08/03/2021

«Ελιγμοί» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά από το Θέατρο 104 – Δείτε την παράσταση στο youtube

Ελιγμοί

Το έργο του Ισπανού συγγραφέα Eduardo Galan, «Ελιγμοί», ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο 104 σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά και μετάφραση Μαρία Φωτεινάτου.

…και τώρα τις μέρες της καραντίνας, που τα θέατρα είναι κλειστά μπορείτε να δείτε την παράσταση στο διαδίκτυο.

Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Θοδωρή Βουρνά να “ξαναδεί” την παράσταση του ως θεατής και να μας ξαναπεί την ιστορία της:

Ο σκηνοθέτης της παράστασης «Ελιγμοί», Θοδωρής Βουρνάς

Οι ελιγμοί είναι ένα έργο που το οδηγεί η πλοκή του.
Σε κάθε σκηνή ανατρέπονται τα δεδομένα των χαρακτήρων και έτσι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που ξεπερνά τα όρια τους.
Με γοητεύει η ταχύτητα αυτής της ιστορίας, οι ελιγμοί των χαρακτήρων είναι απρόβλεπτοι και αποτελούν μια συνεχή πρόκλησή, δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς που θα καταλήξουν και πως θα πράξουν.

Αυτό το παιχνίδι των χαρακτήρων και των “ταυτοτήτων” που παίρνουν δημιουργεί εκπλήξεις στους θεατές κι αυτό μου αρέσει. Νιώθω ότι είναι μια ιστορία που έχει ακόμα κοινό που θέλει να τη δει.

Λίγα λόγια για την παράσταση «Ελιγμοί»

Ένα ζευγάρι, ο Ντάριο και η Μπελέν – ο πρώτος ηθοποιός και η δεύτερη στρατιωτικός – προσπαθούν να «ελιχθούν» και να βγουν αλώβητοι από την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, παλεύοντας με την αλήθεια που αποδεικνύεται πιο σκληρή από το ψέμα.
Ένας υπολοχαγός και ένας σκηνοθέτης τους φέρνουν αντιμέτωπους με την εξουσία, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Εξουσία στην τέχνη και εξουσία στον πόλεμο. Πότε η άσκηση εξουσίας υπερβαίνει τα όρια και ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας; Ποιος ο ρόλος του θύτη και ποιος του θύματος, όταν το ίδιο το άτομο έχει την ελευθερία να «ελίσσεται» στην προσπάθειά του να πετύχει τους στόχους του; Όσο όμως κι αν οι ήρωες επιχειρούν να «αν-ελιχτούν», το κοινωνικό σύστημα επεμβαίνει, περιορίζοντας τα περιθώρια τους και στερώντας τους την ικανότητα να εξουσιάζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Eduardo Galan

Μετάφραση: Μαρία Φωτεινάτου

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς

ΠΑΙΖΟΥΝ: Λάζαρος Βασιλείου, Αλέξανδρος Νταβρής,

Τάκης Παρασκευόπουλος, Δήμητρα Στάικου 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνικά: Κασσιανή Λεοντιάδου

Artworks on scene: Frank Moth

Ενδυματολόγος: Σοφία Λεγάτου

Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας

(Συνολικές Επισκέψεις 156, 1 επισκέψεις σήμερα)
Κι είμαστ' ακόμα ζωντανοί στην καραντίνα μας προστατευμένοι
CAR SEAT HEADREST «HOLLYWOOD», το Τραγούδι της Δευτέρας (Video)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1887 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*