Ένας γάμος

Ένας γάμος και δέκα χωρισμοί, της Μαίρης Λαμπαδίτη – Βιβλιοπαρουσίαση

Άρωμα γυναίκας στην παρουσίαση του βιβλίου της συναδέλφου μας Μαίρης Λαμπαδίτη

Γυναικεία η «ματιά» , αμιγώς γυναικείο και το πάνελ της παρουσίασης του μυθιστορήματος της δημοσιογράφου Μαίρης Λαμπαδίτη « Ένας γάμος και δέκα χωρισμοί» των εκδόσεων Ωκεανός που πραγματοποιήθηκε  στο Polis Art ( Στοά Βιβλίου)

Η Μαρία Χούκλη, η Μαρία Καρχιλάκη και η Νεφέλη Λυγερού μίλησαν άλλοτε με χιούμορ και ευαισθησία και άλλοτε με φιλοσοφική διάθεση για το μυθιστόρημα που «παρακολουθεί» τη ζωή μιας παρέας δημοσιογράφων «ξεφυλλίζοντας» ουσιαστικά και τις δικές τους εμπειρίες από το χώρο του Τύπου και της τηλεόρασης.

Το βιβλίο αναφέρεται σ΄ένα κανάλι που κλείνει και περιγράφει τις ανατροπές στη ζωή των ηρώων και ιδίως η «μετάλλαξή» τους τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται μια γυναικοπαρέα που μοιράζεται ρεπορτάζ, έρωτες, γάμους, διαζύγια και θανάτους. Τα κορίτσια του «γυαλιού» αγωνιούν να στεριώσουν σχέσεις τόσες ώρες που δουλεύουν, γοητεύονται από λάθος άντρες, όταν βρίσκουν τους σωστούς κάνουν οι ίδιες λάθη με αποτέλεσμα να χωρίζουν και να ξαναχωρίζουν.

Η Μαίρη Λαμπαδίτη είναι μια πολύ αγαπητή συνάδελφος μέσα στο δημοσιογραφικό σινάφι από τις απαρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Πάντα χαμογελαστή, ακόμη κι όταν τα έπαιρνε στο κρανίο. Γνωριζόμαστε από το “πεζοδρόμιο” και τα τελευταία χρόνια δουλεύαμε μαζί στο Mega.

To Mega ήταν ο καμβάς που η Μαίρη ζούσε τους χαρακτήρες του βιβλίου της, όμως το μυθιστόρημά της, δεν είναι μια ρεαλιστική μεταφορά του σουρεαλισμού που ζούμε όσοι δουλεύουμε εκεί. Η ρεπόρτερ Μαίρη Λαμπαδίτη καταφέρνει να γίνει συγγραφέας που φτιάχνει αυτόνομους ήρωες.
Εγώ που μοιραζόμουν τον ίδιο χώρο μαζί της, στις πρώτες σελίδες του βιβλίου έψαχνα πίσω από τους ήρωες να δω σε ποιο γνώριμό μου γραφείο κάθονταν.  Γρήγορα όμως  άφησα αυτό το εσωτερικό μου παιχνίδι και τελικά οι ήρωίδες της με πήραν μαζί τους στις εσωτερικές τους περιπέτειες.

Το βιβλίο της Μαίρης Λαμπαδίτη είναι μια νέα προσέγγιση σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν “γυναικεία” λογοτεχνία. Προσωπικά πιστεύω στην καλή  ή αδιάφορη λογοτεχνία. Και είμαι βέβαιος ότι η Μαίρη βάζει υποθήκη συγγραφέως που θα μας δώσει κι άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες γραμμένες με την ευγένεια και το ήθος που τη διακρίνουν.

Γιάννης Καφάτος

 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top