27/06/2022

«Ελληνικά Γράμματα» – Ο εκδοτικός οίκος που έκλεισε ο ΔΟΛ επιστρέφει

Ελληνικά Γράμματα

Μια νέα περίοδος ξεκινά για τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα».

Ο εκδότης Παύλος Παπαχριστοφίλου, εκπληρώνοντας ένα χρέος στον κόσμο που συνεργάστηκε και αγάπησε τα «Ελληνικά Γράμματα» και απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών, είναι έτοιμος να δώσει νέα πνοή στον εκδοτικό οίκο. Να κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε το 2010, όταν ο ΔΟΛ, ιδιοκτήτης τότε του εκδοτικού οίκου, ανακοίνωσε την παύση της λειτουργίας του, δημιουργώντας έναν σοβαρό κραδασμό στον χώρο του βιβλίου: «Τα Ελληνικά Γράμματα δεν έχουν πει την τελευταία
τους λέξη», είχε δηλώσει τότε με βεβαιότητα ο Παύλος Παπαχριστοφίλου για τον εκδοτικό οίκο που ξεκίνησε ο πατέρας του, το 1957 και που ο ίδιος αργότερα κατέστησε έναν από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους της χώρας.

Τα «Ελληνικά Γράμματα», με κύριο προσανατολισμό τη λογοτεχνία και το παιδικό βιβλίο, θα λειτουργούν παράλληλα με το «Πεδίο», τον εκδοτικό οίκο που ίδρυσε ο Παύλος Παπαχριστοφίλου το 2009 και ο οποίος εξειδικεύεται κατά κύριο λόγο στο επιστημονικό βιβλίο και το δοκίμιο.
Παρά τις δυσοίωνες οικονομικές συγκυρίες, τα «Ελληνικά Γράμματα» μπαίνουν στον εκδοτικό στίβο με τα πρώτα βιβλία της «νέας ζωής» τους στα μέσα Νοεμβρίου του 2017.

Στον τομέα της λογοτεχνίας έχουν επιλεγεί δύο αστυνομικά βιβλία και ένα επιστημονικής φαντασίας.
Το πρώτο ανήκει σε έναν μετρ του είδους, τον καταξιωμένο και πολυδιαβασμένο (και στη χώρα μας) Ιταλό Αντρέα Καμιλλέρι. Ο τίτλος του είναι «Η εξαφάνιση της Λάουρα» (Noli me tangere), με πρωταγωνίστρια, τη Λάουρα, μια όμορφη γυναίκα, αλλά σύνθετη και ασυνήθιστη προσωπικότητα, γύρω από την εξαφάνιση της οποίας εξυφαίνεται μια μυστηριώδης ιστορία. Στο βιβλίο αναδεικνύεται η μαεστρία του Καμιλλέρι να δομήσει την ιστορία του σχεδόν αποκλειστικά μέσα από διαλόγους.

Ελληνικά Γράμματα

 

Το δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Πέντε μικρές αδικίες» (Ogni giorno ha il suo male), υπογράφεται από ένα νέο και πολλά υποσχόμενο όνομα της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Ιταλό Αντόνιο Φούσκο, πρώην αστυνομικό, τον οποίο τα «Ελληνικά Γράμματα» θα συστήσουν στο ελληνικό κοινό μέσα από τις ιστορίες του επιθεωρητή Καζαμπόνα. Μέσα από τις ιστορίες του ο Φούσκο αναδεικνύει την ιστορία, την κουλτούρα και την ομορφιά της Τοσκάνης – ο συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1964 στη
Νάπολη και υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής αστυνομίας και δικαστικός εγκληματολόγος, ζει από το 2000 στην πόλη Πιστόια της Τοσκάνης, όπου ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα στην ιταλική δικαιοσύνη. Ξεκίνησε να γράφει το 2012 και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσωπικές και εσωτερικές αναζητήσεις των ηρώων του. Τα βιβλία του έχουν κερδίσει το κοινό και τους κριτικούς, και έχουν τιμηθεί με αρκετά βραβεία.

Ελληνικά Γράμματα

Το τρίτο βιβλίο, με τίτλο «Diabolic – Οι άψυχοι», ανήκει στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας και υπογράφεται από μια δημοφιλή συγγραφέα του είδους, την Αμερικανίδα S.J. Kincaid. Πρόκειται για μια περιπέτεια με έντονο σασπένς και γερές δόσεις αγωνίας, αλλά συγχρόνως και μια ιστορία φιλίας, αγάπης, απώλειας, γεμάτη… γαλαξιακά όντα.

