αποτελέσματα. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ την εφάρμοσε, αλλά δεν είχε τύχη καθώς όλα τα ΜΜΕ ήταν απέναντι του. Επιτελούσαν το δημοσιογραφικό καθήκον σε αυτή την περίπτωση με πρωτόγνωρο ζήλο, άρα ο έλεγχος της ιστορίας έπαυε να βρίσκεται στα χέρια του αποκλειστικά.

Από την στιγμή λοιπόν που δεν αναγνωρίζεται το πρόβλημα, τότε δεν υπάρχει και πρόβλημα κι αν υπάρχει το βιώνουν συγκεκριμένοι πολίτες. Οι υπόλοιποι απλά το ακούν ωραιοποιημένο και τροποποιημένο κατάλληλα. Είναι σαν η αντιπολίτευση να πολέμα με σφεντόνες ενώ έχει εφευρεθεί η πυρίτιδα, την οποία δεν διαθέτει. Τίποτα βέβαια δεν είναι αδύνατο, αρκεί να το επιτρέψει η συγκυρία.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα όρια και τις αντοχές της κυβέρνησης . Πολύ απλά γιατί όταν ο κόσμος δεν ακούει ότι υπάρχει φθορά, τότε δεν υπάρχει φθορά, δεν υπάρχει αστοχία, δεν υπάρχουν προβλήματα. Η εξέλιξη της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο (το καλοκαίρι θα κρίνει πολλά) και η συνέχιση μιας ζωής κεκλεισμένων των θυρών ίσως προκαλέσουν μια έκρηξη, ίσως όμως. Εν απουσία «αξιόπιστου» δεύτερου όμως, απομακρύνεται το ενδεχόμενο.

Μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας θα συνεχίσει για καιρό να κάνει τα στραβά μάτια σε όσα αντιλαμβάνεται από ψίθυρους και να εξωραΐζει καταστάσεις.

Γιατί;

Για να μην ξανάρθουν «οι κομμουνιστές», «οι απάτριδες», «οι τρομοκράτες», «τα μιάσματα». Το μόνο που θα άλλαζε άρδην τις ισορροπίες είναι τα Ελληνοτουρκικά. Αυτός ο παράγοντας είναι ο απόλυτος σύμμαχος όσον αφορά την συσπείρωση που προκαλεί, αλλά και ο απόλυτος εχθρός όταν τα πράγματα στραβώσουν. Το να περιμένεις να στραβώσουν όμως για να επωφεληθείς είναι εθνικά ασυγχώρητο. Εκεί αναλογίζεσαι βέβαια πως η παράταξη που κυβερνά, θα ήταν ικανή να φτάσει ως εκεί για να ξαναπάρει την εξουσία και κάπως έτσι γίνεσαι ίδιος με αυτόν που πολεμάς, για να το κερδίσεις.

Απίστευτα ναρκοθετημένη πίστα η Ελληνική. Είναι για θαυμασμό όσοι πολεμούν ακόμα με τις σφεντόνες. Το ενδεχόμενο να ενωθούν, δεν τους «περνάει» απ’ το μυαλό πάντως. Προαιώνιο πρόβλημα, που οδηγεί στην εξόντωση το καθένα ξεχωριστά. Όσο συνεχίζει να συμβαίνει αυτό, τόσο ο καθένας από μόνος του θα αποτελεί έναν εύκολο στόχο. Ενωμένοι ίσως να έχουν μια ελπίδα. Αυτός που θα καταφέρει να ενώσει αυτό το παζλ, αν, όταν και εφόσον, θα είναι «φτιαγμένος» για μεγάλα, για πολύ μεγάλα πράγματα.   

Χάρης Φιλιππάκης

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top