17/08/2022

Ελληνικός Queer Κινηματογράφος – Δύο καθολικά προσβάσιμες προβολές από την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών

Ελληνικός Queer

ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ QUEER ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
13 – 19 .12. 2018

H Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών με περηφάνεια συμμετέχει στο μεγάλο αφιέρωμα στον Ελληνικό Queer Κινηματογράφο με δυο καθολικά προσβάσιμες προβολές.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive υποδέχεται το μεγάλο αφιέρωμα στον Ελληνικό Queer Κινηματογράφο, το οποίο σχεδιάστηκε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Thessaloniki International Film Festival και παρουσιάστηκε στη 59η διοργάνωσή του. Η παρουσίαση του αφιερώματος στην Αθήνα, που συνδιοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το αφιέρωμα, που συζητήθηκε πολύ, μεταφέρεται αυτούσιο στην Αθήνα, στις 13-19 Δεκεμβρίου, καλύπτοντας μια κινηματογραφική διαδρομή από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ως τις μέρες μας, με 38 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένας επίσημος, δημόσιος οργανισμός διοργάνωσε ένα τόσο εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή της queer θεματολογίας, με αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Δυο εμβληματικές ταινίες του αφιερώματος θα παρουσιαστούν με προδιαγραφές καθολικής προσβασιμότητας.

Το Σάββατο 15/12 στις 19:00 [SDH και AD] “Μετέωρο και Σκιά” (Ελλάδα, 1985, 101’) 
Σκηνοθεσία: Τάκης (Δημήτρης) Σπετσιώτης.

Η βιογραφία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής ποίησης, ο οποίος έζησε και δημιούργησε μέσα σε μια περίοδο γεμάτη από συνταρακτικά γεγονότα για την ιστορία της Ελλάδας. Στην ταινία παρουσιάζεται το πορτρέτο ενός γόνου αριστοκρατικής οικογένειας, ο οποίος προκάλεσε την κοινωνία της εποχής του με τη σεξουαλική του ταυτότητα, τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του και γενικά τις αντισυμβατικές και ενίοτε ακραίες επιλογές του.

Τη Δευτέρα 17/12 στις 19:15 [SDH και AD] “Στρέλλα” (Ελλάδα, 2009, 111’)
Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας

Ο Γιώργος αποφυλακίζεται ύστερα από 15 χρόνια και ξεκινά μια καινούργια ζωή. Αποφασίζει να πουλήσει το πατρικό του σπίτι στο χωριό, γνωρίζει τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανσέξουαλ την οποία ερωτεύεται, ενώ παράλληλα αναζητά τα ίχνη του γιου του Λεωνίδα, τον οποίο έχει να δει από τότε που μπήκε φυλακή.

Οι ταινίες θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς/ές και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες [SDH: Subtitles for the Deaf and Ηard-of-Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Στην αίθουσα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του αφιερώματος θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille) (με τη συνεργασία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών), σε μεγαλογράμματη σειρά, και σε κώδικα QR.

ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ QUEER ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η queer θεματολογία μας αφορά ΟΛΕΣ, ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ.

Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών

Το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος:

Queer_mones

(Συνολικές Επισκέψεις 79, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1996 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*