«Οι Έλληνες» National Geographic
Πρόκειται για το βιβλίο το οποίο έχει προκύψει από την ομότιτλη σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic, με 300 φωτογραφίες και κείμενα της Diane Harris Cline, καθηγήτριας της Ελληνικής Κλασικής Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο George Washington.
Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του ελληνισμού: από την αυγή του αρχαίου πολιτισμού του με τη γέννηση της δημοκρατίας και της λογικής σκέψης, τα θεατρικά έργα για την κατανόηση των βαθύτερων μονοπατιών της ανθρώπινης ψυχής, τον αθλητισμό και την τέχνη για την αποτύπωση της τελειότητας της ανθρώπινης μορφής –που φωτίζει την καθοριστική συνεισφορά των Ελλήνων στην παγκόσμια σκέψη και διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού– μέχρι το αβέβαιο σήμερα της οικονομικής κρίσης. Όπως όμως επιβεβαιώνει η Ιστορία, η σύγκρουση και η αβεβαιότητα αποτελούν συχνά
πηγή αλλά και αφορμή για ένα καλύτερο μέλλον.

Βιβλία γνώσεων & Βιβλία για παιδιά και εφήβους
«Πρόσφυγας» του Alan Gratz
Επίκαιρο όσο ποτέ, στο βιβλίο πρωταγωνιστούν τρία παιδιά πρόσφυγες σε τρεις διαφορετικές χώρες και σε τρεις διαφορετικές στιγμές της Ιστορίας: ένα αγόρι από εβραϊκή οικογένεια στη Γερμανία του 1930, ένα κορίτσι στην Κούβα του 1994 και ένα ακόμη αγόρι, μουσουλμάνος, στη Συρία του 2015. Ο στόχος τους είναι κοινός: να αποδράσουν. Αν και τις χωρίζουν δεκαετίες και ήπειροι, Οι ιστορίες τους στο τέλος ενώνονται.

«Μινώταυρος» του Phillip Simpson, «Ταξίδι στην Ελλάδα – χώρα των μύθων, των θεών και των ηρώων» και «Η Οδύσσεια του Ομήρου» του Giuseppe Zanetto
Τρία καλογραμμένα και ελκυστικά βιβλία με θέματα από την ελληνική μυθολογία και τον αρχαίο κόσμο. Ο «Μινώταυρος» εξάπτει τη φαντασία και μαγεύει τον νου και την καρδιά των αναγνωστών –μικρών και μεγάλων– εξιστορώντας μια διαφορετική εκδοχή του μύθου του Αστερίωνα, του φοβερού πλάσματος που κατοικούσε στον Λαβύρινθο και είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου.
Τα δύο βιβλία του Giuseppe Zanetto, καθηγητή ελληνικής γραμματείας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, «Ταξίδι στην Ελλάδα» και «Η Οδύσσεια του Ομήρου», εισάγουν με πρωτότυπο τρόπο τα παιδιά στον πλούτο της κλασικής αρχαιότητας. Tο πρώτο αφηγείται το ταξίδι ενός παππού, καθηγητή ελληνικής λογοτεχνίας, με τα τέσσερα εγγόνια του στην Ελλάδα, το οποίο μετατρέπεται σε μια ιδανική ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ρίζες του πολιτισμού μας. Στο δεύτερο, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές
ή αυτόπτες μάρτυρες εξιστορούν τα γεγονότα της «Οδύσσειας», ο καθένας από τη δική του πλευρά, εκφράζοντας τα βαθιά νοήματα του ομηρικού έπους με γλώσσα απλή και συναρπαστική.

«ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ», Λέμονι Σνίκετ
Η δημοφιλής σειρά παιδικών και εφηβικών βιβλίων, που έχουν γίνει μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ, την Αγγλία και αλλού, μεταφράστηκαν σε 41 γλώσσες, ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα 51 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν επίσης μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.
Τα βιβλία της σειράς αφηγούνται τη θλιβερή ιστορία τριών πολύ άτυχων παιδιών, των αδελφών Μποντλέρ, που η ζωή τους είναι γεμάτη βάσανα και συμφορές από την ημέρα που χάνουν τους πλούσιους γονείς τους σε μια φοβερή πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε το σπίτι τους. Σπουδαίες ιστορίες θάρρους και ψυχικής δύναμης από παιδιά που μοιάζουν να τραβούν τη δυστυχία σαν μαγνήτες.
Σε πρώτη φάση κυκλοφορούν τρία βιβλία: «Η κακή αρχή», «Το δωμάτιο με τα ερπετά» και «Το φαρδύ παράθυρο».
Ο Λέμονι Σνίκετ, ψευδώνυμο του Ντάνιελ Χάντλερ, αφιερώνει κάθε βιβλίο σε μια μυστηριώδη γυναίκα, ονόματι Μπεατρίς.

(Συνολικές Επισκέψεις 9,461, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1985 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

1 Comment on «Ελληνικά Γράμματα» – Ο εκδοτικός οίκος που έκλεισε ο ΔΟΛ επιστρέφει

  1. Χαίρομαι πολύ που επαναλειτουργείτε.
    Το βιβλίο “Πολίτικη Κουζίνα” της Σοφίας Μπόζη, θα το επανεκδόσετε;
    Καλή συνέχεια.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Παύλος Παπαχριστοφίλου: Τα Ελληνικά Γράμματα δεν είναι ένας ακόμη εκδοτικός οίκος - viewtag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*