Η Έλενα Ακρίτα αποκαλύπτει «Το μυστικό

Η Έλενα Ακρίτα αποκαλύπτει «Το μυστικό της Μπλε πολυκατοικίας» – Βιβλιοπαρουσίαση

Πόση απόσταση χωρίζει την Κηφισιά από τα Εξάρχεια; 

Και η Φιλοθέη, πώς μπαίνει στην ιστορία; 

Τελικά υπάρχει πολιτικός που δεν έχει μυστικά που δεν θέλει να αποκαλυφτούν; Υπάρχει άνθρωπος που κρατάει μυστικά για τον εαυτό του και μόνο;

Είναι ακόμη μπλε η Μπλε πολυκατοικία στα Εξάρχεια;

Ας αφήσουμε τις δικές μου απορίες  – που στόχευαν στη δημιουργία ατμόσφαιρας – και ας διαβούμε το κατώφλι της μέσα από το καινούργιο αστυνομικό μυθιστόρημα της Έλενας Ακρίτα. Εκεί η ατμόσφαιρα, η αγωνία και δράση περισσεύουν. 
Πέρσι, περίπου τέτοια εποχή με παγωμένο τσάι στο σαλόνι της στο πατρικό σπίτι της Φιλοθέης είχα ενημερωθεί για την πορεία των …ερευνών του νέου εγκλήματος. Ο «Φόνος πέντε αστέρων» με είχε κερδίσει ως αναγνώστη, όπως και χιλιάδες άλλους και όλοι μας περιμέναμε την επόμενη περιπέτεια της Ελσινόρης Χατζή. Η δημοσιογράφος που τιμά την ιδιότητά της – σε μια εποχή που πολλοί  δημοσιογράφοι στην πραγματική ζωή …δεν … –  και δεν σταματάει την έρευνα αν δεν βρει αυτό που αναζητά, πληρώνοντας το εκάστοτε τίμημα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα έγκλημα που διαπράχτηκε μπροστά στα μάτια της, και μιας δολοφονίας που έγινε σαραντατόσα χρόνια πριν!
«Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας»  (εκδόσεις Διόπτρα)  έχει  όλη  την αγωνία που χρειάζεται ένα καλό αστυνομικό βιβλίο και μια δομή που κρατάει το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη – είτε είναι μυημένος  στην αστυνομική λογοτεχνία, είτε όχι.
Οι ήρωες της Ακρίτα είναι καλοδουλεμένοι ως χαρακτήρες, με όλο το υπόβαθρο που χρειάζεται για να είναι αναγνωρίσιμοι. Ως αναγνώστης αισθάνθηκα κοντά σε αυτούς που έπρεπε να είναι οικείοι, και την απόσταση που καλλιεργούν οι άνθρωποι που ως απόμακροι κάνουν καριέρα. 
Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου της αποκαλύπτει τη μαεστρία με την οποία δουλεύει την υπόθεση.
Ναι η Έλενα Ακρίτα «κεντάει» με τις λέξεις της και δημιουργεί ένα έργο τέχνης μεταφέροντας με τον δικό της – μοναδικό – τρόπο εικόνες, πρόσωπα και τον χαρακτήρα της Αθήνας  του σήμερα. Η Ακρίτα, όπως και κάποιοι άλλοι πετυχημένοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, χρησιμοποιεί την πόλη ως χαρακτήρα, που βάζει κι αυτός το λιθαράκι του στην πλοκή, την εξέλιξη και την «κάθαρση» της υπόθεσης.

Αποφεύγω να μιλάω για την υπόθεση βιβλίων που παρουσιάζω, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αστυνομικά. Στο «Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας» την ίδια ώρα που ήθελα να τρέξω στις σελίδες του να δω την εξέλιξη της ιστορίας άλλο τόσο ήθελα να συνεχίσω την ανάγνωση όσο πιο αργά γίνεται για να απολαύσω την τέχνη της συγγραφέως.

Ακόμη και ως δημοσιογράφος, μου έκανε καλό το βιβλίο. Η Έλενα Ακρίτα είναι μαστόρισσα στις συνεντεύξεις και στο σχετικό κεφάλαιο που η Ελσινόρη παίρνει μια συνέντευξη πήρα ένα καλό μάθημα! 
Γιάννης Καφάτος
 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top